На Закарпатті стартує XIV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

В Ужгороді відбулася презентація цьогорічного XIV-го Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який стартував в Україні у жовтні.

На Закарпатті стартує XIV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. Традиційно Мандрівний Docudays UA триватиме до кінця грудня й завітає до 22-х областей України. Першим містом, де відбудуться покази, стане Запоріжжя.

На Закарпатті фестиваль пройде з 14 жовтня по 10 листопада. Регіональними партнерами Мандрівного Docudays UA в Закарпатській області є Благодійна організація «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» та Карпатське Агенство Прав Людини «Вестед». 

Наталія Кабацій, керівник Благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» розповіла: «Головна тема цьогорічного фестивалю має назву «Чотири градуси» та присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувачам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних точок зору – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції».

За словами Наталія Кабацій, на цьогорічному фестивалі на відміну від попередніх буде представлено багато українських авторів і кіно: «Покажемо 4 стрічки молодих авторів-українців. Також ми презентуємо фотокнигу «RAW Історія змін українців та армії» -- 137 фоторобіт від 33 фотографів, які фіксують події на передовій та історії людей, котрі творять літопис нового суспільства та нової армії. Основне завдання проекту – відстежити та задокументувати становлення нового українського війська через спогади очевидців і безпосередніх учасників цього процесу. Співавторами цього видання стали відомі фотожурналісти, фотокореспонденти, куратори з України, Білорусі, США тощо, такі як Олександр Глядєлов, Брендан Гоффман, Йосип Сивенький, Олександр Васюкович та інші». Також буде відкрито фотовиставку, яка триватиме упродовж 2 тижнів у «Совиному гнізді». 

Крім чотирьох відкритих показів заплановано перегляд 8-ми фільмів у локаціях, розташованих у школах. Покази проходитимуть у всіх навчальних закладах, розпочнуться 6 листопада. А 18-19 жовтня ми проводимо традиційний семінар з вчителями і дітьми, цьогорічна тема -- учнівське врядування та права дитини. 

Програма та локації:

15 жовтня 

Спеціальний показ Мандрівного Docudays UA

“Боротьба Джамали”/ЕлінЙонссон/Швеція / 2017

У фільмі «Боротьба Джамали» шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми. 

Дискусія та обговорення за участі кримськотатарського правозахисника Аліма Алієва : реалії Кримського сьогодення та боротьба кримськотатарського народу

27 жовтня

Історія зимового саду / The Winter Garden’s Tale/ Семен Мозговий/Україна 2017

Домашні ігри / Home Games/Аліса Коваленко/Великобританія, Україна, Франція / 2017

Укриття / Refuge/ Анастасія Максимчук/ Україна / 2016

28 жовтня

Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек» / Audience Emancipated: The Struggle for the Emek Movie Theater/ Emek Bizim İstanbul Bizim/ Turkey / 2016

Спільна акція – флеш моб : SAVE Uzhhgorord .

Лекції, дискусія та обговорення за участі :

Лекція Тетяни Літераті – авторки статей “Втрачений Ужгород”

Лекція Ліни Дєхтярьової – мистецтвознавиці, правозахисниці – Збереження історичної та архітектурної спадщини

29 жовтня 

Процес: Російська держава проти Олега Сенцова / The Trial: The State of Russia

vs Oleg Sentsov/ Аскольд Куров/ Естонія, Польша, Чехія / 2017

Флеш-моб : Free Сенцов и Кольченко /

Написання поштівок політв’язням

Карпатське Агенство Прав Людини «Вестед» та Управління освіти Ужгородської міської ради запланували наступні заходи:

23 жовтня фільм «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (режисер Аскольд Куров) присвячений історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. Відкритий показ на базі юридичного факультету Ужгородського національного університету о 13.30 (зал судових засідань, ауд.45, Капітульна 26, м. Ужгород)

24 жовтня відкритий показ у Природничо-гуманітарному коледжі м. Ужгорода (м. Ужгород, вул. Українська, 19., ауд. 301) 13.30 фільм “Боротьба Джамали". У фільмі «Боротьба Джамали» шведська журналістка Елін Йонссон фіксувала життя співачки і її сім’ї в Україні та Криму, розповідаючи трагічну історію родини та про її нинішні складнощі, пов’язані з окупацією. Через особистий і сильний портрет Джамали, а також пісню «1944», фільм звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми. 

26 жовтня відкритий показ у Природничо-гуманітарному коледжі м. Ужгорода (м. Ужгород, вул. Українська, 19., ауд. 301) 17.00 фільм «До скорого»

30 жовтня відкритий показ на базі юридичного факультету Ужгородського національного університету (конференц-зал, вул. Заньковецька 89, б) «Війна химер / The War of Chimeras» 13:30 -15:30.  «Війна химер» (режисерки Анастасія та Марія Старожицькі) – особиста історія однієї з режисерок, яка переосмислює власний травматичний досвід, пов’язаний із війною. Це подорож двох закоханих до лінії фронту та спроби спільного життя після всього пройденого. 

6, 7, 8, 9 листопада Показ фільмів для школярів у школах м. Ужгорода «Альфредо / Alfredo», «Живі й нескорені / Alive and Undefeated», «Укриття / Refuge». «Домашні ігри / Home Games», «Моя донька Нора / My Daughter Nora», «Пеперові зірки / Paper Stars», «У пошуках кращої долі / The World We Live In: Wandering Workers in Germany».

6 листопада відкритий показ у  Медіа – центрі учнівського  врядування міста Ужгорода фільму «Укриття / Refuge»  (Режисер: Анастасія Максимчук). Це  історія зоозахисника і доґхантера, які стикаються в невидимій війні за визначення поняття людяності в країні, де занадто часто громадяни змушені діяти замість уряду. На показ для обговорення буде запрошено ужгородських зоозахисників - представників громадської організації “Барбос”, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

10 жовтня 2017р.

Теги: фестиваль, документальне кіно, права

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини