На Закарпатті різдвяне вино готують із п’яти сортів напою

На Закарпатті на різдвяному столі обов’язково має бути святкове вино. Багато жителів області готують спеціальний напій, купажуючи (змішуючи. — авт.) по три–п’ять сортів вина. Кожен приватний винороб має свій рецепт різдвяного вина.

Голова Спілки виноробів Закарпаття Олександр Ковач
Голова Спілки виноробів Закарпаття Олександр Ковач

Винороб у п’ятому поколінні 57-річний Карло Шош із села Кідьош Берегівського району таке вино готує в серпні. Він — угорець, святкує католицьке Різдво 25 грудня.

— На Корачунь я готую тільки 500 літрів спеціального вина, — каже чоловік. Він є лицарем Ордену Святого Венцела, міфічного покровителя берегівських виноробів.

Запрошує у свої підземні підвали, де понад 100 діжок. Погреби оформлені в національному угорському стилі: на стіні — мотузка з сушеними стручками червоної паприки, на столі — серветки з вишитими угорськими орнаментами.

— У 500-літрову дубову бочку наливаю порівну п’ять сортів вина, — розповідає чоловік. — Змішую ”Отелло”, ”Каберне”, ”Цвейгельт”, ”Голубок” та ”Опорто”. Додаю 15 кілограмів меду та стільки ж чорносливу. Діжку не розкорковую аж до Різдва, — хвалиться Шош. — Зазвичай 23 грудня відкриваю, пробую вино. Дарую пару літрів на церкву, решту лишаю для себе та продаю людям.

Літр різдвяного вина у Карла Шоша коштує 20 грн. Каже, що обробляє 4 га виноградників. Щороку виробляє 15 тис. л вина. Більшість продає на фестивалях та вдома — туристам. Чоловік має навіть родинний герб із орлом, який обов’язково вирізблює на кожній діжці.

Винороб Іван Урста, 63 роки, із сусіднього села Великі Береги для різдвяного столу готує купаж із трьох сортів вина.

— Я святкую обидва Різдва, — розповідає він. — Дві мої невістки — Стелла і Мар’яна — угорки, тому разом із дітьми Корачунь почали святкувати й ми з дружиною Марією.

Винороб обробляє 3 га виноградників. Різдвяне вино також закладає у діжку в серпні, після збору врожаю. Але витримує його обов’язково три роки.

— Змішую ”Сапераві”, ”Голубок” та ”Кейк Франкош”, — розповідає чоловік. — Для різдвяного столу використовую щонайменше трирічне витримане вино. Так, сього року будемо пити закладку 2004-го, це червоне марочне. А для жінок готую на Корачунь і Різдво біле десертне — ”Пряне Черфегі”. Вони його більше люблять, ніж червоне.

До м’ясних різдвяних страв Іван Урста подає ще один сорт вина.

— До жирної їжі всією родиною п’ємо виключно біле сухе ”Сапераві”, — каже чоловік.

На Берегівщині є традиція подавати до святкового столу глінтвейн — гаряче вино.

— Для цього годяться сухі вина ”Сапераві” та ”Каберне”, — каже Урста. — Можна додати напівсолодке ”Каберне Совіньйон”. Для глінтвейну немає писаних законів: можна змішувати при бажанні будь-які сорти. Але вино не повинно закипати, інакше зіпсуєте аромат, — радить винороб. — У гарячий напій можна додати для смаку трохи гвоздики, кориці, подрібнений мускатних горіх, кардамон, ваніль. Хтось любить додавати помаранч або лимон. Комусь подобається розмішати у глінтвейні ложку-дві меду.

Різдвяний купаж Іван Урста продає по 40 грн за літр.

А ужгородець Олександр Ковач, 38 років, голова Спілки виноробів Закарпаття, традиційно з року в рік до різдвяного столу подає сухий сорт — ”Червоний букет”.

Це купаж із чотирьох сортів винограду — ”Північного Сапераві”, ”Каберне Совіньйон”, ”Мерло” і ”Голубка”.

— Цьогорічний купаж, завдячуючи спекотному літу, вийшов особливий, — хвалиться Ковач. Чоловік наповнює келих червоним вином у своїй дегустаційній залі ”Шардоне” по вул. Августина Волошина в Ужгороді. — Вдалося витримати такий букет, що буду гордий поставити напій на різдвяний стіл. Щоправда, святкового вина виготовив не багато — лише 500 літрів. Лишу для себе трохи, а решту повезу в Мукачеве на фестиваль вина.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
03 січня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:03
/ 1
Троє мешканців Мукачева отримали умовні терміни за крадіжку пального з фур
15:41
На Закарпатті ветерани проходять сеанси релаксації з поліцейськими кінологами Фото новина
13:48
В Ужгороді затримали студента, який підпалив Tesla місцевої дизайнерки Фото новина
12:17
Через байдужість матері на Закарпатті померла дитина
10:24
У Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Максимом-Олегом Порохнавцем Фото новина
09:01
Патрульні Мукачевого викрили водія під наркотиками та без прав Фото новина
18:15
Прикордонники врятували від переохолодження ухилянта, який тікав до Румунії Фото новина
17:19
/ 1
На Закарпатті офіцер вимагав $10 тис. за переведення солдата в тил Фото новина
15:50
На Берегівщині рятувальники ліквідували пожежу в житловому будинку Фото новина
14:39
Ветерани Закарпаття відвідали історичні пам’ятки в межах реабілітаційної програми Фото новина
13:18
Американський турист і мешканка Кременчука заблукали під час спуску з Говерли Фото новина
12:33
На Закарпатті засудили диверсанта, який підпалював об’єкти інфраструктури Фото новина
11:31
В Ужгороді патрульні оперативно супроводили автомобіль із вагітною жінкою до лікарні Фото новина
09:49
У Королеві на Берегівщині попрощаються із полеглим на війні з рф воїном Ярославом Гелетеєм Фото новина
08:52
У Мукачеві стартує Відкритий чемпіонат міста з шахів
18:07
На Свалявщині судитимуть дніпрянина, який збував метамфетамін Фото новина
16:48
У Мукачеві попрощалися з полеглим воїном Олегом Полешкіним Фото новина
15:51
На Мукачівщині стався вибух газу — постраждав літній чоловік
14:22
У Виноградові попрощалися з полеглим на війні з рф Героєм — Миколою Гусаром Фото новина
13:30
/ 1
На Хустщині батько смертельно поранив сина під час конфлікту Фото новина
12:23
У Мукачеві згоріла двокімнатна квартира Фото новина
09:56
У Мукачеві триває мистецький пленер за участі 10 закарпатських художників Фото новина
09:04
Будівельники в Ужгороді натрапили на снаряд Другої світової війни Фото новина
22:07
/ 5
Верховна Рада планує розглянути скандальну правку щодо вітряків у горах
18:49
Мандрівка до Скакала: ще один день відкриттів серед лісів і водоспадів Карпат Фото новина
» Всі новини