1 березня, у Рахівській райдержадміністрації, відбулася зустріч ключового експерта – експерта з географічних зазначень Дарко Якшич і молодшого експерта - експерта з розробки географічних зазначень на продукти харчування (сири) у західній частині України Ганни Антонюк з виробниками сирів Рахівського району.
Зустріч відбулася за участі заступника голови РДА Дмитра Ігнатюка, начальника відділу агропромислового розвитку РДА Наталії Кобаси та керівників органів місцевого самоврядування.
Проект який реалізовуватиметься на території Рахівського району покликаний надати підтримку впровадженню положень Угоди про асоціацію стосовно географічних зазначень, з огляду на забезпечення їхнього захисту і створення можливостей для продукції з доданою вартістю, стимулювання впровадження місцевих ініціатив, зокрема, для невеликих виробників, в даному випадку саме виробників буцу, бриндзі і вурди.
Мета Проекту, створити українську Систему географічних зазначень. Відтак, сировари Рахівщини стануть першими, хто отримає ГЗ.
- Право на географічне зазначення дозволяє його власникам перешкоджати використанню зазначення третіми сторонами, чиї продукти не відповідають необхідним стандартам. Географічне зазначення, подібно знаку для товарів та послуг, несе певне повідомлення покупцеві — воно говорить, що продукт або виріб було виготовлено в особливому місці, і, відповідно, має деякі характеристики, які можуть бути виявлені тільки в цьому місці, - зазначив експерт з географічних зазначень Дарко Якшич.
- Сироварам, які стануть учасниками Проекту, буде надаватися вся можлива експертна допомога для досягнення наміченої цілі – отримання ГЗ, - зауважила експерт з розробки географічних зазначень Ганна Антонюк.
Сировар із села Луг, Світлана Злобіна зауважила, що продукт про який йде мова, а саме - бриндзя, є абсолютно автентичним, оскільки більше ніде не виробляється. А всім відома бринза є зовсім іншим продуктом, схожим хіба що – фонетично, оскільки, це солоний сир, який готується з козячого або коров'ячого молока.
Довідка
Географічне зазначення (ГЗ) — це позначення, що використовується на товарах, які мають певне географічне походження і мають властивості, репутацію або характерні особливості, зумовлені переважно цим місцем походження.
Найчастіше географічне зазначення включає назву місця походження товарів. Наприклад, сільськогосподарські продукти зазвичай мають якості, які визначаються місцем їх виробництва і на які впливають конкретні місцеві чинники, такі як клімат і грунт. До прикладу, ГЗ мають: сир Рокфор, Грузинські вина, Швейцарські годинники, Шампанське, Коньяк.
Піпашу 2018-03-04 / 21:35:44
Мож цю справу полегшети в розрізненні якщо писати бринзя
а автентику брин-Дзя.
в-й 2018-03-04 / 11:27:44
А коли там сміття почнуть прибирати???Най з буркута встануть і поглянуть яка там свалка
Гуцул 2018-03-03 / 18:32:50
Ох і смакота ця гуцульська бриндзя.
В. Піпаш 2018-03-03 / 16:20:24
Дуже добра справа. До речі, хотів би лиш додати, що моєму татові - В. Піпашу-Косівському довелося пару років боротися, із різними навіть бюрократичними зверненнями, статтями-розясненнями (із посиланнями, навіть, на словник Грінченка), аби рахівський фестиваль "Гуцульська бринза" був таки перейменований на "Гуцульську бринДЗю", бо російська, чи східноукраїнська "бринза" ("лиманський" сир) та на наша гуцульська "бриндзя" - це зовсім різні речі. Як бачите, як добре, що це вдалося!