У румунському Сігеті підписали знакові для Закарпаття угоди та програми спільних дій (ФОТО)

У рамках відзначення українсько-румунського Дня добросусідства у суботу, 12 травня, у дружній атмосфері зустрілися у м.Сігет Мармацієй (Румунія) керівники органів влади та місцевого самоврядування повіту Марамуреш та Закарпаття.

У румунському Сігеті підписали знакові для Закарпаття угоди та програми спільних дій (ФОТО)

Захід традиційно розпочався з митного поста «Солотвино» на середині мосту через р.Тиса, що на українсько-румунському кордоні, далі - у мальовничому місці – парку Градіна Морі.

Разом з головою облради Михайлом Рівісом та головою ОДА Геннадієм Москалем українську сторону представляли депутати облради та райрад, очільники Свалявщини, Виноградівщини, Великоберезнянщини, Хустщини, Рахівщини та Тячівщини, представники дипломатичних відомств та консульських установ, громадських організацій, ділових кіл.

Після вітальних слів Геннадій Москаль та Михайло Рівіс в урочистій обстановці підписали Програми спільних дій з румунською стороною задля розвитку взаємних контактів та співробітництва між Закарпаттям та повіту Марамуреш. Угода про співпрацю передбачає одноразові і довгострокові проекти, діяльність у таких галузях як економіка, загальна та професійна освіта, науково-технічна співпраця, захист навколишнього середовища, культурної та природної спадщини, туризм, розвиток сіл і міст, культурне, громадське та спортивне життя; співпраця між органами влади та установами сільського господарства, залучення міжнародної технічної допомоги.

Підписання та реалізація двосторонньої угоди дасть можливість протягом наступних років додатково залучити кошти для соціального розвитку територіальних громад області у вигляді технічної допомоги з регіональних європейських фондів на виконання проектів у навчальних та соціально-культурних закладах. Цим самим угода сприятиме виконанню Програми економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2018 та наступні роки, дальшому розвитку співпраці між територіальними громадами обох регіонів України та Румунії, підвищенню рівня задоволення освітніх та соціально-культурних потреб населення, зміцненню дружби між українським та румунським народами.

Далі відбулися масові гуляння, перед гостями із Закарпаття виступили фольклорні колективи, також закарпатці мали нагоду оцінити твори місцевих народних умільців, продегустувати румунські національні страви та напої, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13 травня 2018р.

Теги: Румунія, Марамуреш, угода

Коментарі

pfr 2018-05-14 / 11:22:31
Ні чехи з Височини, ні словаки, ні американці з німцями не зобов"язані нам чимось допомагати, це їхня, сподіваємось, добра воля. Мадяри, як ми знаємо, "допомагають" із конкретною метою: лікувати "тріанонську травму", мати "карту карпатолая", впливати тут, проводити повзучу мадяризацію, а там хто зна, може й кордон на перевал вдасться посунути... Румуни мають немало й своїх проблем, щоб ще й з нами ділитися. І вони теж далеко до ідеалу - румунізують нашу меншину там, жодної української сільської школи, один ліцей у Сиготі - це хіба для окозамилювання. Але хай буде день добросусідства, хай наші подивляться, як румуни шанують свій фольклор і обходяться без російської попси і шансону.

Вуву 2018-05-13 / 17:31:22
Борис ти сказав святу правду.
І добавити нема чого.
Якби очільник був тою людиною яка дійсно працювала для всіх нас і поліпшенню нашого спільного добробуту ... Такой кількості тих "липових" фестивалів і "шуми - піни" не булоБ.
Бо на це витрачаються страшні фінансові кошти з бюджету області ... В той час як маскаль постійно каже що нема грошей на ремонт доріг.

Вуву 2018-05-13 / 17:23:19
Треба сказати щире дякую за працю всім ... хто для нас пише новини і працює в "закарпаття он лайн" ... Але від ляпсусів ніхто не застрахований ... і інколи вони є прикольні і веселі ... але в деяких важливих і серйозних матеріалах це не припустимо. (Треба бути більш уважним).

гуцули 2018-05-13 / 12:47:58
чим ближче до Виборів(любих), тим збільшується частота проведення всіляких шоу - днів добросусідства, сільських і міських фестивалів. Хай дурнякуватий хохо. веселиться і радується і відповідно з легким серцем обирає собі вовків, які будуть його - недолугу вівцю, гризти надалі...
А що Москаль, це по-суті наше політичне відображенні і бачення дійсності, і ми з вами його заслужили....

Читач Пилипу 2018-05-13 / 12:16:28
Я не є прихильник Маскаля і міг би на нього вилити не менше бруду як ти. І знаю про що. Але що він перфект розуміє румунську, так це правда. Тут голобе ти неправ. Пишу тому, що чим більше про нього буде брехні публікуватись, тим для нього краще. А перед виборами Порошенка, вони це використають сповна. Будьте хитрішими.

Борис 2018-05-13 / 11:27:26
Оті всі так звані Дні добросусідства, підписані угоди про співпрацю-то все паперове, в них нічого конкретного. Скажімо, два повіти Румунії Марамуреш і Сату-Маре за всі роки Незалежності України допомогли Закарпаттю тільки одним комплектом книг для бібліотеки в Білій Церкві Рахівського району.Більше нич. Тому ці гуляння то в Білій ЦЕркві, солотвині, то Сігеті то тільки даремне витрачання коштів і щоб начальство набило собі шлунки м"ясами,горілкою і цуйкою. Те саме зі Словаччиною, з Кишицьким і Пряшівським самоврядними краями. Закарпатським керівникам ОДА і облради давно пора всю цю лупину відкинути. Є приклад справді ділової, важливої співпраці - з чеським краєм Височіна, який допомагає нам ремонтувати школи, садки, будинки культури. На десятки мільйонів крон! Чехи дають зі своєї казни, щось просять для нас з Брюсселя. Оце СПРАВЖНЄ ПОБРАТИМСТВО. А не пусте шідірідідана з румунами, словаками. Ага, соррі, ще трішки реально помагають нам американський Корваліс та німецький Дармштадт.Паперових побратимів Закарпаття має понад 20. Ніхто про таких друзів не знає, не чув. Крім, чиновників, які готують такі Дні добросусідства й очільників, які очолюють делегації Закарпаття за кордон. Вигоду з цього мають керівники,члени цих делегацій-по кілька сотень євро за відрядження. Закарпатцям з цього всього - нуль.

Адмін 2018-05-13 / 10:21:01
Алену Панову

Для того, щоби ви мали можливість вже зранку прочитати інформацію, черговий адмін закидував її о 4-й ранку і, випадково не переключивши розкладку на клавіатурі, зробив три механічні помилки, які не помітив. Як виявилося, вони стали для вас тестом на здатність вихлюпувати жовч в обмін на зроблене для вас добро.

пилип 2018-05-13 / 09:27:40
пан Москаль в соєму виступі читиючи по складах румунською мовою яку йому написали такі видно як він звернувся до народу Румунії
Мараморщини ЖИДУЦІ це в переводі звернення до жидів це визвало румуномовних сміх.
А само ОСНОВНЕ та не припустиме на міжнародному переході Солотвино на нашій Українській стороні де пан Москаль піярився за спиною губернатора представника влади наш прапор символ нашої країни жовто-синій прапор порваний на кусочки. Це не припустимо за інших обставин та при іншій владі такий губернатор на місці має бути розстріляний.

Ален Панов 2018-05-13 / 08:11:12
"Далі відбулися масові гуляння, перед гостями із Закарпаття виступили фольклорні колективи, також закарпатці мали нагоду оцінити твори місцевих народних умільців, продегустувати румунські національні страви та напої, повыдомили Закарпаття ондайн у прес-службы Закарпатської облради".
Грамотність редакції вражає...

гуцуляра 2018-05-13 / 07:45:01
Який туй коментар?
Румунія, біднюща(ковдуш)країна бувшого СЕВ станом на 1991рік, уже в Європі,
а ми Україна, найрозвинутіша країна СЕВ у 1991році, тепер - в ЖО..
І хтос мо єсмо?

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини