Гальмування владою на Закарпатті процесу формування ОТГ стало аргументом подання до парламенту нового законопроекту

Ним передбачаються чіткі терміни призначення виборів в ОТГ та формування перспективних планів без обласних рад

Гальмування владою на Закарпатті процесу формування ОТГ стало аргументом подання до парламенту нового законопроекту

29 грудня 2017 року група народних депутатів України зареєструвала в Парламенті проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури добровільного об'єднання територіальних громад» (№ 7467).

Про це інформує сайт "Децентралізація".

Проектними змінами передбачається, що Перспективний план формування територій громад АР Крим, області затверджується Кабінетом міністрів України за поданням Ради міністрів АР Крим, відповідної обласної державної адміністрації. Таким чином народні депутати пропонують на законодавчому рівні вилучити обласні ради з процесу формування перспективних планів.

У пояснювальній записці до законопроекту мова йде про те, що практика застосування Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» виявила ряд недоліків, серед яких - заполітизованість обласних рад при схваленні проекту Перспективного плану формування територій громад, численні порушення ними методології формування такого плану. Також зазначається, що в Закарпатській області Перспективний план формування територій громад досі навіть не поданий обласною державною адміністрацією на розгляд обласної ради. В багатьох областях обласні ради не ухвалили Перспективний план формування територій громад, який повністю покриває територію області.

«Практика регулювання питань адміністративно-територіального устрою європейських країн з унітарною формою устрою свідчить про те, що такі питання відносяться до компетенції виключно центрального уряду. Участь обласної ради, як представницького органу місцевого самоврядування на регіональному рівні була виправданою на перших етапах впровадження реформи адміністративно-територіального устрою, коли потрібно було диверсифікувати емоційно-політичне навантаження, яке супроводжувалось інсинуаціями та домислами щодо реформи. Наразі більшість політичних сил позитивно сприймає проведення реформи. Таким чином потреба в участі обласних рад, які в перші два роки проведення реформи, виконували роль амортизатора суспільних процесів, на сьогодні відпала», - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом також пропонується визначити чіткий термін призначення Центральною виборчою комісією перших і додаткових виборів в об’єднаних територіальних громадах – в місячний термін після отримання нею відповідного звернення від обласної державної адміністрації.

У Мінрегіоні вітають ініціативу народних депутатів, зазначаючи, що ці зміни значно спростять процес добровільного об’єднання громад та упорядкують процес затвердження перспективних планів формування територій громад.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайнЗакарпатська область належить до аутсайдерів по створенню об'єднаних громад.

А Закарпаття все ще залишається єдиним регіоном України з незатвердженим перспективним планом формування спроможних громад.

Персоніфіковано перешкодою процесу децентралізації на Закарпатті постійно вказується голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

05 січня 2018р.

Теги: ОТГ, громада, децентралзація, законопроект

Коментарі

111-Вуву 2018-01-07 / 15:01:36
Ось тому і раджу тобі прочитати за моїм посилом. Бо те що робить влада - профанація децентралізації. Децентралізація має йти від людей з самих низів. Їм вирішувати з ким, як і коли обєднуватися. І не київська влада має їм бути вказівником. Там ти знайдеш багато для себе цікавого. Головне там йдеться не лише про виконавчу владу, а й про судову. Як і одна так і інша мають обиратися з рівня Первинної громади. Там є і про Воїнів Первинної громади - Воїнів Держави, що мають слугувати захистом, в першу чергу громадян Превинної громади. Там є і про податки, які мають формуватися на рівні Первинної громади, а для виконавчих і судових органів вищих формаційних обєднань має делегуватися тільки їх частина, за рішенням Віче первинних громад. Прочитай і сам станеш активним поборником цих ідей.

Вуву досслрі 2018-01-06 / 16:34:58
Кесарю кесарево а богу боже ... То не мойі слова ... То з білійі
А відносно того що наша влада богообрана ... Фікція ... і ти це і решта ... Всі знають.

Вуву до 111 2018-01-06 / 15:08:53
А тебе не бентежить те (можеш знайти в закарпаття онлай) ... Що ще люди лишень думають як кому і з ким обєднуватись ...
А списки вже готові і надруковані виставили ... так хто тоді за народ ... вже вирішив в які округи яке село має входити .(ти розумієш про що мова).
Хтось десь на банковій все розписав і деяеі "начальники" вже все ... самі за народ порішали ... І різними актами тиснуть і дотискають щоб люди зробили так як в них "по сценарію"
Після чого скажуть ... Що цього хотів наш народ ... І він це зробив ... Ура.
Дивіться всі яка в нас демократія.
А ми (центральна) влада тут ні при чім ... ми тільки оформили законодавчо те "наш" народ хоче.
І в цьому формулюванні буде правда бо вже (навіть зараз) є "йіхнім" народом.
Як раніше ..."наші раби"...

111-Вуву 2018-01-06 / 14:06:02
Заперечення до тебе маю, та сперчатися не буду допоки ти не прочитаєш те, що я тобі запропонував. Бо про що можна сперечатися з недалекою людиною? Нові зміни саме і мають йти від народу, від Первинних громад,людей, що обєдналися на принципах спільної землі, єдиної мови і єдиної віри. Влада недаремно розпочала не з Первинної ланки, а з втлоринної, бо мета влади не децентралізація, а централізація. Тож запропонувавши з вторинної ланки вони думали, що цим самим вбють централізацію ще в зародку. Та не тут було. Навпаки, там де вже громади Територіальні створені, вони стали вимагати від влади віддати всі землі що находяться навколо цих громад у власність Територіальних громад. А структуризація Територіальних громад на Первинні громади, з часом, все ж відбудеться. Але це довго пояснювати. Ти б все таки прочитав те що я тобі запропонував, і тоді б зовсім по іншому ми з тобою вели полеміку.

сорри 2018-01-06 / 13:38:33
Влада - богообрана. Кесарю - кесареве. Так Byby?

Вуву 2018-01-06 / 05:25:50
Питання децентралізаційі не може бути виключно прорегативою центрального уряду ... Хочаб тому ... Що влада в крайіні належить народу. Який вибирає депутатів ... які цей народ (по округах ) представлять ... Які повинні в першу чергу відстоювати інтереси свого народу ... (Тбт тих ... Хто депутатів вибрав)
Що маємо ми .
Центральна влада плюнула на народ і його думку по цьому питанню ... Почала законодавчими актами робити тиск на людей ... З тим щоб в такий недемократичний спосіб зробити (дотиснути) ... "ПСЕВДОРЕФОРМУ".
Бо попередньо ніхто з представників влади не проводив зустрічі з свойіми виборцям ... Не прислухався до думок виборців не враховував зауваження і йхні побажання ... Не було ВЗАГАЛІ ніяких соціологічних досліджень ...ніхто проводив ніякойі розяснювальнойі роботи .
І хто дав центральній владі таке право ... Приймати закон ДЛЯ НАРОДУ ... БЕЗ ВОЛІ САМОГО НАРОДУ ...
ХТО ПОРОШЕНКО І ГРОЙСМАН ?

Вуву 2018-01-06 / 05:04:16
Персоніфікованою перешкодою процесу децентралізаційі на Закарпатті можна також вказувати byby. Я категорично проти.

Вуву 2018-01-05 / 23:29:56
Незнати чому ... Але абревіатура ... отг і опг ... Дуже співзвучні (як єдине ціле). :-\

Вуву до 111 2018-01-05 / 22:50:38
Відносно "старості європейськойі культури" ... То до адміністративного устрою цих крайін ... Має таке відношення ... "Як сідло до корови" .
А сподіватись на пророцтва нострадамуса ... Чи ні ... Вибір кожного .
Але це не державна політика.

Вуву до 111 2018-01-05 / 22:33:26
Я не більшовик і не комуніст ... Але в деяких поглядах є консерватор-традиуіоналіст. Тому принцип "ламать не строіть" ... Не завжди дає позитино очікувані наслідки ... І це не завжди є прогрес ...
В таких випадках кажуть "експеримент провалився" ... Постраждали всі а винних (як завжди) ... Нікого нема.
Відносно німеччини італійі і франційі ... Не треба думати що тими крайінами керують одні дурні . якщо вони не булиб такими далекоглядними ... То мабуть і жили так як ми (приблизно)...
Тому якщо децентралізація така супер класна штука ... Повір ... Вони йійі б давно провели . (до слова ... Там при владі не було ні комуністів ні більшовиків) ... чи ти маєш на це якісь заперечення ?

111-Вуву 2018-01-05 / 21:33:37
Ти справжній більшовик. Бо твій принцип: Не читав, але засуджую.
Тому ти і дурний, як і всі совки. Тому і розвалився головний совок СРСР, що управляли ним дурні, а розумних тримали в концтаборах.
А Первинна громада це не село, це вулиця, двір, може частина села. Головний принцип Первинної громади: спільна земля,єдина мова і єдина віра(релігія). Чому Німеччина не міняється і Франція і Італія...бо вони вмирають. Європейська культура дожила до своєї старості. А Україна тільки розпочинає жити і вона дасть приклад всьому світові. Читай Ностардамуса, він це передбачив ще за свого життя.

Вуву форестеру 2018-01-05 / 20:50:54
Відносно польші (по вікіпедійі) ... Кількість воєводств постійно зростала...1946-50 ...14
50-75 ... 17
75-98 ... 49 ... Що можна трактувати не інакше як ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ ... (те що в нас вже роблять силовим методом через законодавчі акти ... "Методом розбивання баняків")
Із 1 січня1999 в польщі (після реформи) постало всього 16 воєводств ... Що є не що іншим ... як наочною ЦЕНТРАЛІЗАЦІЄЮ КРАЙІНИ .
Тому коли ти пишеш про польщу (як приклад) то треба сприймати факти не ілюзорно під емоційним впливом а більш розважливо і виважено.
Отже ... Як підсумок "роздріблена польща" (ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНА) ... Себе невиправдала ... Для того і була проведена реформа по йійі ... ЦЕНТРАЛІЗАЦІЙІ ... І укрупненню ... Що в кінцевому результаті дало позитивний еконмічний поштовх ... Стало краще розприділяти і відслідковувати надходження коштів на мікро і макро ек.Проекти . Гроші перестали зникати як вода в піску. А найголовніше уряд в такий спосіб ... Не скинув із себе відповідальність за реформи в крайіні ... А навпаки ... З повною відповідальністю взяв на себе.
Тому на сьогодні в польші працює мільон украйінських заробітчан ... Економіка стабільна ... Фінансові показники як і рівень життя зростають ... І позику в 95 млрд від МВФ вони зрезигнували.

Форестеру 2018-01-05 / 19:27:44
Тиможеш мати про мене яку завгодну думку ... Але те що зараз робиться з терреформою ... "це є заміна шила на мило" byby.

Вуву 2018-01-05 / 19:10:59
Первинна громада це село ... (І цим вже все сказано) ... і вони не зобовязані приєднуватись чи поєднуватись в тергромади. Нехочуть люди цього ... Розумієте це ... Первинні громади тбт села ЦЬОГО НЕ ХОЧУТЬ . Тільки козли (що сидять на горі) ... є козлами і цьго розуміти нехочуть.
Це нещо інше як окозамилювання ... Бо як крали на горі то так і далі крастимуть але вину треба на когось скинути ... Ось вам ... Ми провели тер реформу а ви далі живете бідно ... Значить ви погано працюєте. Гроші на ремонт дороги вам вже ніхто ніколи не дасть ... Будете свойми грошима платити ... А зараз ... Зараз можна перекрити дорогу ... Прийіде голова райради і гроші знайдуть і хоч як але дорогу полатають .
А потім ... Потім всьогоцьог взагалі не буде.

Вуву 2018-01-05 / 18:59:45
Я навіть ситати нехочу таку дурь ... Але сперечатись буду.
Якщо це такий прогресс в "переформатуванні" всього державного устрою ... То чому в німеччині і до цього часу є федеральні землі а баварія взагалі республіка.?
Чого вони в себе не запровадили таке переформатування ... Чи скажімо франція . по тій причині що такий державоустрій є історично перевірений і виправданий.
В нас хочуть понищити районну владу обласну ... Подрібничити на тергромади ... А далі з києва дядько буде тримати всіх за жабри так як захоче і видавати такі закони які "комусь там буде треба".
Памятаєте як: "розділяй і владарюй".
А наші барани все це проковтнули ... Бо і все до одного місця ... Як з тим пойіздом ... Що навіть ніхто не глянув на розклад і його зупинки.

111-Вуву 2018-01-05 / 18:24:29
Перформатування державного устрою в Україні відбудеться ось по цьому сценарію:http://h.ua/story/79132/. Створення Територіальних громад це вирвано з контексту саме цього сценарію. Все має починатися з Первинних громад, Територіальна громада це обєднання Первинних громад. Територіальні громади обєднуються в Земельну громаду, Земельні громади обєднуються в Регіональну громаду, Регіональні громади(Регіони обєднуються в Державу). Ніяких районів, областей в майбутньому не буде. Але це ціла концепція то ж раджу за посилом прочитати і тоді вже можна і полемізувати.

форестер 2018-01-05 / 14:40:59
"Реформатор"Вуву яро захищає рудимент совкової командно-адміністративної системи :)
Автори законпроекту є у відкритому доступі на сайті Верховної Ради.

Вуву 2018-01-05 / 14:26:29
Вибачте ... А чого ніколи не пишуть ... авторів ... цього довбаного законопроекту ... До чого така секретність ?
2. Хто давав йім вказівку писати це все ... Під чію диктовку це все робиться.
3. Попередньо ніяка сволочь з в.р. до цього часу з народом не радилась чи народ цього хоче ... І ніяких консультацій ніхто не проводив ... Але суки потай від людей штампують акти і змушуть людей це виконувати .
І ті "темні особи" які понаписували всю цю ху.ню теж мовчать ... Це дуже нагадує ситуацію з прийняттям певних актів ... По реалізаційі з генетично модифікованими продуктами.
Скільки і чого "згодували народу украйіни" ... І які це дасть генетичні наслідки .... ПОВНА ТИША.

форестер 2018-01-05 / 14:20:47
Польщі це пішло на користь, а Україні чого має зашкодити?
Наш народ дикий і багато чого не розуміє. Наприклад, чого треба руйнувати корупційну систему і перестати голосувати за гречку і смішні гривні за здискредитованих політиків

Вуву 2018-01-05 / 14:10:19
Хай народ на них забє великий болт і на йіхні зміни до законодавчих актів...
Якщо народ не хоче створювати такі тер.обєднання ... Значить він (народ) цього не хоче ... І не треба на народ тиснути тими актами.
Хай ті "депутати долбонавти" запхають ті акти собі в одне місце.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини