Завдяки Стратегії ЄОТС ТИСА ТИСА на Закарпатті реалізують низку інвестиційних проектів (ФОТО)

У понеділок, 5 березня 2018 року у Береговы відбулися чергові річні загальні збори Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА).

Завдяки Стратегії ЄОТС ТИСА ТИСА на Закарпатті реалізують низку інвестиційних проектів (ФОТО)

Керівник Об’єднання – голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Оскар Шестак на початку зібрання привітав присутніх офіційних представників ЄОТС ТИСА, а саме співголову Об’єднання, голову Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса, засновника – мера м.Кішварда Тібора Лелесі, а також запрошених гостей – урядового комісара з питань координації співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою (Угорщина) та Закарпатською (Україна) областями Іштвана Грежу, керівника Генконсульства Угорщини в м.Берегово Матяша Сіладі та консула Генконсульства Угорщини в м.Ужгород Болажа Лопперта, а також партнерів - Берегівського міського голову Золтана Баб’яка та голову Берегівської РДА Іштвана Петрушку, а також депутатів та представників обласного органу самоврядування Саболч-Сатмар-Березької області, міського самоврядування м.Кішварди.

У ході зборів учасники заслухали звіт директора ЄОТС ТИСА Андреї Сабоне Цап про діяльність Об’єднання у період між загальними зборами, схвалили річний і балансовий звіти за 2017 рік, узгодили план роботи Об’єднання на 2018 рік.

Відтак основна увага була приділена обговоренню проектів, поданих Об’єднанням у рамках оголошених конкурсів Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» (ENI), у двох з яких ЄОТС ТИСА виступає головним партнером. Оскар Шестак зазначив, що обидві прикордонні регіони відзначились активністю, особливо у контексті участі областей та ЄОТС ТИСА у реалізації грантових проектів. Подякував за тісну співпрацю та плідну роботу.

Зі свого боку Михайло Рівіс відзначив активну увагу угорської сторони до Закарпаття, допомогу, яка надається передусім у межах роботи ЄОТС.

 - Наші сподівання були не марні, як бачимо Об’єднання ТИСА запрацювало на повну силу, - підкреслив Михайло Рывыс та нагадав, що за перші два роки діяльності підготовлена Інтегрована територіальна Стратегія.  У відповідності із діючими програмами розвитку вона включає, зокрема й пропозиції щодо потенційних можливостей спільної реалізації соціальних, екологічних та інфраструктурних проектів через ЄОТС ТИСА. Відтак Стратегію у минулому році успішно презентовано в Брюсселі – у Комітеті регіонів ЄС, Ужгороді та Кішварді.

Щодо проектів, то як зауважив Михайло Рівіс, однією з основних умов участі у програмах міжнародної технічної допомоги, у яких передбачається фінансування інфраструктурних та інвестиційних складових проектів, є функціонування організації не менше двох років, що у кінці 2017 року співпало з досягненням дворічної діяльності ЄОТС ТИСА.

- Доклавши спільні зусилля, ЄОТС ТИСА підготувало проект, який передбачає будівництво в області сміттєпереробного заводу. Другий проект подано до ЄС за сприяння та активної підтримки Міністерського комісаріату з питань Стратегії ЄС для Дунайського регіону Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, на виконання рекомендацій Доповіді Консультативної місії ЄС з вирішення проблем Солотвинського солерудника. Ще один проект стосується розвитку туризму прикордонних регіонів. Відтак, на сьогодні ЄОТС ТИСА вийшло на якісно новий рівень, – резюмував співголова ЄОТС ТИСА, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. Він також додав, що нині  маємо всі підстави сподіватися на те, що Об’єднання буде успішним конкурсантом і виграє ці надзвичайно важливі для області пректи.

Директор Об’єднання Андреа Сабоне Цап та заступник директора Юдіта Євчак поінформували про реалізацію ще одного проекта. Об’єднання отримало грант для проведення міжнародних конференцій на тему «Сприяння європейській та євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття», які відбудуться 22 березня в угорському місті Кішварда, і 25 травня в Ужгороді. Вже підтвердили свою участь у заходах представники Комітету регіонів ЄС, Європарламенту, Уряду Угорщини. Тож, організатори наразі очікують на позитивну відповідь МЗС України.

Насамкінець роботи загальних зборів учасники зустрічі обговорили також конкретні завдання, проведення низки заходів відповідно до підписаної між двома областями Програми розвитку співробітництва, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

06 березня 2018р.

Теги: обєднання, ТИСА, проекти

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини