На засіданні Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО говорили про відзначення 50-річчя Карпатського заповідника (ФОТО)

8 лютого 2018 року, в Києві, в Міністерстві закордонних справ України, пройшло ХХІІІ засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, на якому серед багатьох інших актуальних питань, заслухано також підсумки проведення, під патронатом Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО, міжнародної науково-практичної конференції із нагоди 10-річчя включення букових пралісів Карпат до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та питання відзначення 50-річчя створення Карпатського заповідника.

На засіданні Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО говорили про відзначення 50-річчя Карпатського заповідника (ФОТО)

На засіданні Нацкомісії загалом заслухано звіт про діяльність Нацкомісії України в 2017 році, зокрема заходів, що проводились під її патронатом, підсумки роботи України у керівних органах ЮНЕСКО – 39-й сесії Генеральної конференції та 202-й сесії Виконавчої ради, Пріоритети роботи Нацкомісії на 2018 рік, виконання Україною рішень 41-сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, щодо розширення українсько-словацько-німецького об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» та інші.

З доповідями виступили керівники секторів Нацкомісії: у справах культури та культурної спадщини - перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко; сектору освіти – перший заступник міністра освіти та науки України Володимир Ковтунець; сектору молодіжної політики, фізичної культури та спорту – заступник міністра молоді і спорту України –Микола Мовчан; сектору науки – віце-президент Національної академії наук України, академік Анатолій Загородній, голова координаційної ради кафедр ЮНЕСКО в Україні Юрій Сватко та координатор асоційованих шкіл ЮНЕСКО Марія Глоба.

А директор департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди України Віктор Клід детально зупинився на роботі сектору природничих наук та природної спадщини , участі Ураїни в підготовці номінації із формування транснаціонального об’єкту спадщини «Букові праліси та давні ліси Карпат й інших регіонів Європи».

На прохання Голови Нацкомісії, заступника міністра закордонних справ України Сергія Кислиці велика увага на засіданні Нацкомісії, приділена проблемам захисту культурної спадщини в умовах війни в Україні. В цьому контексті, зокрема, з великим занепокоєнням, Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України  Рефат Чубаров, говорив  про трагічну долю ханського палацу в Криму.

Виступаючи в обговоренні доповідей, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор зупинився на підсумках проведеної у вересні 2017 року, в місті Рахові, на базі Карпатського біосферного заповідника, під патронатом Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО та за розпорядженням Голови Закарпатської облдержадміністрації, міжнародної науково-практичної конференції з нагоди 10-річчя занесення букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ним також порушено питання щодо проведення під патронатом Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО комплексу  заходів із відзначення 50-річчя створення Карпатського заповідника.

Карпатський заповідник утворений Постановою Ради Міністрів Української РСР від 12 листопада 1968 року No 568 «Про організацію нових державних заповідників в Українській РСР», на території Івано-Франківської та Закарпатської областей, як  перший в Українських Карпатах, природно-заповідний об’єкт загально-державного значення.

А в 1993 році, Указом Президента України «Про біосферні заповідники в Україні», на його базі затверджено Карпатський біосферний заповідник.

За час своєї діяльності Карпатський біосферний заповідник став міжнародно визнаною природоохоронною, науково-дослідною установою, вніс вагомий внесок у збереження природних екосистем та сталого розвитку Карпат, створення екологічної мережі та розвитку природно- заповідної справи в Україні.

За природоохоронні успіхи Карпатський біосферний заповідник, єдиний в Україні, чотири рази нагороджений Радою Європи Європейським дипломом, входить до Міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО.

Його науковці зініціювали та забезпечили формування європейської мережі букових лісів та створення транснаціонального об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси та давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», в якому серед 12 європейських країн, букові праліси та старовікові ліси Карпатського біосферного заповідника, за площею, займають перше місце. 

За ініціативи адміністрації Карпатського біосферного заповідника реалізовано також багато й інших  екологічно та соціально значущих національних та міжнародних проектів, зокрема, розроблено та прийнято Рамкову Конвенцію про охорону та сталий розвиток Карпат тощо.

Для відзначення 50-річчя створення Карпатського заповідника,  передбачається, проведення міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми збереження гірських екосистем та сталого використання біологічних ресурсів Карпат», випуск серії наукових та науково-популярних видань,відеофільму про історію та діяльність Карпатського біосферного заповідника й про його природні та культурні цінності,ювілейних поштових марок, виготовлення та розміщення в зоні діяльності біосферного заповідника відповідних інформаційно-просвітницьких матеріалів, проведення круглих столів, виступів в центральних та регіональних засобах масової інформації тощо, повідомив Закарпаття онлайн член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор.

10 лютого 2018р.

Теги: заповідник, відзначення, засідання, комісія

Коментарі

Валерій Щербина 2018-02-10 / 13:55:35
МОЛОДЦІ!!!!

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини