На відкритій екскурсії говорили про старий Ужгород кондитерський

Сьогодні, 21 січня, у рамках проекту «Вільні екскурсії» в Ужгороді провели унікальний екскурс кондитерською історією міста початку ХХ століття.

На відкритій екскурсії говорили про старий Ужгород кондитерський

Як екскурсовод виступила відома закарпатська журналіст Тетяна Літераті. А ось долучилися до пізнавального заходу близько сотні осіб. Хтось прийшов на екскурсію цілеспрямовано, а хтось не зміг пройти повз живої історії старовинного і таємничого Ужгорода.

«Ідея щодо тематики екскурсії належить Федору Шандору. З багатьох тем ми обрали саме цю, спланували маршрут. Минулого разу на екскурсії я розповідала про набережну Міклоша Горті – нинішня Незалежності. А сьогодні це моя друга екскурсія», – зазначила екскурсовод.

Не таємниця, що Ужгород – солодкий, пряний, п′янкий… Але чи знали ви, що цій смачній історії вже близько століття?

Маршрут екскурсії почався з подвір′я школи №5 на Київській набережній. Саме там на початку ХХ століття розташоаувалася кондитерська родини Якоблевичів. Серби за походженням, вони переїхали в Ужгород у пошуках кращого життя. У підсумку знайшли і його, і своє покликання. Кондитери виготовляли льодяники і продавали їх у центрі міста. А ще на кондитерській фабриці готували морозиво. І хоча у період військових подій нащадки Якоблевичів зазнали гонінь, їх кондитерський промисел залишився в історії Ужгорода.

На розі вулиць Корзо і Духновича, в будинку, де зараз розташовані міська податкова інспекція та мережевий магазин «Ватсонс», колись діяла одна з найвідоміших кондитерських Підкарпатської Русі – Богуміла Пурми. Пан Пурма належав до чеських легіонерів, які колись приїхали до Ужгорода, аби реалізувати себе у певному промислі, а часто й взагалі почати нове життя. До кондитерської на Духновича, де можна було поласувати різноманітними тістечками, любили заходити й богемні ужгородці, зокрема видатні художники Бокшай та Ерделі. Родичі Пурми, які нині проживають у Словаччині, навіть мають архівне родинне фото, де живописці кавують у кондитерській їхнього предка.

Кондитерська Богуміла Пурми мала славну історію і тодішнє велике визнання – її рекламували в усіх часописах, газетах, адресних книгах. А літні люди й досі пригадують, що центр Ужгорода мав приємний аромат бісквіту.

Кондитерський Ужгород розвивався стрімко. Якщо в адресній книзі 1924 року були зареєстровані лише п′ять кондитерських, то у 1930-му – їх було вже 15, а в 1938-му – 20. Все це були заклади, які пропонували відвідувачам і покупцям льодяники, тістечка, морозива, цукерки власного виробництва. Був навіть один пряничник, що мав крамничку в районі нинішньої вулиці Корятовича. А чи зможемо ми зараз нарахувати стільки авторських кондитерських у нашому місті?

Дослідивши багато архівних матеріалів, поспілкувавшись із людьми, які були сучасниками Ужгорода ще у минулому столітті, авторка книжки «Ужгород. Невигадані історії» соромиться визнання і надмірної уваги, не вважає себе істориком й не зупиняється на досягнутому. На думку Тетяни Літераті, Ужгород ще має багато таємниць і не досліджених граней, які мотивують до нових пошуків. У ході екскурсії поговорили ми і про улюблені місця дослідниці в Ужгороді.

«Для мене увесь Ужгород улюблений. Я люблю заходити у дворики, що в центрі міста. Саме тут зберігся той Ужгород, за яким тепер так ностальгують люди. Зараз на фасадах старих будинків осучаснили вікна і двері, а ось всередині двориків збереглися давні елементи – старовинні двері, рами, ковка... Це все можна відновити і повернути у первозданний вигляд. Також дуже люблю садочок перед Єпископською резиденцією… З тією будівлею пов′язані студентські спогади, зокрема про бібліотеку. Там в одній з круглих веж можна було посидіти і почитати періодику…», – згадує Тетяна Літераті.

«Відкриті екскурсії» пройшли сьогодні ще у семи містах Закарпаття – Сваляві, Мукачеві, Виноградові, Перечині, Іршаві, Воловці та Хусті. Загалом туристично-пізнавальному проекту вже виповнилося 5 років.

В Ужгороді ж екскурсія місцями кондитерської історії фінішувала на вулиці Корзо аплодисментами екскурсоводу Тетяні Літераті від сотні людей, які заново закохалися у місто, дізналися про нього щось нове і незвідане. Кінець зустрічі ознаменував новий старт – люди хочуть знати більше, починають згадувати перекази і згадки своїх предків, проводять аналогії з іншими європейськими містами, шукають точки дотику в історії. Отож «Відкритим екскурсіям» бути!

Катерина Ірха, uzhgorod.net.ua

21 січня 2018р.

Теги: екскурсія, Тетяна Літераті

Коментарі

Вуву 2018-01-21 / 19:53:36
Таня ви молодець ... Це велика справа ... Бо після, люди стають більше соціально активними ... Більш "вільними".

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини