Львівський апеляційний суд дозволив будівництво мега-курорту "Свидовець" на Закарпатті (ФОТО, ВІДЕО)

Новий гірськолижний курорт буде майже втричі більшим за «Буковель».

Львівський апеляційний суд дозволив будівництво мега-курорту "Свидовець" на Закарпатті (ФОТО, ВІДЕО)

У п’ятницю, 4 травня, Львівський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Закарпатського окружного адміністративного суду, яке анульовувало затвердження детального плану території, на якій будуватимуть гірськолижний курорт «Свидовець». Про це ZAXID.NET розповіла присутня на судовому засіданні юрист міжнародної організації «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк.

Закарпатський суд скасував розпорядження Рахівської та Тячівської районних адміністрацій стосовно затвердження детального плану території для спорудження туристично-рекреаційного комплексу «Свидовець» ще 10 січня. Мова йде про територію, де у найближчі кілька років збудують лижні траси, сотні ресторанів та готелів. Позивачами у цій справі були троє місцевих мешканців. На рішення Закарпатського суду Рахівська та Тячівська РА подали апеляцію, яку 4 травня задовольнив Львівський апеляційний адміністративний суд.

Софія Шутяк у розмові з ZAXID.NET зазначила, що на судовому засіданні у Львові представники Рахівської та Тячівської районних адміністрацій вперше показали картографічні матеріали до детального плану території в масштабі 1:2000. До цього документація стосовно майбутнього масштабного будівництва ніде не оприлюднювалась. За словами Софії Шутяк, представники адміністрацій заявили, що не показували документів, бо вважали, що люди з сіл їх не зрозуміють.

Юристка додала, що позивачі оскаржуватимуть рішення апеляційного суду у Верховному Суді України.

Як відомо, новий гірськолижний курорт збудують на території майже втричі більшій від нинішнього гірськолижного курорту «Буковель», що межуватиме з с. Чорна Тиса, смт Ясіня, с. Бистриця Надвірнянського району та власне з курортом «Буковель». Про будівництво гірськолижного курорту «Свидовець» стало відомо ще у 2016 році – такої домовленості досягнула Закарпатська ОДА з власниками «Буковелю». Йшлося про створення курорту, який міг би приймати до 28 тис. туристів одночасно. Улітку 2017 року ТОВ «Буковель» отримало 40 га землі біля Яремче для будівництва нового курорту.

Місцеві мешканці натомість вважають, що туристичний комплекс зруйнує їхню природу та культуру. Вони створили ініціативну групу «Free Svydovets» і закликали підписати петицію проти будівництва, щоб захиститити гірський масив.

05 травня 2018р.

Теги: Свидовець, суд, будівництво, курорт

Коментарі

Павлюк Валерій 2018-05-07 / 18:03:16
Ні СТОП будівництву. Давайте краще переселимось в печери Довбуша. Вирубити всі міні ГЕС, вітряки, сонячні батареї. Відрубати газонафтопроводи! Жити у печерах і дорубати ту крихту дерев що залишилось.!!!! НіЦивілізації на Закарптті!!

Ваня 2018-05-07 / 12:03:14
Сірожа ай маладець іди отримай смоктальну канфетку.

Сергій Носалюк 2018-05-07 / 07:04:58
Схоже, що купка неприкаяних полубомжів, за крихти зі столу якогось чергового "Містера інкогніто", намагаються вставляти палки в колеса справі реалізації цього проекту.
Ну-ну.... Скоро у вашого мецената з'являться інші проблеми. Тому готуйтесь, що краник цієї кормушки для шавок буде прикручено, і вам доведеться іти працювати.
...працювати в Польщі.
А як побудується курорт, то можете повернутись, там територія велика, буде і для вас робота. На цей раз достойна.

Копча 2018-05-06 / 14:52:16
Львівський суд вирішив ))) тобто держава вирішила і поставила перед фактом. Що блазні до тепер вірите в радянську мантру про те, що вирішуєте щось в цій країні, що чиновник ваш слуга ))) Що саме ви - народ є власником цієї країни. Ви стадо державних рабів котрим керує організоване злочинне угруповання.

Двоаовл 2018-05-06 / 14:08:58
Оазис рабiв на своiй землI ! Ось I все ! Треба Сталiна, щоб цих олiгархiв розстрiляв, а вже потiм Сталiн Соцiал-демократ! Iнакше гарантоване рабство , як воно I e ! Украiнцi тупi, безхребетнi, жополизи, якI завжди лижут зад багатому пану ! Приводите в приклад Aвстрiю, то почитайте iсторiю Австрii, там дуже багато цiкавого... карма украiни - це « Козак Гаврилюк «, який е народним, бараном вукраiни !

злий 2018-05-06 / 13:16:18
Баране з Чорної Тиси, місцева влада вже працює не за курорт, і не за людей, а за бабло, яке можна на тому всьому вкрасти - від Бєні, з приватизації земель з наступним їх продажем, від видачі дозволів за хабарі і т.д.
Так що вже маєш оазу корупції. Ну а щодо роботи, то так - посади лакеїв і проституток місцевим зарезервують. Іваших доньок буде є**ти вся Україна і навіть закордон

Житель Чорної Тиси 2018-05-06 / 12:52:36
У нашій розваленій і розкраденій державі такі проекти - як оазис в пустелі! Але хотілось би, щоб місцева влада боролася не за "Свидовець", а за місцеву громаду. Людям повинні висвітлити скільки податків буде отримувати село Чорна Тиса, Ясінянський лісгосп. Скільки місцевих вони зобов'язані взяти на роботу. Повинні недопустити будівництво очисних споруд в центрі села (що так дуже хоче зробити голова с. Чорна Тиса). І ще багато важливих моментів, бо чомусь складається враження, що місцева влада вже працює на "Свидовець", а не на людей. А люди як ті барани дивляться на це все і нічого не розуміють і не знають що буде далі!

Робін 2018-05-06 / 11:55:26
Не знаю, що там за підводні камні, але будь-які інвестиціі і будівництво чогось нового - це добре, для порівняння приклад Авсріі, де багато людей зайняті в туристичній індустріі

Вуй 2018-05-06 / 11:14:37
Блін які ви всі далекі від реальної картини... ліс і так вирубують масово, і ніхто не задумовується над цим... і наживаються тільки директори лісгоспів і лісничі з підприємцями які на єдиному податку заробляють статки... а так хоч інфраструктура якась буде... і можливість заробити простим людям якусь копієчку, а не за бугром...

закарпатець 2018-05-06 / 10:27:03
дурняковатий хохол без мила лізе всяким зайдам-шнирям-спекулянтам (які його ненавидять) у смердяче місце, старається вислужитися і продатися...
Коли вже ці хохли нарешті вийдуть з гіпнозу і зрозуміють, що вони газди на цій, Богом даній, землі?

123 2018-05-06 / 08:17:48
Як можна радіти тому, що коломойський буде монополістом у гірськолижному бізнесі? Буковель мали продати за борги перд приватом, але порішали і залишився в коломойського. Вирубають дерева на багато мільйонів, ціни космічні будьть як на буковелі бо конкуренції нема. І буковель то як концтабір серед лижного відпочинку, хто був у Європі той розуміє, курорт для жирних пузатих алкашів, а не лижників, свидовець буде такий самий, і можна ставити хрест на нормальному лижному відпочинку в Україні, бо більше хороших місць практично нема. І найголовніше, що природу знищать назавжди й віддадуть гори у власність ізраїлітяну коломойському, котрий ненавидить українців.

гуцул з чорної Тиси 2018-05-06 / 07:10:32
Ще попередня влада ригго аннальна. янека, в особі колишнього Голови РДа Рахівщини Дмитра Андріюка незаконно виділила собі 200 га Полонин на Свидовецькому Хребтові , є відео в ЮТУБІ навіть про це, на підставних осіб всі полонини навколо Чорнов Тиси на кордоні з Буковеллю ,де повинен бути курорт щоб набити кишені своі , потім активісти почали пресувати Андріюка за те що пооформлював налюдей лісників землі які і не знали про це по 2га під ОСГ, а він обісрав..ь приніс до попа цілу ташку актів на землю і передав попові Чорнотисянському Чопику !! Прокуратура продажня порушила карну справу за вкрадені полонини але потім ця карна справа тихо пропала десь і землю прокурорські бариги тихо роздеребанили але собі а не повернули народу у власність

Вуву 2018-05-06 / 06:17:51
Толку не буде. Все засруть . хто тепер на той буковель йіздить ... І так стойіть пустує ...А зимою ціни дурні
А тепер іще і свидовець загублять.
Краще б сука маскаль не народився.

Микола 2018-05-06 / 01:39:53
Вуйку і Чук, будувати можна там де не заборонено і не похибить природі, яку сотворили не ви і не я. Тому і розпоряджатись ними для тупого і небезпечної забудови не мож!

Вуйко з полонини 2018-05-06 / 00:39:33
Шо якась марга Шутякммає рішати чи бодовати нам курорт всРахові чи ні ???? Ко она така ???

гуцуляра 2018-05-05 / 23:50:40
Шановна пані Софія Шутяк! Звичайно, чиновники з РДА і райрад (вчорашні міліціанти і підпільні вчителі фізики)гадають, що всі кругом дурні і нічого не розуміють. Не треба великого розуму, щоб проглянути річні декларації цих пройдисвітів і запитати - звідки у вас,шановні, гектари полониських земель? Вони, що сільським господарством займаються, овець випасають чи корівок за 30 км від рідних домівок?

чук 2018-05-05 / 22:52:23
Свидівецькому курорту бути.РАХІВ-ЗА

333 2018-05-05 / 22:23:37
Так це-ж чудово там у тих селах порожні домівки роками стоять хоч щось корисне там зявиться

Закарпатець 2018-05-05 / 20:03:10
Най собі там на Львівщині і будують

Українець 2018-05-05 / 18:57:27
Мова йшла про село Лопухів Тячівського району, а не про с. Бистриця Надвірнянського району.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини