Ректор та проректори УжНУ зустрілися з представниками закарпатських ЗМІ (ФОТО, ВІДЕО)

У четвер, 31 серпня, відбулося розширене урочисте засідання Вченої ради Ужгородського національного університету, присвячене початку нового навчального року. Після завершення засідання ректор та проректори УжНУ зустрілися на прес-конференції з представниками крайових мас-медіа.

Ректор та проректори УжНУ зустрілися з представниками закарпатських ЗМІ (ФОТО, ВІДЕО)

РЕЗУЛЬТАТИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ: ПОЗИТИВНА ДИНАМІКА НА ВСІХ ФАКУЛЬТЕТАХ

Насамперед журналістів цікавили підсумки цьогорічної вступної кампанії до університету. Ректор Володимир Смоланка надав інформацію про результати вступу станом на 31 серпня, однак уточнив, що кампанія ще не завершена, адже українські абітурієнти мають можливість вступати до вишів до 15 вересня, а набір іноземних студентів триває до 1 листопада. За словами ректора, загалом станом на сьогодні до УжНУ зараховано понад 4300 студентів.

– Ми задоволені результатом вступної кампанії. Якщо порівнювати з 2016-м роком, то вже маємо на 250 зарахованих студентів більше, - каже Володимир Смоланка. – Це при тому, що працюємо на фоні наслідків демографічної кризи, яка існувала в країні 17-20 років тому. Цього року українські школи закінчило значно менше дітей, ніж у 2016-му, однак і це ще не дно кризи – у наступному році випускників шкіл буде ще менше. І тільки через два роки відновиться зростання кількості абітурієнтів. Я аналізував підсумки вступної кампанії загалом по Україні і хочу вас поінформувати, що абсолютна більшість університетів цього року мають недобір, а в деяких вишах він просто величезний. Тому наш сьогоднішній результат – свідчення того, що Ужгородський національний університет має статус одного з провідних і найпрестижніших вишів Західної України.

До слова, з майже 1900 цьогорічних першокурсників 14,5 % (а це кожен сьомий) – з інших областей України. Найбільше представників Львівської (8,6 %), Волинської (1,39 %) та Івано-Франківської (1,01 %) областей.

Як поінформував ректор УжНУ, найбільш популярними серед вступників традиційно були факультети медичного спрямування (медичний та стоматологічний), а також юридичний факультет.

– Хорошу динаміку показали і нові факультети, які були створені в результаті реорганізації. Зокрема, високий конкурс був на факультеті здоров’я та фізичного виховання, факультеті історії та міжнародних відносин і факультеті міжнародних економічних відносин. Хоча загалом цього року маємо позитивну динаміку по всіх структурних підрозділах, –  підсумував Володимир Смоланка.

НОВІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ ВЖЕ СТАЮТЬ ПОПУЛЯРНИМИ

Цікавилися мас-медійники і результатами вступу на спеціальності, які відкриті в УжНУ тільки цього року. Таких нових спеціальностей в університеті 6. Зважаючи на високий інтерес абітурієнтів, їх відкриття себе виправдало.

– Особливо радує, що показали динаміку фізично-математичні факультети, де ми цього року відкрили три нові спеціальності. Вдалося зламати тенденцію останніх років, яка характерна не тільки для нашої держави, а й для Європи і всього світу – низької популярності саме спеціальностей точних наук. Але ж таких спеціалістів потребує і промисловість, і наука, тож дуже добре, що до них відроджується інтерес молоді. До прикладу, на нову спеціальність «Телекомунікації та радіотехніка», яку цього року відкрито на фізичному факультеті, зараховано 10 студентів, з них 7 – на державне замовлення. І це при тому, що загалом по Україні на цю спеціальність державне замовлення було невеликим. Або інший приклад – спеціальність «Хімія. Середня освіта». УжНУ отримав найбільше з усіх вишів України держзамовлення на цю спеціальність і ми його повністю виконали, –повідомив ректор УжНУ.

Володимир Смоланка також розповів, що УжНУ планує продовжувати роботу з відкриття нових спеціальностей. При цьому насамперед робитимуть ставку на ті, котрі затребувані на ринку праці і потрібні народному господарству.

У відповідь на запитання журналістів про новації, які були запроваджені під час цьогорічної вступної кампанії, ректор відзначив позитив від подання винятково електронних заяв абітурієнтів, бо завдяки цьому черги під дверима кабінетів приймальної комісії зникли як явище. Також, за словами керівника УжНУ, цього року, мабуть, як ніколи раніше, держава звернула увагу на підтримку пільгових категорій вступників. Володимир Смоланка проанонсував, що наступного тижня у Києві відбудеться засідання Ради ректорів України, на якому серед інших питань обговорюватимуть ефективність і доцільність запроваджених цього року новацій. Міністерство освіти і науки хоче знати думку ректорів з цього приводу і почути пропозиції щодо можливих змін, які варто внести для кращої організації вступної кампанії 2018 року.

АВТОРИТЕТ УЖНУ СЕРЕД ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ ЗРОСТАЄ ЩОРОКУ

Прозвучало під час прес-конференції і питання набору іноземних студентів. Як поінформувала журналістів проректор Мирослава Лендьел, яка відповідальна за міжнародну співпрацю, цього року в УжНУ очікують близько 300 нових студентів із різних країн Азії, Африки та Близького Сходу.

– Хоча вступна кампанія для іноземних студентів триває до 1 листопада, я вже тепер можу сказати, що вона буде вдалою, – запевнила Мирослава Лендьел. – Причому, на відміну від попередніх років, коли іноземці виявляли інтерес майже винятково до медичних спеціальностей, зараз ми надаємо запрошення вже й абітурієнтам-іноземцям, котрі хочуть вчитися на спеціальностях «Комп’ютерна інженерія», «Міське будівництво» і «Міжнародні відносини». Загалом очікуємо, що матимемо іноземних студентів на 6 спеціальностях. Фактично наразі ми вже припиняємо надавати запрошення, бо ті ліцензійні обсяги, які УжНУ зарезервував на підготовку іноземців, вже майже заповнені.

РЕМОНТИ В СТУДЕНТСЬКИХ ГУРТОЖИТКАХ ТРИВАТИМУТЬ І НАДАЛІ

Оскільки цього тижня розпочався процес поселення в гуртожитки, журналістів, природно, цікавило і питання умов проживання студентів. Володимир Смоланка повідомив, що розпочаті в минулому році капітальні ремонти гуртожитків не стали разовою акцією – цього року на капремонт у гуртожитках №№ 2,3 і 5 виділено понад 4 мільйони гривень. Ректор запевнив, що облаштування гуртожитків, які до того не бачили ремонтів по 40 і 50 років, триватиме і далі – щороку. Протягом 5-6 років керівництво УжНУ планує повністю закрити питання ремонтів у гуртожитках.

Наостанок зустрічі журналістам нагадали, що цього року в університеті створена «Міжнародна асоціація випускників УжНУ». Перший проректор Олександр Сливка, який курує її роботу, запросив мас-медійників, які навчалися в УжНУ, вступати до асоціації і допомогти альма-матер, поширюючи в інформаційному просторі краю неупереджену і об’єктивну інформацію про Ужгородський національний університет.

– Таким чином ви допоможете УжНУ і наступного року успішно провести вступну кампанію та отримати якісний контингент студентів, – підсумував Олександр Сливка.

Інформаційно-видавничий центр

01 вересня 2017р.

Теги: УжНУ, Володимир Смоланка

Коментарі

Шпірітус 2017-09-02 / 21:09:27
Як казав класик народної творчости - я є..у і плачу,як професура любить усложняти очевидеі речі, з умним видом робити якісь глубокі умозаключениія, коли понятно, що результат дорівнює нулю. Так і тут - розвели теорії, версії, а усьо придельно просто - Ільницький за підтримки Сливки мало-мало прищемив дуже довгий хвіст та ужав апетити одній босоркані з медіацентру, єхидну фізіономію якої там ліплять у кожному дописі, як колись у Правді ліпили образ Брежнєва. От її це і збісило. І до фені тут мірятися талантами чи щось доказувати.

Свiй 2017-09-02 / 12:24:20
Злодiiв iпроходiмцiв вiд науки i зараз багато! За все вiдповiдае ректор! Пiдтримую Вуву де реакцiя ужну на позицию Дебренського университета!

викладач УжНУ 2017-09-02 / 10:33:23
Підтримую Степана. Переважна більшість колективу УжНУ сьогодні дає позитивну оцінку роботі як всього колективу, так і роботі керівництва вузу. За три останні роки зроблено багато хороших справ. Про це свідчать об"єктивні рейтинги університету. Не зроблено одне - "недобито" декілька ващуківців, які гадять і псують атмосферу в університеті. Пане Ректоре, можна не звертати на них увагу, але якщо кожна державна установа самоочиститься від цих суспільних гнид, тоді можливо і в державі скоріше настане лад. Будьте більш рішучим у цьому питанні. Професорсько-викладацький склад та студенство Вас підтримає!
Всіх вітаю з новим навчальним роком!

Степан 2017-09-01 / 20:37:12
З коментів до статті добре видко - замаскована опозиція Смоланки почала підготовку до (передчасних?) виборів ректора з використанням лайнометів. Перш ніж дискридитувати самого Смоланку, який має незаперечний авторитет насамперед як талановитий лікар, треба замазати брудом його найближче оточення. Почали з Рогача приписуючи йому відмивання грошей через охоронну структуру SENK та закупівлі і ремонти. Потім взялися за Студеняка - бо його син вчиться у Німеччині і то є великий злочин! Пригадую, звинувачували Короля за витрачання грошей на закордонні поїздки. Тепер настала черга Сливки.Нічого інкримінувати йому не могли, то приписати йому машину Рогача. З якогось чуда приплели сюди й Ільницького,який до ректорату прямого відношення зовсім немає.Поза підозрою (?) поки що лише Мирослава Лендєл. Ото думаю, якими покидьками треба бути, щоб у святковий день вимачати у болоті колектив у якому робиш. Правду тут хтось написав Смоланці - знаєш хто систематично обгажує колектив (а знаєш точно!)- жени його нахер, щоб не розводив гнійник у найбільшому колективі області. А УжНУ я поздоровляю з святом знань!

Для діді від вуву 2017-09-01 / 19:45:16
... Неліпи дурного ... Зайди на розділ ... Політика ... Другий матеріал з гори ... Перечитай ... Подумай .
І чи повинен після цього ... Ужну бути мовчки осторонь?

Читач 1 2017-09-01 / 17:45:31
Під ніком "Читач" то сам Василь Ільницький про себе -"один з найблискучіших..."Просто геній сидитьбіля ректора,ВІРНОПІДДАНИЙ! Журналісти "Фесту" копійки одержували, а пан редактор розкошував, доячи Бедя, Балогу... Тепер доїть Смоланку, якому тільки й піару треба. Мучить Василя як до рук прибрати Медіацентр, а він не дається.Тому Ільницький виглядає в універі як п"яте колосо до воза.

До ректора 2017-09-01 / 17:03:10
Шановний пане ректоре! Всім є відомо хто криється за ніками, які обгаджують систематично університет. Гнати їх треба з університету!

уважний 2017-09-01 / 15:39:22
Но, у медіяцентру криша не лише ващуківська, а й кегебішна.

Читач 2017-09-01 / 15:27:51
Наскільки я знаю Ільницького, то ивін за своє творче життя не лише збудував дім в оноківцях, посадив сад і ростить сина, але є і одним з найблискучіших публіцистів Закарпаття, автором сотень, а може й тисяч аналітичних публікацій та історичних досліджень. Поки виходив його ФЕСТ національно-патріотичні сили Закарпатської області мали чудову трибуну для своїх статей. Тепер це втрачено. А журналіст Ільницький свою аналітику продовжує друкувати на сторінках авторитетної київської газети "День". У цьому не тяжко переконатися якщо зайти на сайт цеї газети. Щось я не розумію, а до чого тут приплели студентський полігон медіацентр з його ващуківською кришою?

Діді 2017-09-01 / 14:47:19
Вуву, ти з глузду зїхав? Який стосунок до рішення Дебреценського університету має УжНУ? Може Смоланка має ще й ініціювати розірвання дипломатичних стосунків між Україною і Угорщиною?

Вуву 2017-09-01 / 14:23:35
Де ... Де ... реакція УжНУ на рішення Дебреценського Університету ...
Чому мовчить наукова рада ... (Чи ви вже теж почали підтримувати) ?

Ферко. 2017-09-01 / 14:05:01
Щюрові васі.
Як викопкали з УжНУ ВайФая- хабарників стало менше. Лишилися лише його поодинокі цімбори і цімборки, чиї справи на роки застрягли у найсправедливіших судах. Пак нє?

Уважний. 2017-09-01 / 13:58:05
Звіздець, яка брехня у перемішку з чорною заздрістю!У Сливки вообще не є ніякої мазди! І ніколи не було. Це як в тому анекдоті: Іванова донька - курва! - Але у нього немає доньки! - А хто про це знає?

Випускник 2017-09-01 / 13:44:16
Ага, розкукурікалися ващукові боти, бо жаба давить, що універ нормально розвивається, а Федя і його посіпаки нич красти і отримувати хабарі, як Ромко-історик, не можуть

Борис 2017-09-01 / 12:09:28
Особисто до ректора професора Володимира Смоланки.В університеті активно діє медіацентр, який нинішнього року став переможцем конкурсу журналістів Закарпаття.Медіацентр самотужки вправно, оперативно видає всю інформацію про УЖНУ.Так є роками. Навіщо Ви, пане ректоре, набрали ще заробітчан від журналістики, таких як Василь Ільницький, який дуже хоче бути начальником, дублює всі повідомлення медіа-центру й просто плентається під ногами. За велику зарплату. А медіацентр усе робить на громадських засадах, на ентузіазмі.Економте кошти, пане ректор.Навіщо Вам всілякі Ільницькі? Як редактор газет, він зумів тільки собі набити кишені й побудувати хату до неба в Оноківцях.Другу хижу хоче звести як редактор сайту УЖНУ.

Korchi 2017-09-01 / 09:21:12
Синкові купив дисертацію з правознавства, готує бабло на докторську...Хижу бехнув, тачки міняє...Сука, а не проректор!

Пітьо 2017-09-01 / 08:14:32
Най Сливка розкаже як гроші списує за охорону УЖНУ злодій й....й...їздит на новій мазді і не ганьба му хабарнику

Вкву 2017-09-01 / 08:07:59
А чому ні Єректор ні Протектор ні вчена рада УжНУ... Ні слова не сказали ... Ні звернення ніякого ... Ні реакційі ...(гаче нічого і не було)...
Коли всі разом та розширено ... Науковій раді дебрецина сказати своє "ФЕ". !?

Нік 2017-09-01 / 07:19:01

Неупереджену і об’єктивну інформацію про Ужгородський національний університет найкраще розповсюджть самі студенти,але керівництво закладу та зокрема фізичного факультету цього незнають.

Ого 2017-09-01 / 07:16:49
Пишіть прізвища хабарників сюди!!! І ми їх накажемо

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини