Верховний Cуд залишив касаційну скаргу забудовників міні-ГЕС на Хустщині без руху (ДОКУМЕНТИ)

Про це "Закараття онлайн" повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Верховний Cуд залишив касаційну скаргу забудовників міні-ГЕС на Хустщині без руху (ДОКУМЕНТИ)

Суддя Верховного Суду України у складі Касаційного адміністративного суду М.Гриців  своєю ухвалою від 17 січня 2018 року залишив без руху касаційну скаргу ТОВ «Гідроресурс-Ріка» та ТОВ «Ріка Енерго» на постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 2 жовтня 2017 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 13 грудня 2017 року щодо оскарження дій та розпорядження Закарпатської ОДА Геннадія Москаля від 20 вересня 2017 р.№484, яким скасовані дозвільні документи на будівництво міні-ГЕС на річці Ріка, що на Хустщині.

Підстава такого рішення касаційного суду – формальне недотримання вимог процесуального законодавства при подачі касаційної скарги представником забудовників, адвокатом Зоєю Темнохудовою (екс-кандидаткою в депутатии міськради від Євпопейської партії, ужгородським підрозділом якої "володіє" одіозний депутат Ужгородської міськради Іван Волошин), а саме – не додано документів (оригіналу довіреності чи ордеру або засвідченої їх копії), які підтверджують її повноваження на ведення даної справи. Тому суд залишив касаційну скаргу без руху і надав 10 днів представнику позивачів для усунення зазначених недоліків, опісля чого буде вирішуватись питання щодо призначення дати засідання чи повернення скарги забудовникам. 

Йдеться про розпорядження голови Закарпатської ОДА Г.Москаля від 20 вересня 2017 р.№484 "Про недопущення порушення прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативний вплив на навколишнє середовище під час вирішення питань, пов'язаних із розміщенням малих ГЕС", яким скасовано як незаконні, недоцільні та необгрунтовані розпорядження-дозволи голови Хустської РДА Н.Павлія № 194 від 23.05.2016 р., № 560 від 12.12.2016 р. та № 145 від 25.04.2017 р. щодо будівництва міні-ГЕС на р.Ріка за межами населених пунктів Березово, Липча, Кошельово, Горінчево.

13 грудня 2017 року Львівський апеляційний адміністративний суд визнав правомірним дане розпорядження голови Закарпатської ОДА, залишивши без задоволення апеляційну скаргу забудовників, ТзОВ «Ріка Енерго» та ТОВ "Гідроресурс-Ріка", залишивши в силі рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 02 жовтня 2017 р, яким у позові забудовникам міні-ГЕС щодо оскарження розпорядження Геннадія Москаля відмовлено в повному обсязі.

За наслідками судового розгляду в суді першої та апеляційної інстанцій, на підставі досліджених доказів, висновків профільних державних органів та наукових інститутів встановлено, що, будівництво міні-ГЕС на р.Ріка може негативно вплинути на навколишнє природне середовище, що в свою чергу може призвести до зниження його рибопродуктивності, погіршення видового складу іхтіофауни та виснаження рибних запасів в ому числі рідкісних, зникаючих, занесених до Червоної книги України видів риб, а також несе підвищену небезпеку здоров’ю та життю мешканців від затоплення під час повеней. 

Зокрема, дані суди прийшли до обґрунтованого висновку, що будівництво каскаду малих ГЕС на гірській річці Ріка може призвести до повної зміни гідрологічного режиму, руйнації гірської річкової системи з притаманною їй структурою та функціями й призведе до штучно створених екосистем іншої якості, що матиме негативні наслідки для мешканців долини ріки, порушить права територіальних громад третіх осіб на безпечне для життя і здоров’я довкілля 

Крім того, колегія суддів апеляційної інстанції врахувала й те, що р. Ріка занесена до Смарагдової мережі під номером UA0000269, створеної з метою забезпечити довгострокове виживання видів і природних оселищ (середовищ їх існування чи біотопів), які потребують особливих заходів збереження, відповідно до Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі («Бернська Конвенція»), тобто є територією особливого природоохоронного значення (ТОПЗ).

Слід нагадати громадськості, що паралельно в Хустському райсуді триває вже півроку розгляд "ГЕСівської" справи по Березову, розгляд якої вчора знову перенесли через процесуальне затягування забудовниками. Мотив таких дій схоже один – забудовники сподіваються «виграти» у Верховному Суді споріднену справу і скасувати розпорядження Г.Москаля, а відтак, маючи «законні» дозволи від РДА щодо будівництва міні-ГЕС, спробують «вирішити» справу щодо «позитивних» незаконних слухань в с. Березово, затвердити в подальшому відповідну документацію в голови Хустської РДА Назарія Павлія та почати будівництво.

24 січня 2018р.

Теги: міні-ГЕС, Верховний Cуд

Коментарі

Микола 2018-01-24 / 21:26:32
Дивно, як "забудовники" доручили справу тупенькій сосці Темнокудовій...

Микола 2018-01-24 / 21:05:22
Я також проти ГЕС! Хустяни тримайтесь, правда і Бог вам у поміч! Не допустіть знищення наших річок

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини