І у вас, і у нас хай буде гаразд, або Коріння і крона світлих традицій

Напередодні Дня святого Миколая члени президії облради зініційовали благодійну акцію „І у вас, і у нас хай буде гаразд“. Її мета – надати посильну допомогу інвалідам, одиноким, пристарілим, сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, щоб вони на рівні з усіма краянами належно провели Новорічні і Різдвяні свята.

І у вас, і у нас хай буде гаразд, або Коріння і крона світлих традицій

У зв’язку з цим голова облради Михайло Кічковський звернувся до депутатів облради, голів районних, селищних та сільських рад з листом, в якому просив підтримати добру справу: „ З Новорічними і Різдвяними святами пов’язуємо найсвітліші сподівання і надії на зміни до кращого у кожній родині. Водночас поруч із нами чимало краян одиноких, пристарілих, інвалідів, ветеранів війни та праці, які потребують підтримки, піклування й доброго слова. І це особливо важливо тепер, коли люди готуються урочисто відзначити Новий Рік, Різдво Христове. Адже неспроста кажуть: як зустрінеш ці свята, таким і рік грядущий буде.

Зважаючи на це, пропонуємо Вам у закріпленому районі потурбуватися про соціально незахищених громадян. Вбачається за доцільне прилучитися у цій справі до керівництва районних рад. Їм уже направлено листа з пропозицією започаткувати на місцях благодійну акцію «І у вас, і у нас хай буде гаразд». Сьогодні пропонується залучити весь депутатський корпус, комерційні структури, громадськість, аби у всіх закарпатців був святковий настрій і такий же стіл “.     Свята добігають кінця. Як пройшла акція, яка стала складовою соціальних заходів, ініційованих Президентом України? – поцікавились ми в районах. У відповідь на адресу редакції надійшли повідомлення, які щиро порадували, обнадіяли, що не все так погано у нашому домі. Світлі традиції милосердя і доброти мають потужне коріння і щедротну крону. Про це засвідчують і повідомлення з місць, які пропонуємо вашій увазі.

Людині важливі не стільки подарунки, як увагу з боку інших

    Виноградівська районна рада, як повідомив заступник її голови Августин Керечан, активно підтримала ініціативу облради щодо започаткування благодійної акції „ І у вас, і у нас хай буде гаразд“. Зокрема, в смт. Вилок за розпорядженням селищного голови Йосипа Кілби та на підставі актів обстеження матеріально–побутових умов виділено матеріальну допомогу 50 малозабезпеченим, а дітям до 6 років, інвалідам війни, чорнобильцям, сиротам та солдатам строкової служби Прикордонної застави, яка розташована в селищі, – подарунки – всього 400 шт.

    Виконком Сасівської сільради, яку очолює Василь Клюса, в рамках акції прийняв рішення про виділення 300 грн. круглій сироті М.Ц. та по 35 грн. п’ятьом малозабезпеченим. За сприяння спонсорів усім вихованцям дошкільного навчального закладу вручено новорічні подарунки. Щиро порадував і підприємець Гейза Станівський, який охоче долучився до акції й під час святкування новорічної сільської ялинки організував святковий стіл, призи та подарунки малозабезпеченим односельцям.

   У с. Шаланки за підтримки підприємців для 10 родин виділено грошову допомогу від 50 до 100 грн. Сільським виконкомом на чолі з Юрієм Доровці спільно з керівниками релігійних громад роздано набори продуктів харчування для всіх одиноких і пристарілих громадян.

    Підприємець с. Широке Василь Копинець акцію підтримав по–своєму. Він забезпечив подарунками учнів місцевої загальноосвітньої школи та вихованців сільського дитсадка.

    Великопаладьська сільрада, де головує Чобо Ботош, до Новорічних та Різдвяних свят приготувала 50 пристарілим святкові подарунки.

    Теківська сільрада та її голова Олександр Коложварі спільно з реформатською громадою (в селах Текове та Гудя) організували 36 харчових кошиків для малозабезпечених і ветеранів праці, а сільські підприємці – новорічні подарунки.

    Відповідну роботу із започаткування акції проведено і в інших населених пунктах – В.Ком’ятах ( Наталія Костелеба–Веремчук), Боржавському ( Іван Сак), Перехресті (Михайло Роман), Королево (Михайло Ковач) і Виноградові (Степан Бочкай).

    Словом, благодійна акція „ І у вас, і у нас хай буде гаразд“ на Виноградівщині стартувала успішно.

    – Виконавчий апарат за підсумками першої, новорічної акції „ І у вас, і у нас хай буде гаразд“ зробить все для того, аби до Великодніх свят забезпечити їй належну організацію і розмах, – резюмує голова райради Олег Любімов. – Бо, як показали результати, людині важливі не стільки подарунки, як увага з боку влади, суспільства, усвідомлення того, що про неї є кому подбати, що вона в житті – не самотня.

Благодійна акція отримала широку підтримку на Воловеччині

    „Повинен сказати, що акція отримала широку підтримку серед комерційних і підприємницьких структур та громадськості району“, – каже голова Воловецької райради Олександр Биркович.

    Залучившись спонсорською допомогою бізнесменів та підприємців, депутатського корпусу району, керівництво райради вручило понад 500 продуктових наборів тим, хто цього потребував найдужче. Також у рамках акції депутати райради відвідали у Нижніх Воротах Територіальний центр з обслуговування одиноких, пристарілих, непрацездатних громадян, де його мешканцям вручено пакети з фруктами, цукерками, печивом. Таку ж благодійну акцію проведено в Тишівському та Латірському дитячо–навчальних закладах, вихованці яких отримали чудові новорічні подарунки.

    – Я переконаний, – наголосив голова райради, –що акція „І у вас, і у нас хай буде гаразд“ – потрібна, на часі і вона матиме логічне продовження у комплексі інших заходів щодо підтримки соціально вразливих верств населення краю, бо в ній присутні головні чесноти – віра, надія, любов.

Під час благодійної акції Надзвичайний і Повноважний Посол України завітав у школу–інтернат зі щедрими подарунками

    Керівництво Великоберезнянської райради у відповідь на започатковану акцію „ І у вас, і у нас хай буде гаразд“ провело відповідну роботу серед депутатського активу, сільських та селищних голів району. Адже, як зазначив її голова Василь Канюк, в ній є душа і вона близька до конкретної людини.

    У результаті, заступник голови райради Василь Глодан напередодні новорічних свят надав матеріальну допомогу 18 малозабезпеченим жителям району, а Смереківський сільський голова Оксана Кирлик разом із депутатами відвідали одиноких громадян похилого віку, яким вручили вітальні листівки та продуктові набори до святкового столу.

    Голова Малоберезнянської сільради Іван Мицода та соціальні працівники навідались до інваліда дитинства В.Ц., якій подарували інвалідну коляску та солодкі подарунки. Затим роздали такі ж подарунки дітям-сиротам та інвалідам дитинства. Стричавська сільрада під головуванням Івана Фрінгоша спільно з приватними підприємцями І.Кичаком, Н.Дзумедзей та О.Брилинською провели для одиноких та малозабезпечених громадян і інвалідів урочистості з нагоди Нового року, під час яких вручили подарунки та продуктові набори для найменш захищених.

    Костринська сільська рада на чолі з Іваном Середою та керівники СП „Вішка“, „Верховинський двір“ вразили щирістю. Усім одиноким, малозабезпеченим та дітям до 16 років роздали новорічні подарунки – всього 330 шт.

    Великоберезнянська селищна рада, де голова Василь Керецман, за підтримки підприємців В.Симочка, В.Данчі, районної організації блоку „Наша Україна“ відвідали малозабезпечені сім’ї, привітали їх з Новим роком і Різдвом Христовим та вручили подарунки.

    За сприяння підприємців та депутатського активу району такі акції проведено на території Верховино – Бистрянської (Михайло Нинчак), Стужицької (Юрій Шоляк), Солянської (Михайло Близнець), Лютянської (Юрій Буц), Ставненської ( Василь Малеш), Буківцівської (Меланія Бабич), Загорської (Олексій Мушак), Лубнянської ( Василь Вайда) сільських рад.

    – Пам’ятною подією в житті нашої громади було те, що напередодні Новорічних свят Великоберезнянську санаторну школу–інтернат відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач, – розповідає голова райради Василь Канюка. – Він щиро привітав учнівський та педагогічний колективи зі святами і вручив їм коштовні подарунки – три нові плазмові телевізори, п’ять сучасних тренажерів для занять спортом, набори гантелей, а також солодощі.

Потурбуйся про ближнього і матимеш благодать

    Напередодні Новорічних та Різдвяних свят на Іршавщині в рамках акції „ І у вас, і у нас хай буде гаразд“ проведено ряд благодійних заходів з участю діючих підприємств, установ, заможних громадян району. Близько 300 одиноких, пристарілих, інвалідів і ветеранів війни та праці отримали святкові продуктові набори.

    Серед підприємців наймасштабнішу благодійну акцію провела директор хлібопекарні Ганна Брич, яка сформувала понад 200 продуктових наборів для дітей–сиріт, напівсиріт та інвалідів.

    Завдяки спільним зусиллям районної організації партії НСНУ ( 27 депутатів від фракції входить до складу райради), діти молодшого шкільного віку від 6 до 10 років отримали новорічні подарунки. Таку ж акцію провели громадська організація „Наша Батьківщина – Україна“ та Загатянський держлісгосп, який очолює Ярослав Климович. До речі, депутати райради, що входять до згаданої громадської організації, подарували комплекти постільної білизни для Довжанського реабілітаційного центру з тимчасовим та постійним перебуванням одиноких і пристарілих громадян.

    Не стали осторонь й інші депутати райради: Михайло Станко, Михайло Менчук, Іван Михайлюк, Іван Попович, Валерій Шандра, та ін., а також сільські голови – Михайло Шкелебей, Віктор Шпортень, Валерій Гангур, Василь Зейкан, Василь Максим, підприємці – Петро Шаленик, Віталій Саксон та ін. – усі вони надали посильну допомогу нужденним.

    – Тішить те, що в ситуаціях, коли йдеться про простих людей, які є нашими виборцями, на Іршавщині спрацьовує почуття солідарності, яке можна визначити як єдність різного на благо спільного, – розмірковує голова райради Петро Станко. – От і цього разу представники різних політичних партій, віросповідань об’єднались, аби у дні Різдва Христового ніхто з вразливої категорії не залишився без увагу з боку громади.

Святкове дійство у стінах лікарні

    „Зініційована облрадою доброчинна акція з нагоди Нового року та Різдва Христового „І у вас, і у нас хай буде гаразд“ однозначно знайшла підтримку у ділових колах краю, серед депутатів усіх рівнів та закарпатців, яким не байдужа доля ближнього“, – такими слова розпочала свою розповідь головний лікар обласної дитячої лікарні, депутат облради Єлизавета Біров, яка спільно з опікунською радою часто організовує й проводить різні масові заходи, у т.ч. й доброчинні. В останні дні грудня минулого року вона за допомогою місцевого відділення „Райфайзенбанку“ та інших благодійників у стінах лікарні провела святкове дійство, залучивши до нього медперсонал, батьків маленьких пацієнтів та самих пацієнтів. Одягнувши в Миколая, а затим – у Діда Мороза рентгенолога Сергія Лавкая та лікаря–інтерна Романа Переходька, згідно з сценарієм проведення свята, разом із дітками з колядками та щедрівками, віршиками і танцями зустрічали Новий рік і Різдво Христове як в одній дружній великій родині. Під кінець дійства вся малеча отримала цікаві святкові подарунки, які придбали для неї працівники Райфайзенбанку“ та голова опікунської ради Оксана Балога.

Акція своєю цінністю перевищує усілякі труднощі

    – Ініціатива облради щодо акції „І у вас, і у нас хай буде гаразд“ підтримана на Мукачівщині депутатським корпусом району, сільськими та селищними радами та керівниками діючих підприємств, – зазначає голова Мукачівської райради Іван Михайло.

    У рамках згаданої акції 9 сімей, де виховується семеро і більше дітей, за спонсорські кошти отримали теплий одяг та побутову техніку: телевізори, коп’ютери, пральні машини, холодильники, морозильні камери тощо. Зокрема, Марія Куртан – с.Горонда, Мар’яна Шепа – с. Грабово, Мелана Добош – смт.Чинадієво, Ольга Джуган – с. В.Лучки, Марія Леврінц – с.Старбичово, Олена Бакош – с.Дерцен, Маргарита Куніна – с. Страбичово, Світлана Ходакова – смт.Чинадієво, Марія Манзик – с.В.Лучки.

    У с. Дерцен під час благодійного концерту були зібрані кошти, за які закуплено продовольчих товарів для малозабезпечених сімей. Більше 500 дітей з таких родин отримали подарунки від депутатів райради.

    – Напередодні великих свят за давньою хорошою християнською традицією прийнято допомагати ближнім, які цього потребують. Отож, акція „І у вас, і у нас хай буде гаразд“ на Мукачівщині матиме розвиток. Бо вона своєю цінністю перевищує всякі труднощі і працю, – підсумував голова райради Іван Петрович.

Влада йде до людей не з абстрактними теоріями

    – Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога до Дня святого Миколая усім дітям дошкільного віку та школярам до 6 класу Свалявщини презентував солодкі подарунки, за що свалявці висловлюють йому свою повагу і подяку. Бо ж багато закарпатців посіло в столиці високі посади, але тільки одиниці, серед яких перший – Віктор Іванович, переймаються проблемами своїх земляків, багатьом із яких живеться непросто. То ж започаткована акція “І у вас, і у нас хай буде гаразд“ – потрібна, бо вона свідчить про те, що влада йде до людей не з абстрактними теоріями, а реальними ділами, – повідає голова Свалявської райради Михайло Воронич. – То ж нам, на місцях сам Бог велів допомагати ближнім.

    Депутат облради Ернест Улинець активно підтримав акцію і до новорічних свят подарував 50 продуктових наборів багатодітним сім’ям Свалявщини, а також 10 коштовних подарунків з побутової техніки. Інший депутат облради – Георгій Уліганинець придбав 50 новорічних подарунків для Росошанської ЗОШ–І–ІІ ст. та 15 – для дитсадка в с.Плав’є. Депутат облради Орест Туркевич трьом сім’ям виділив по 200 грн. Депутат облради Іван Балога придбав для трьох шкіл Свалявщини побутову техніку. Голова райради Михайло Воронич закупив 20 солодких подарунків дітям Закарпатського центру соціально–психологічної реабілітації. Депутат райради Іван Ланьо сформував 186 подарунків для дітей–інвалідів району і 96 – багатодітним родинам. Голова Полянської сільради Іван Дрогобецький всім дітям дошкільного віку очолюваної ним територіальної громади приготував цікаві святкові подарунки. А голова Солочинської сільради Магдалина Туряниця за спонсорські кошти забезпечила маленьким односельцям 200 подарунків до Дня святого Миколая і стільки ж – до Нового року. Депутат райради Олександр Дідович ( директор ТзОВ „Прогрес“) приготував 150 подарунків Неліпинським та Спасівським школярам.

    До акції долучились і ПП „Синевир –К“ та ТзОВ „Ужгород–Петрол“, які роздали подарунки дітям в селах Сасівка та Неліпино. А директор Плосківського заводу мінеральних вод Михайло Гісем придбав солодощі та різні призи для дошкільнят кількох сіл району.

Жити і творити в ім’я громади

    У рамках акції „І у вас, і у нас хай буде гаразд“ за сприяння депутатського активу, сільських голів та райдержадміністрації Ужгородського району надано допомогу соціально–незахищеним його жителям з нагоди Новорічних та Різдвяних свят. Проведено масове святкування Новорічної ялинки з врученням подарунків для дітей–учасників та цінних призів – переможцям проведених конкурсів у рамках святкової програми. Благодійне товариство „Дім милосердя“ (с. Кам’яниця) також приєдналося до акції й виділило продуктові набори та святкові подарунки 50 малозабезпеченим сім’ям району. Долучились до справи й інші благодійні фонди, серед яких – „Благополуччя“, „Добрий самаритянин“, „Доркас–Закарпаття“ та ін.

    –Такі ж заходи ми плануємо провести і напередодні Великодня, – зазначив голова райради Михайло Фединець. – Адже доброта і милосердя – два із дев’яти духовних плодів, які ми повинні берегти як око в голові, щоб мати благословення жити і творити в ім’я нашої громади, краю, України.

Добра багато не буває

    Напередодні Нового року на площі Європейській, що в самому центрі Чопа, відбулось свято запалення новорічних вогнів міської ялинки.

    Свято, що другий рік поспіль проводиться міською радою, вже стало доброю традицією.Новорічні заходи розпочались, як і раніше, з участю акторів Закарпатського обласного театру „Бавка”, які представили глядачам по–справжньому казкове дійство. Тут було всього – конкурси, ігри, подарунки.

    Міський голова Галина Цар привітала присутніх з новорічними святами та з допомогою школярів міської ЗОШ І-ІІІст №1 вручила дітям „солодкі“ подарунки.

    – Без уваги наших наймолодших школярів не залишили зі свого боку й Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога та перший заступник голови ОДА Іван Балога, завдяки яким учні двох міських загальноосвітніх шкіл та вихованці дошкільного закладу також мали гарні подарунки, – каже міський голова і додає: - Педагоги, батьки та діти були приємно вражені такою турботою з боку влади. Після закінчення свята бажаючих розходитись по домівках майже не було. Не зважаючи на прохолодну погоду, дітки ще довго милувались красунею-ялинкою, танцювали біля неї, гралися.

    До речі, міським головою ще в 2006році започатковано акцію „Вони потребують нашої уваги”. Цього року вона співпала з акцією обласної ради „ І у вас, і у нас хай буде гаразд“ В їх рамках тут проведено цілу низку заходів з тим, аби жодна дитина з малозабезпеченої сім’ї в святкові дні не залишилась без уваги. Працівники міськвиконкому відвідали кожну таку родину, звісно, не з порожніми руками, а як і годиться – з подарунками від міського голови. За сприяння Галини Цар направлено подарунки й вихованцям Закарпатського обласного притулку, що в смт.Батєво, де зростають діти – сироти, діти з неблагополучних сімей та такі, що позбавлені батьківської опіки, серед яких – і четверо маленьких мешканців Чопа. Авжеж, добра багато не буває…

Анна Богуслав, сайт Закарпатської обласної ради
21 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини