Найкращий парк Ужгорода міська влада перетворила на сміттєзвалище, нашкодивши довкіллю на 12 мільйонів гривень

Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області за участю представників земельної інспекції в Закарпатській області, Ужгородської міської СЕС, Ужгородського міжрайонного управління водного господарства та міжрайонної природоохоронної прокуратури проведено комісійне обстеження земельної ділянки по Слов’янській набережній в м. Ужгороді.

Міська влада Ужгорода перетворила парк на смітник
Міська влада Ужгорода перетворила парк на смітник

В результаті візуального обстеження встановлено, що на двох земельних ділянках складовано відходи різного походження: ґрунтові, будівельні, рослинні, тверді побутові та інші, які перемішані між собою.

Зазначена ділянка відноситься до території парку-памятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк Боздоський» (охоронне зобов'язання реєстр. №15 від 02.08.2005 р.). Крім того, за інформацією Закарпатського виробничого управління по меліорації і водному господарству відповідно до Водного кодексу України ( ст. 4, 88) зазначена ділянка належить до земель водного фонду і знаходиться в прибережній захисні смузі р. Уж.

Як з’ясувалось, виконавчий комітет Ужгородської міської ради прийняв рішення від 28.02.07 №71 “Про підготовчі роботи”, яким комунальне підприємство зеленого господарства „Агромікс” було зобов’язано провести роботи по очищенню території площею 4,5 га по Слов’янській набережній від дикоростучих чагарників та поодиноких дерев для влаштування міської зони відпочинку, пунктом 2 передбачено завезення на визначену територію ґрунту (без родючого шару) та будівельного сміття з будівельних майданчиків.

На виконання цього рішення виконкому комісією у складі представників управління міського господарства та КПЗГ “Агромікс” проведено обстеження зелених насаджень. Згідно акту обстеження від 21 травня 2007 року № 60, затвердженого 23.05.07р. посадовою особою державного управління охорони навколишнього природного середовища, комісією прийнято рішення про зрізування 52 дерев верби білої. На підставі затвердженого акту видано ордер на знесення зелених насаджень терміном дії до 21 листопада поточного року.

Перевіркою встановлено, що рішення щодо зрізування зелених насаджень було прийнято не законно, оскільки обстеження проведено без присутності директора парку; знесення зелених насаджень пов’язане з благоустроєм об’єкту, в якого відсутня проектно-технічна документація, відсутній висновок державної екологічної експертизи щодо облаштування на цій території міської зони відпочинку.

Особливо слід зауважити, що рішенням ІУ сесії депутатів Ужгородської міської ради У скликання від 27.09.07 р. № 483 ТзОВ “САФФ-Україна Аква” дано тільки дозвіл на підготовку матеріалів попереднього погодження земельної ділянки площею 20 га для будівництва спортивно – оздоровчого комплексу “Водний світ” в районі Слов’янської набережної. Тобто земельна ділянка ще не виділена ТзОВ “САФФ-Україна Аква” і, відповідно, державний акт на право власності цією земельною ділянкою відсутній.

Крім того міським головою видано розпорядження від 05.11.07 р. №251 “Про заборону вивозу сміття”, яким “...з метою приведення території, виділеної для влаштування міської зони відпочинку по Слов’янській набережній в належний санітарний стан...” всім юридичним та фізичним особам заборонено вивозити на визначену територію тверді побутові відходи, листя та інше сміття, за винятком ґрунту (без родючого шару) та будівельного сміття.

Статтею 33 Закону України «Про відходи» передбачено, що зберігання та видалення відходів здійснюються відповідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забезпечують максимальне використання відходів чи передачу їх іншим споживачам (за винятком захоронення). Забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів у підземних горизонтах, на території міст та інших населених пунктів, на територіях природно-заповідного фонду, на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного

та історико-культурного призначення, в межах водоохоронних зон та зон санітарної охорони водних об'єктів, у інших місцях, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров'я людини. На кожне місце чи об'єкт зберігання або видалення відходів складається спеціальний паспорт, в якому зазначаються найменування та код відходів (згідно з державним класифікатором відходів), їх кількісний та якісний склад, походження, а також технічні характеристики місць чи об'єктів зберігання чи видалення і відомості про методи контролю та безпечної експлуатації цих місць чи об'єктів.

Державною екологічною інспекцією винесено рішення про негайну заборону вивезення відходів на земельну ділянку по Слов’янській набережній в м. Ужгород. Проведено розрахунок нанесеної шкоди, зумовленої засміченням земельних ресурсів. Загальна сума шкоди становить – 11 млн. 759 тис. 189 грн.

Матеріали перевірки направлено в Закарпатську міжрайонну природоохоронну прокуратуру для подальшого реагування та прийняття рішення.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області
22 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

Гулаг Атару 2008-01-29 / 16:06:00
Не заважай Федченку Рату доїти! Він також їсти хоче.

лоци 2008-01-24 / 23:23:00
Ужгородцю. Ги-ги-ги! :D

ужгородець 2008-01-24 / 01:04:00
Пропозиція владі Ужгорода: Вирубати Боздоський парк, дерево продати на дрова, гроші роздерибанити, землю під парком - також

Камуфляжник :) 2008-01-23 / 17:09:00
Может, свезти весь этот мусор городским чиновникам во двор? :)

сергей 2008-01-23 / 12:44:00
А чем занимается экологическая полиция, созданная Ратушняком?

Атар 2008-01-22 / 23:58:00
Федченко, мля, ещё твоей ратооблизывающей хари здесь не торчало

Вячеслав 2008-01-22 / 23:49:00
Не дають в Ужгороді побудувати для міста аква-парк. Тепер придумали, що будівельний майданчик (підсипка) дуже брудний. Що ще придумають? Мразь – не Балога, він сатана. Мразь ті, хто виконує його вказівки. Наприклад, ті чиновники, хто не оформили земельну ділянку. Нічого, скоро їм буде Колима: Глоба пророкує що поновиться СССР.

антиконсервант 2008-01-22 / 22:44:00
Що таке 12 мільйонів? Це Рату оштрафували на таку суму, чи просто попуджали? Якщо друге, то це називається налякали їжака голою гузицьою

Valik 2008-01-22 / 20:57:00
Бачив це на власні очі в листопаді 2007р і був вражений, що міська влада не дбає про таке чудове місто і про основне місце літнього відпочинку жителів міста.

Мабуть потрібно до влади вибрати САМЕ ТИХ людей , які люблять Україну і її народ і будуть ДБАТИ про них!


Не знаю чи таке й буває в Україні, але дуже цього хочеться!

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини