На Закарпатті працюють інвестори із 45 країн світу

Про це йдеться у проекті рішення «Про внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2018 рік», який вноситься на обговорення депутатів облради.

На Закарпатті працюють інвестори із 45 країн світу

Його розробник - департамент економічного розвитку і торгівлі ОДА вбачає за необхідне доповнити слушними ініціативами окремі розділи. Такі як: «Підвищення ефективності використання трудового потенціалу та сприяння зайнятості населення Закарпатської області», «Посилення інвестиційної привабливості Закарпатської області шляхом оновлення та розширення зведеної бази даних підприємств», «Науково-інформаційне забезпечення реалізації Концепції сталого розвитку Закарпаття шляхом впровадження освітніх інноваційних елементів» та ін.

Актуальними залишаються питання про захист вітчизняного ринку, розширення асортименту та збільшення виробництва високоякісної продукції за прийнятною ціною, пошук інвесторів для модернізації підприємств, відновлення доступного банківського кредитування.

Заслуговує на увагу робота з впровадження проекту зі створення індустріального парку «Соломоново» – сучасної промислової території, побудованої на основі  грінфілд-системи,  забезпеченої необхідною інженерною та транспортною інфраструктурою. На території парку площею 25 га функціонує високотехнологічна промислова зона повномасштабного виробництва пасажирських легкових автомобілів. Вільна інвестиційна площа  (понад 40 га) запланована під нові, сучасні виробництва. Повна реалізація проекту забезпечить збільшення обсягів виробництва автомобілів до 130 тис. одиниць на рік; створення до 6 тисяч нових робочих місць; залучення додаткових інвестиційних ресурсів (до 700 млн дол США) та ін .

Вагома роль в розвитку вітчизняного автопрому належить заводам «Єврокар» та  «Ядзакі-Україна». У результаті реалізації нових інвестпроектів на цих підприємствах у 2018 році очікується залучення іноземних інвестицій близько 55 млн  дол США та  9,1 млн євро, що дозволить працевлаштувати 4,4 тис працівників.

До слова, цьогоріч на підприємствах усіх форм власності прогнозується працевлаштувати на нові робочі місця 11,3 тис осіб, у 2019 – 11,7 тис осіб, у 2020 році – 12,2 тис осіб.

Щодо посилення інвестиційної привабливості Закарпатської області шляхом оновлення та розширення зведеної бази даних підприємств, то в документі підкреслюється, що прямі іноземні інвестиції для області та країни  – це сталий економічний розвиток, реформи промисловості та сільського господарства, впровадження сучасних технологій, підвищення управлінських стандартів, створення нових робочих місць.

Для розроблення ефективної стратегії регулювання інвестиційного процесу надзвичайно важливим є виділення пріоритетних сфер інвестування. Серед них -  розвиток експортоорієнтованого виробництва загалом та зокрема, за рахунок відновлення преференційних режимів для іноземного капіталу, таких як спеціальні економічні зони.

Наголошується на створенні мотиваційних передумов для залучення іноземних інвестицій з урахуванням того, що визначальними у стратегіях зацікавленості іноземних інвесторів мають бути фактори, що підвищують ефективність виробництва на цій території.

В документі подається аналіз стану інвестиційної активності регіону. Так, в області працюють інвестори із 45 країн світу та функціонує 621 підприємство з іноземними інвестиціями. У січні – вересні 2017 року в економіку області вкладено 16,8 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій, що на 6,2 млн. дол. США, або на 27,0 відс. менше аналогічного періоду 2016 року.

Між Закарпатською областю та регіонами іноземних держав станом на 1січня 2018 укладено 27 документів міжнародного характеру (угоди, протоколи намірів, меморандуми про співпрацю), згідно з якими здійснюється міжрегіональне співробітництво у торговельно-економічній, науково-технічній сферах, в галузі освіти, а також у сфері розвитку культури і туризму.

Називаються найбільші підприємства регіону з іноземними інвестиціями, серед яких - ТОВ «Ядзакі Україна» (виробництво електроустаткування до двигунів); ТОВ «Гроклін Карпати» (пошиття верху автомобільних сидінь); ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн-Лімітед» (виробництво електро-устаткування до двигунів); ТОВ «Джентерм Україна» (виробництво електроустаткування до двигунів); ТОВ «ФЦА» (операції з нерухомим майном); ТОВ «Петро Карбо Хем Мукачево» (вантажні перевезення) та ін.

Слід сказати, що для посилення інвестиційної привабливості Закарпаття проведено низку ділових заходів, які в підсумку дадуть змогу зацікавити інвесторів, створити нові підприємства, нові робочі місця, а звідси - поліпшити рівень життя наших краян.

Щодо науково-інформаційне забезпечення реалізації Концепції сталого розвитку Закарпаття шляхом впровадження освітніх інноваційних елементів, то автор проекту зазначає, що для цих цілей  створено науковий парк «Ужгородський національний університет».

Головною метою даного наукового парку є забезпечення сталого соціально-економічного розвитку Закарпатської області шляхом впровадження результатів науково-технічної та інноваційної діяльності вищих навчальних закладів і наукових установ, ефективного використання наявного наукового потенціалу, широкого залучення вітчизняних та закордонних науково-технічних розроблень і технологій та ін, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

07 березня 2018р.

Теги: інвестори

Коментарі

Вуву 2018-03-07 / 20:23:28
Молодці гарно так написали.
А що там чутно про тячівський вертолітний завод ?
Далі стойіть ... Занепадає ... Чекає на інвестора.?
(Ну ми то вже знаємо що петя гадає перевагу приватним фальконам а не ветолйотам).

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини