Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші про проблеми та перспективи розвитку області

23 січня відбулася прес-конференція голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші. Керівник краю говорив про події, які відбулися в області останнім часом, а також про проблемні питання і перспективи розвитку.

Олег Гаваші
Олег Гаваші

Як зазначив Олег Гаваші, початок 2008 року є таким же інтенсивним в плані міжнародного співробітництва, як і попередній.

Як і минулого року, область відвідали Президенти: 13-14 січня в рамках робочої поїздки Президент України Віктор Ющенко провів переговори з Президентом Угорської Республіки Ласло Шойомом та Президентом Словацької Республіки Іваном Гашпаровичем.

Багато питань, зокрема щодо розвитку транскордонного співробітництва, розбудови кордонів, задоволення потреб національних меншин, мають безпосередній стосунок до нашої області. За результатами переговорів Президентом України були дані конкретні доручення, зокрема і керівництву області.

Питання транскордонного співробітництва планують розглянути і на парламентському рівні: наразі є попередня домовленість про проведення в області виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції.

Закарпаття активно розвиває співробітництво з прикордонними областями сусідніх країн. Протягом року підписані угоди про співпрацю із Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини, Пряшівським і Кошицьким краєм Словацької Республіки, із повітом Бая-Маре Румунії. Планується уже в лютому підписати подібні документи із румунським  повітом Сату-Маре та  іншими.

 Олег Гаваші повідомив, що останнім часом він провів зустрічі з керівниками ряду міністерств та відомств. Зокрема, з міністром охорони навколишнього природного середовища України Георгієм Філіпчуком. Під час зустрічі конкретизовано подальші дії з вивезення та утилізації сумнозвісного “Преміксу” та отрутохімікатів, які залишилися на території області ще з 70-х років. Йшлося і про підготовку міжнародної конференції з питань збереження екології Карпат, про проведення якої домовилися президенти трьох держав. Георгій Філіпчук підтримує позицію облдержадміністрації у питанні розширення на території області меж заповідників та ідею відновлення Музею лісу і сплаву на Чорній Ріці. Щоб розмова була конкретнішою, міністр обіцяє відвідати Закарпаття вже у лютому.

Минулого тижня Олег Гаваші зустрічався і з міністром освіти Іваном Вакарчуком та його першим заступником Василем Шинкаруком. Йшлося про виконання доручень Президента щодо підготовки підручників, зокрема з української мови і літератури для угорськомовних шкіл. У їх виданні, крім працівників Міносвіти, братимуть участь і представники Закарпатської облдержадміністрації та Міністерства освіти і культури Угорщини, педагоги-практики. Керівництво Міносвіти також підтримує позицію облдержадміністрації щодо необхідності проведення ревізії всіх філій вищих навчальних закладів, які діють в нашій області. Адже рівень викладання у багатьох з них є дуже низьким. Голова облдержадміністрації ініціюватиме проведення найближчим часом засідання ради ректорів, на якому говоритимуть зокрема і про створення по області філій закарпатських вузів, особливо з підготовки фахівців дефіцитних спеціальностей. Обговорять і питання упорядкування діяльності наших місцевих вишів та їхнього укрупнення, зокрема об’єднання мукачівських технологічного та педагогічного інститутів, а також створення на існуючій базі великого інституту культури. Міносвіти підтримує позицію області. 

Під час зустрічі з міністром у справах сім’ї, молоді та спорту Юрієм Павленком в центрі уваги було питання розвитку дитячих будинків сімейного типу, а також проведення в області всеукраїнської наради з даної проблеми. Досягнуто також домовленості про виділення коштів з державного бюджету на спорудження льодового палацу у Мукачеві та плавального  басейну – в Хусті.

Голова облдержадміністрації Олег Гаваші відповів на запитання журналістів. Щодо встановлення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі на честь переходу угорськими племенами Карпат він повідомив, що ним підписано відповідне розпорядження. У понеділок в Поляні Свалявського району відбулося засідання Комісії з питань розроблення концепції встановлення пам’ятного знаку. Члени комісії погодили місце розташування пам’ятного знаку, розглянули його ескізний проект. У рішенні комісії, зокрема,  сказано, що слід взяти до уваги концепцію  знаку та рекомендувати авторському колективу доопрацювати його відповідно до місця встановлення і внести на розгляд містобудівельної ради при управлінні містобудування, архітектури, координації будівництва та відновлювальних робіт головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації та художньої ради. На ескізі відсутні будь-які написи чи символи. “А взагалі-то навколо встановлення пам’ятника більше домислів, ніж фактів”, - зауважив керівник краю.

Журналістів цікавило, як  втілюватиметься Указ Президента України про будівництво в Україні доступного житла, а також забезпечення житлом багатодітних сімей. Відповідаючи на ці запитання, голова повідомив, що серед іншого Указом передбачається надання одноразової цільової державної допомоги визначеній категорії громадян для здійснення ними першого внеску на будівництво, безоплатне надання в користування забудовнику земельної ділянки. Претенденти визначатимуться на конкурсній основі. У проектах держбюджету на 2009 рік та наступні роки мають бути передбачені видатки на будівництво доступного житла в обсязі не менше пів-відсотка валового внутрішнього продукту. Протягом шести місяців на розгляд Верховної Ради має бути внесений відповідний законопроект.

До слова, на сьогодні в області на квартирному обліку перебуває 11633 сім’ї та одинаки, з них: інвалідів війни – 27, молодих сімей – 931, багатосімейних – 729, військовослужбовців – 191 та інші.

Питання забезпечення житлом багатодітних сімей –  на особливому контролі Президента. В області проживає 15 тисяч 225 таких сімей, з яких у 545   виховується шість і більше дітей, і зокрема 38 сімей, де зростають десятеро і більше дітей. 17 сімей, які виховують 10 і більше дітей до 18 років, потребують забезпечення житлом першочергово.

 Облдержадміністрацією прийнято Регіональну програму впровадження молодіжної, сімейної, дитячої та тендерної політики на 2006-2007 роки, в якій вперше передбачені видатки і на придбання житла, і транспортних засобів цим категоріям сімей. До речі, минулого року від Президента України 5 багатодітних закарпатських сімей отримали будинки, ще п’ятеро –  мікроавтобуси.

На запитання щодо фінансування протипаводкових заходів, ставлення до затвердженого Верховною Радою України бюджету на 2008 рік та освоєння субвенцій у 2007 році, голова облдержадміністрації повідомив, що минулого року на протипаводкові заходи недофінансовано 70 млн. гривень. Цього року із запланованих 240 млн. виділено 80 млн. гривень. Облдержадміністрація добивається повного фінансування з урахуванням минулорічного недофінансування, тобто так, як передбачено відповідною програмою.

Крім того, підготовлено пропозиції, які стосуються виділення області коштів, на виконання державних програм. За словами голови облдержадміністрації Олега Гаваші, весною будуть внесені  зміни до Закону і він сподівається, що ці зауваження врахують.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
24 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини