Чим є Боздоський парк для Ужгороду — зоною відпочинку чи сміттєзвалищем?

Українська конституція (ст. 50) гарантує кожному з нас право на безпечне для життя і здоров'я довкілля. Втім в Ужгороді із законом напевне «не дружать»... Так, ще 6 листопада минулого року інспектори з охорони навколишнього природного середовища відділу екологічного контролю водних ресурсів, атмосферного повітря та поводження з відходами Державної екологічної інспекції в Закарпатській області за участю представників земельної інспекції в Закарпатській області, Ужгородської міської СЕС, Ужгородського міжрайонного управління водного господарства та міжрайонної природоохоронної прокуратури провели комісійне обстеження Боздоського парку по Слов'янській набережній в Ужгороді.

Чим є Боздоський парк для Ужгороду — зоною відпочинку чи сміттєзвалищем?

Необхідно нагадати, що Боздоський парк був заснований у 1954 році. А через ЗО років рішенням Закарпатського облвиконкому в межах міста Ужгорода по вулиці Боздоська дорога, 5, було указано створення парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк Боздось-кий» загальною площею 50 га без вилучення земель у землекористувача. Охоронне зобов'язання Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області видали комунальному підприємству «Парк Боздоський», і всі види господарської діяльності

відтоді здійснюються за погодженням цього управління, а парку надано статус природно-заповідного фонду Крім того, зазначена ділянка належить до земель водного фонду, оскільки знаходиться в прибережній захисній смузі р. Уж.

! от нещодавно інспектори встановили, що на земельну ділянку площею 0,4 га складуються відходи різного походження: грунтові, будівельні, рослинні, тверді побутові та інші, які перемішані між собою. А оскільки ця ділянка з одного боку межує з водоймищами, що утворені від старого русла річки Уж, то як тільки піднімається рівень води, все це "добро" потрапляє в акваторію річки Уж, а відтак до р. Тиса, що призводить до транскордонного забруднення водо-токів. Саме така картина і вимальовувалася наприкінці минулого року.

Як згодом вдалося з'ясувати, виконавчий комітет Ужгородської міської ради прийняв рішення від 28.02.07 «Про підготовчі роботи», котрим зобов'язав КП «Агромікс» взятися за очищення території площею 4,5 га по Слов'янській набережній від дикоростучих чагарників та поодиноких дерев для влаштування міської зони відпочинку. Цим же рішенням передбачалося завезти на згадувану територію грунт (без родючого шару) та будівельне сміття з буд-маиданчиків.

Комісія з представників управління міського господарства та КПЗ Г «Агромікс» обстежила парк і прийняла рішення зрізати 52 дерева верби білої. Однак це рішення було прийнято незаконно, оскільки обстеження провели без присутності директора парку. До того ж знесення зелених насаджень відбувалося за відсутності відповідної документації.

Особливо слід зауважити, що рішенням IV сесії Ужгородської міської ради V скликання від 27.09. 07 р. ТзОВ «САФФ-Украі-на Аква» дано тільки дозвіл на підготовку матеріалів попереднього погодження земельної ділянки площею 20 га для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу «Водний світ» у районі Слов'янської набережної. Тобто, земельна ділянка згадуваному товариству ще не виділена і, відповідно, державний акт на право власності на цю земельну ділянку відсутній.

Утім це нікого не зупинило. І «...з метою приведення території, виділеної для влаштування міської зони відпочинку по Слов'янській набережній, в належний санітарний стан...» міський голова видав розпорядження від 05.11.07 р. «Про заборону вивозу сміття», яким усім юридичним та фізичним особам заборонив вивозити на визначену територію тверді побутові відходи, листя та інше сміття, за винятком грунту

(без родючого шару) та будівельного сміття.

Та попри це, як було встановлено, на земельну ділянку по Слов'янській набережній впродовж тривалого періоду завозилося будівельне та побутове сміття, що суперечить ст. 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Тому Державною екологічною інспекцією винесено рішення від 28 листопада 2007 року про негайну заборону вивезення відходів по Слов'янській набережній в м. Ужгород.

Відтак у результаті візуального обстеження було встановлено, що на двох земельних ділянках зберігаються та складуються будівельні, побутові та інші відходи. Спеціалісти провели геодезичну зйомку та інструментальне вимірювання їх обсягів. З'ясувалося, що на земельній ділянці площею 0,35 га зберігається 12,8 тис. куб. м відходів, а площею 0,12 га — 2 тис. куб. м відходів. Загальний об'єм завезеного сюди непотребу становить 13 тис. 800 куб. м.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області провела розрахунок завданої шкоди, зумовленої засміченням земельних ресурсів. Загальна сума становить — 11 759 189 гривень.

11 грудня 2007 року зібрані матеріали Державна екологічна інспекція в Закарпатській області направила в Закарпатську міжрайонну природоохоронну прокуратуру для подальшого реагування та прийняття рішення.

Юрій Павлей, перший заступник начальника Держекоінспекції в Закарпатській області
21 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини