Місцеві кухарі змагалися у приготуванні угорських національних страв з закордонними колегами.
Посміхаючись у гарні вуса, Шандор Мезей куштує свій кулінарний шедевр: смажену свинину з капустою.
Приїхав на цей конкурс з Угорщини.
Каже, кулінарія - найкращий спосіб відволіктися від роботи в мерії й чиновницьких буднів.
Шандор Мезей, кухар-любитель з Угорщини:
- Коли я готую, душа зцілюється. Я знаю безліч рецептів м'ясних страв. Це різні супи, підливи, смаженина. Все неймовірно смачно.
Його колега по королівському любительському клубу кухарів готує їсти не тільки вдома, а й на роботі.
Він професійний кухар. Зараз чаклує над супом з кісток й десятка овочів.
Тібор Бойтол, кухар з Угорщини:
- Свою першу страву я приготував у 9 років. Це була картопля з паприкою. Правда, паприку забув додати. Але мама нічого не сказала, навпаки, дуже похвалила. З того часу кухня стала моїм життям.
Цьогоріч у фестивалі взяло участь чотири команди кухарів. Основна вимога – готувати м'ясні страви.
Лишень за приблизними підрахунками в казанах, сковорідках і на мангалах кипіло, булькало й шкварчало понад 500 кг м'яса.
Дегустаторам, а це, крім п'ятьох професіоналів, були й усі гості фестивалю, довелося не легко. Угорська кухня жирна й гостра, багата на спеції й приправи.
Бейло Якоб, житель с.Геча:
- Знаєте, ми перед цим вип'ємо трохи вина чи самогонки й потім уже все це жирне йде тільки на користь.
У Гечі мріють відродити давні традиції, коли кожна родина жила з натурального господарства і ніхто й ніколи не купував заводських наїдків, часто сумнівної якості.
Утім, відвести душу на цьому м'ясному святі могли навіть вегетаріанці. Щоправда, тільки солодкоїжки.
Каталіна Біров, м.Будапешт, Угорщина:
- Ці солодощі приготовлені вручну за моїми рецептами. Тут все натуральне: сухофрукти, горішки, різне насіння. Навіть барвники з куркуми, буряка, конюшини, чорниць і навіть цибулі!
Кілограм такого солодкого різнобарв'я коштував аж півтори сотні гривень. То ж охочіше все ж таки купували домашні ковбаси.
За них просили уп'ятеро менше.