Рано-вранці сформовані команди різників, або гентешів збираються перед будівлею сільради, де пригощають гарячим вином і домашньою паленкою-сливовицею.
Гентеші (саме так називають угорською різників свиней) запрошують всіх долучитися до приготування та вживання страв зі свинини (уг. "діснотор").
М’ясників із закарпатських сіл та з-за кордону представлятимуть свою майстерність з самого ранку – збір команд розпочнеться о 7 годині. Гостей тим часом пригощатимуть гарячим вином, паленкою та закускою.
Після обробки м’яса десятки смачних апетитних страв команди варитимуть смажитимуть і тушкуватимуть на відкритому вогні. Кулінари протягом дня готуватимуть традиційні закарпатські страви зі свинини та змагатимуться за звання найкращого.
Переможців визначать у категоріях: «Найкраща гурка», «Найкраща капуста з м’ясом», «Найкраща ковбаса». Водночас приготовленим частуватимуть гостей фестивалю. На відвідувачів чекають шкварки, гурки, ковбаси, шинка, бограч.
Програма фестивалю:
7.00 збір та підготовка команд
7.00 – 14.00 Приготування національних угорських страв зі свинини
7.00 – 18.00 Продаж та купівля страв зі свинини, демонстрація копчення ковбаси та реалізація свіжої продукції
8.00 – 17.00 Дегустація вин, місцевих виробників
13.00 Офіційне відкриття свята різників
14.00 – 17.00 Культурно-розважальна програма
17.00 Нагородження переможців свята різників
Даний фестиваль є унікальним, бо демонструє можливість побачити давні угорські національні традиції, пов’язані із ритуалом різання свиней та приготуванням м’ясних страв. Майстри з України та країн ЄС продемонструють кращі традиції кулінарії.
Вуву 2018-01-09 / 14:03:16
А для чого нам чуже (гентеш) ... Як ми маємо своє ... масарик.
І від того комплекс неповноцінності на мене не тисне.
Пінтейр Чобо 2018-01-09 / 04:51:08
Надівуся ош верекедийша ниякого не буде, як минулі роки.