— Найліпше смакує картопля з м’ясом, — пояснює. Марина мешкає разом із батьками у трикімнатній квартирі в Новому мікрорайоні міста. — У піст фарширую грибами.
Дівчина виймає з холодильника шматок свинини, два яйця, сметану. Дістає п’ять середніх картоплин, одну цибулину, спеції.
Із почищеної від лушпиння картоплі вирізає середину за допомогою спеціального кухонного інструменту-спіралі. Серцевину складає на окрему тарілку.
— Цим прикрашатимемо готову страву. А поки приготуємо начинку.
М’ясо Мацкаль подрібнює через м’ясорубку. До 400 г фаршу додає порізану цибулю, дрібку солі, трохи чорного перцю та зелені.
— Яйця потрібно збити, — дівчина відділяє яєчний жовток від білка. — Тоді начинка буде смачнішою і під час варіння фарш триматиметься вкупі.
Готовою начинкою Марина наповнює середину картоплин і складає все в невелику каструлю. Зверху на фаршировані овочі складає спіралеподібні серцевини й заливає до посудини ледь теплу воду.
— Посипаємо зеленню, — веде далі, — і на невеликий вогонь. Коли страва доварюватиметься — заллю туди 400 грамів сметани, змішаної зі столовою ложкою муки. Так само можна фарширувати картоплю грибами. Їх перемелюю на м’ясорубці, додаю спеції. Готую пісний соус з олією та мукою, без сметани.
Фаршировану картоплю можна запікати в духовці.
— Перед запіканням фарширую вже проварену бульбу. Складаю у глибоку посудину, заливаю сметаною й посипаю тертим сиром. Запікаю, доки на картоплинах не з’явиться жовтогаряча скоринка.