Закарпатський онкодиспансер закупив препарат для лікування онкохворих учетверо дорожче, ніж міжнародні організації

Такі дані оприлюднив Центр протидії корупції (ЦПК) за результатами моніторингу закупівель препаратів через міжнародні організації, а також через електронну систему закупівель ProZorro.

Закарпатський онкодиспансер закупив препарат для лікування онкохворих учетверо дорожче, ніж міжнародні організації

"394% становила різниця в цінах Закарпатського онкодиспансеру та міжнародної організації ПРООН за той самий препарат для лікування раку передміхурової залози", - наводить прес-служба ЦПК слова члена правління Олександри Устінової.

Як передає "Інтерфакс-Україна", йдеться, зокрема, про препарат "Бікалутамід" виробництва компанії "Віста".

У ЦПК зазначили, що більшість корупційних схем, які раніше були на рівні державних закупівель, перемістилася на рівень регіональних. При цьому найпоширенішими схемами є кулуарні домовленості між учасниками ринку, об’єднання кількох препаратів в один лот, формування технічного завдання під конкретного постачальника, а також реєстрація свідомо завищених цін.

Крім того, однією з проблем, яка була усунена на рівні державних закупівель, проте залишилася на рівні обласних, на думку представників ЦПК, є закупівля препаратів через недобросовісних дистриб'юторів. Так, у 2014 році під час закупівель онкопрепаратів Мінохорони здоров'я частка виробників, які вийшли на торги, становила 3%, у 2017 році цей показник становив 57% під час закупівлі через ПРООН.

Значна частина закуповуваних лікарських коштів є для лікування онкології супровідними, а не основними. При цьому деякі з них не є рекомендованими ВООЗ до застосування.

У ЦПК висловили думку про те, що реформування державних закупівель ліків виробів медичного призначення (ВМП) спрацювало тому, що всі процедури були виведені з-під дії українського законодавства.

"Препарати закуповувались на міжнародних майданчиках та через процедури, якими користуються в усьому світі. Жодна структура в Україні не могла заблокувати ці закупівлі, як це відбувалося раніше в разі спроби заходження на ринок нового гравця", - йдеться в повідомленні.

За результатами закупівель препаратів для дорослої онкології через міжнародні організації в 2016 році загальна економія бюджетних коштів становила 52% порівняно із закупівлею в 2014 році, для дитячої - 27%. Понад 90% лікзасобів для дорослих і 78% для дітей було закуплено міжнародними організаціями дешевше, ніж міністерством.

12 грудня 2017р.

Теги: онкодиспансер, лікування

Коментарі

свому 2017-12-13 / 11:20:05
однозначно, якщо-б був зацікавлений головлікар то купив-би учетверо дешевше...... Але бик-валютчик із 90-х, а далі доктор і проффессор, а зараз головний лікар, якого не раз ловили..... і близько не подумує про подібне. І такі речі є основою проблеми в державі, а аж ніяк не 7-ма стаття закону......

чужий 2017-12-13 / 09:43:12
свій ти перед тим як когось обсерати розберися а ліпше напиши і себе

Свiй 2017-12-13 / 09:01:24
Знайома риторика одного з керовникiв, теперiшнього скороспiлого та недоученого! Рано чи пiзно це закончиться!

До Свого 2017-12-13 / 08:41:58
Громадськість намагається контролювати... Не смішіть. Громадськість намагається заробляти на контролюванні. І заробляє. До слова, дуже і дуже непогано. І відвідання екзотичних курортів по декілька разів на рік "громадськими активістами" - факт відомий.А щодо тенедерів , то Ваша позиція - це позиція необізнаного юридично і економічно делітанта, який окрім повтрення немов мантри слів "корупція" і "зрада" не може (або не хоче?) напрягти мозок і елементарно поцікавитись як відбуваються торги. Тицькати пальцем і звинувачувати простіше за все, ніж спробувати розібратися і відслідвати весь процес від "А" до "Я", а вже потім з фактами виходити на громадські обговорення чи звертатися до правоохоронних органів. А поки тільки пусте "бла-бла".

Свiй 2017-12-13 / 07:25:21
Ваша позиция це позицiя любого главврача! Частово громадкiсть намагаэться контролювати незаконное збагачення ! Подивiться як живуть главврачi у нас !По 4 рази в роцi вiдвiдують екзотичнi курорти! Яцина,Русин,Соскида,Великоклад,Питания як зараз це за Рахунок корупцiйних закупок!

Цікавлюсь 2017-12-13 / 00:15:42
Ви спробуйте не допустити когось до тендеру. Тим більше на тендерах можуть бути присутні представники ЗМІ та громадськості - це ж не закриті процедури торгів. А шукати кішку в темній кімнаті де її немає - невдячна справа. Страшні слова "корумпована змова" полюбляють кричати саме ті, хто програв тендер або не спромігся виконати умови торгів. А зараз всі тендери йдуть через "Прозорро" тому звинувачувати когось у корупціїї - глупота. Шабуніському ЦПК треба якось відпрацьовувати грантовські зарплати ось і волають про свої "гучні" розстеження. Краще б копали в бік міжнародних організацій які поствили в Україну ліки з граничними термінами і які девелось списувати. Чомусь про це ані гу-гу...

Свiй 2017-12-12 / 22:09:26
Трошки примитивно пояснюэ цiкавий! Насправдi цiй процедурi закупки передуэ корумпована змова! Не всi виробники допускаються до тендеру! А чому?

Цікавлюсь 2017-12-12 / 21:57:34
Вбиваю в гуглі "Бікалутамід" виробництва компанії "Віста". Ціна "гуляє" від 600 грн до 2000 грн. в залежності від дозування. Трохи знаоймий з процедурою тендерів. Якщо інші кампанії з меншими цінами не запропонували свій товар під час торгів, то купують той у тієї кампанї, яка дала найменшу ціну. До чого тут міжнародні організації? Не треба мати десять університетських освіт, щоб зрозуміти просту істину: нарікати на те, що десь у якоїсь фірми можна купити дешевші ліки, але ця фірма чомусь не заявилась на торги- дурниця. Якщо такі мудрі , то чому не купують і своєчасно не розподіляють ліки (і не тільки ліки, а вакцини, сироватки і т.п.). Чому в Україні люди помирають від ботулізму? Що догаздувалися і тепер шукають винних? Чи вже забули про мітинги батьків, чиї діти хворі на онкологію.? Тоді завдяки, цим міжнародним організаціям помирали діти,оскільки ніяк не могли доторгуватися... і своєчасно постачати ліки.

$Хенерал Гаврилюк$ 2017-12-12 / 19:14:19
Прокуратура у даному випадку безсила

Свiй 2017-12-12 / 18:34:09
Проффффесссор Русин А.в. каже що крав oкна а iнше вкрав Iгнат !

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини