Генконсул Польща у Львові Рафал Вольскі в Ужгороді: Польська сторона дуже спокійно підходить до новацій закону про освіту (ФОТО)

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, його заступник Олександр Білак і начальник відділу міжнародних ґрантових програм та інновацій Вікторія Тарахонич сьогодні зустрілися з радником-посланником, Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Рафалом Вольскі, який перебуває на Закарпатті з кількаденною ознайомчою поїздкою.

Генконсул Польща у Львові Рафал Вольскі в Ужгороді: Польська сторона дуже спокійно підходить до новацій закону про освіту (ФОТО)

Дипломат, який призначений на посаду Генкосула у Львові навесні цього року, коротко розповів про свою попередню роботу, у тому числі керівником торгово-економічного відділу Генконсульства Польщі у Мюнхені, І радником Посольства Польщі в Україні. Відзначив, що як історик за фахом добре знає, наскільки важливе Закарпаття як регіон і хотів би збільшити тут присутність зразків польської культури, активізувати бізнесові зв’язки своєї країни та нашого краю.

За словами пана Рафала, він дуже вражений Ужгородом, його колоритом, тим, що тут гармонійно поєднуються історія і сучасний розвиток. Це Вольскі назвав фантастичним капіталом нашого міста.

У розмові торкнулися змін до українського закону про освіту щодо навчання мовами нацменшин і Генеральний консул зауважив, що польська сторона дуже спокійно підходить до новацій,  адже потрібно забезпечити такі умови, аби кожна нацменшина могла вивчати і свою мову, і повною мірою опанувати державну мову України. Аналогічний чималий досвід – розвитку і підтримки української, білоруської, німецької мов є у Польщі і вони готові ним ділитися.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв також наголосив, що готові в усьому сприяти й допомагати інвесторам. За словами Рафала Вольскі, Польща дещо переформатовує свою роботу щодо економічних зв’язків з іншими країнами і будуть діяти її закордонні торгові офіси. А він особисто хоче зорганізувати у наступному році місію польських підприємців до Ужгорода. «Для них найважливішим буде підтримка влади, робота з відомствами за принципом єдиного вікна, можливості кооперації з тутешніми підприємцями», – переконаний дипломат.  

«Як громадяни Польщі виїздять у більш західні країни Європейського Союзу в пошуках кращих зарплат, так і від нас люди виїздять на заробітки в Польщу, Чехію, Словаччину та інші країни. Тому щоб втримати їх тут, на місці, ті, хто започатковує у нас бізнес, виробництво, повинні збільшувати зарплати», – наголосив міський голова Ужгорода.

Обговорили також перспективи логістики. Як відомо, кордон із Польщею – неподалік Ужгорода, проте з багатьох причин, попри багаторічні розмови, жодного пункту пропуску із Закарпаття до Польщі немає. Рейсового регулярного автобусного прямого сполучення теж немає, як і залізничного – лише через Львівську область або автомобільне через Словаччину. Дійшли згоди, варто на державному рівні порушувати питання про швидкісний потяг Ужгород-Перемишль. Цьому сприяє кілька факторів: незабаром має завершитися реконструкція залізничних тунелів між Закарпаттям та Львівщиною, тоді за орієнтовно 4 години можна буде дістатися Перемишля, а звідти вже – чудові можливості доїзду до Варшави та багатьох інших польських міст. Йшлося також про перспективи роботи міжнародного аеропорту «Ужгород».

Рафал Вольскі розповів також, що вже налагоджує особисті зв’язки з культурницьким середовищем, митцями нашого краю і міста. І пропонує ужгородській міській владі спільно з польською стороною проводити щороку дуже потужний і кілька менших за масштабами мистецьких акцій. Зокрема, вже у наступному, 2018 році, хотів би поширити на наше місто Фестиваль сучасних польських фільмів, котрий уже 6-ий рік з успіхом проводиться у Львові та Івано-Франківську. Із задоволенням дипломат готовий сприяти обмінам польських та ужгородських творчих колективів, з великою повагою відгукнувся про камерний хор «Кантус». «Ми також зацікавлені всіма видами академічної, студентської, інтелектуальної співпраці і про це я буду спілкуватися з ректором Ужгородського національного університету», – сказав Генеральний консул.

 Йшлося на сьогоднішній зустрічі в Ужгородській міській раді і про сприяння польській громаді, яка проживає в нашому місті, Генеральне консульство готове сприяти започаткуванню спільно з її представниками невеликого інформаційного пункту, де можна було б отримати інформацію про Польщу, бізнесові та інші контакти.

На завершення зустрічі Генеральний консул Республіки Польща у Львові запевнив, що буде в Ужгороді частим гостем.      

27 вересня 2017р.

Теги: генконсул, Польща, Вольскі

Коментарі

Фоштер Лупина 2017-09-27 / 10:27:44
польська сторона дуже спокійно підходить до новацій - шана й подяка пану Ген Консулу і Польщі. Є адекватні сусіди! Вчіться у них, сомарики затисянські.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини