ЗМІ про пограбування майстерні Юрія Герца

Злодії-«естети» пограбували майстерню лауреата Шевченківської премії, закарпатського художника Юрія Герца

В Україні скоєно чергову «мистецьку» крадіжку. Цього разу — на Закарпатті: в Ужгороді невідомі обібрали майстерню відомого художника Юрія Герца. Сталося це серед білого дня, повідомили УНІАН у правоохоронних органах. Злочинці дочекалися моменту, коли художник залишить майстерню хоча б ненадовго (бо пан Юрій майже не залишав приміщення), і хутко обчистили його.

ЗМІ про пограбування майстерні Юрія ГерцаЯк розповів «Україні молодій» сам Юрій Герц, коли він повернувся, то помітив відхилену решітку на дверях до майстерні. Спочатку не надав цьому значення, а коли зайшов у майстерню, то відразу побачив у коридорі «голі» підрамники для картин...

За підрахунками художника, у нього зникло 17 полотен. Серед них — «Карпатська осінь», «Карпатська рапсодія», «Христос воскрес», «Свідок часу», «Верховинський весільний мотив» та інші. Деякі з картин були навіть не підписані, без назв. «Зазвичай я це роблю перед виставками, тому навіть підписати їх не втиг», — каже художник. Орієнтовна вартість викрадених полотен, серед яких є й картини розміром 100х120, — близько 200 тисяч гривень. На щастя, з майстерні зникли не всі роботи, а здебільшого лише ті, що висіли на стінах. «У мене багато робіт — на 2-3 виставки. Я ж увесь у майстерні, весь час працюю, бо коли не працюю, то почуваюся хворим», — каже 75-річний художник. Втім втраченого надзвичайно жаль, тим більше, що Юрій Герц не продавав своїх картин.

Заслуженого художника України, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Юрія Герца можна назвати справді суто закарпатським художником. Адже його полотна — це Верховина і верховинці: природа, обряди та звичаї Карпатського регіону, релігійні свята, пам'ятки. Причому виконані вони в дивовижній мозаїчній манері. Як зазначає Людмила Біксей, науковий співробітник Закарпатського художнього музею імені Й. Бокшая, «стилістично роботи Юрія Герца вирізняються традиційною декоративністю полотен, прийомом використання дивізіонізму поверхні живописної площі, що додає об'ємності та організує цікаву композиційну гру». Словом, роботи художника дуже українські, національні — а таке наразі в моді. На жаль, в моді нині — і «художні» крадіжки. Згадаймо, лишень, гучні пограбування Яготинської картинної галереї та будинку художниці Марії Приймаченко.

Леся Кушнір, "Україна молода"


В УЖГОРОДЕ ИЗ ТВОРЧЕСКОЙ МАСТЕРСКОЙ ЗАСЛУЖЕННОГО ХУДОЖНИКА УКРАИНЫ ЮРИЯ ГЕРЦА ПОХИЩЕНЫ ОКОЛО ДВАДЦАТИ ПЯТИ КАРТИН

С начала года это уже третья крупная кража произведений известных украинских живописцев

Не успел в Закарпатье затихнуть резонанс после кражи картины известного художника Золтана Шолтеса прямо из здания Закарпатской облгосадминистрации (об этом "ФАКТЫ" сообщали во вторник), как в Ужгороде произошло еще одно аналогичное преступление: в ночь на четверг неизвестные, подобрав ключ к творческой мастерской заслуженного художника Украины Юрия Герца, похитили оттуда более 20 картин.

Как рассказали "ФАКТАМ" в Ужгородском горотделе милиции, творческая мастерская художника расположена на шестом, мансардном, этаже обычного многоквартирного дома неподалеку от центра города. Доступ в подъезд дома открыт, мастерская сигнализацией не оснащена, а в ее дверях установлен простой замок, открыть который преступникам не составило труда (кстати, когда в помещении не хватало места, 75-летний художник мог оставить свои работы на целую ночь без присмотра прямо у двери мастерской). Пропажу картин обнаружил сам Ю. Герц, который в четверг утром пришел в мастерскую и открыл дверь своим ключом. Исчезли около 25 полотен (некоторые - прямо с рамами), причем все - авторства хозяина мастерской, хотя там были работы и других закарпатских художников. По словам Ю. Герца, стоимость похищенного составляет около 180 тысяч гривен.

Правоохранители утверждают, что личности подозреваемых уже установлены (они оставили в мастерской улики), поэтому есть все шансы задержать их и вернуть похищенное хозяину.

Отметим, что с начала года это уже третья крупная кража произведений отечественных художников. Ранее в Киевской области из Яготинского музея были похищены свыше 30 полотен выдающихся украинских живописцев XX века (почти все картины в настоящее время найдены), а из дома сына народной художницы Марии Примаченко в селе Болотня на Киевщине грабители унесли более 100 ее работ. В Закарпатье же самое резонансное преступление было совершено в сентябре 2004 года, когда так и не установленные воры, связав 88-летнюю вдову основателя Закарпатской школы живописи Адальберта Эрдели Магдалину, вынесли из ее дома несколько десятков картин, стоимость которых на Западе, по подсчетам экспертов, может достигнуть миллиона долларов (сама женщина умерла во время преступления).

Ярослав ГАЛАС "ФАКТЫ" (Ужгород)
29 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини