У Міжнародний день рейнджера Карпатський біосферний заповідник уперше за 10-річну співпрацю "скайпився" з німецьким нацпарком "Гайніх" (ФОТО)

Природоохоронці Карпатського біосферного заповідника та німецького національного парку «Гайніх» в Міжнародний день рейнджера провели скайп-конференцією

У Міжнародний день рейнджера Карпатський біосферний заповідник уперше за 10-річну співпрацю "скайпився" з німецьким нацпарком "Гайніх" (ФОТО)

31 липня 2017 року, в перше за десятирічну  історію співпраці Карпатського біосферного заповідника та німецького національного парку «Гайніх», в рамках транснаціонального  українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси  Карпат та давні букові ліси Німеччини» провели, з нагоди відзначення  Міжнародного дня рейнджера, спільну скайп-конференцію.

Відкриваючи її, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор, перш за все подякував німецьким колегам за ініціативу та підготовку скайп-конференції, яка дає можливість, використовуючи сучасні засоби зв’язку, обмінятись наживо між колегами, які в Німеччині і Україні безпосередньо забезпечують охорону та  збереження унікальних природних цінностей світового значення. Висловлено  впевненість, що цей нетрадиційний метод спілкування, буде сприяти поглибленню співпраці та  зближенню наших природоохоронних установ.

Директори національного парку «Гайніх» Манфред Гросман, Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак та окремі рейнджери детально зупинились на особливостях роботи рейнджерської служби українських та німецьких природоохоронних територій, зупинились на проблемних питання, які кожен день вирішують рейнджери на місцях.

Манфред Гросман повідомив також, що адміністрація національного парку «Гайніх», за підтримки німецьких фондів, підготовила спеціальну програму обміну фахівцями та школярами, які працюють в наших установах та навчаються в зоні їх розташування. Вже у найближчий час делегація міста Рахів відвідає національний парк Гайніх та місто Бегрінген.

Порушено також питання, підготовки міжнародної конференції з нагоди відзначення десятиріччя утворення українсько-словацького об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат».

Щороку 31 липня природоохоронна громадськість, відзначає  Всесвітній день рейнджерів – людей, які  професійно займаються захистом і збереженням природоохоронних територій . Це свято, засноване Міжнародною федерацією рейнджерів (IRF) для того, щоб привернути увагу спільноти до  їхнього внеску  у справу збереження  природи та вшанувати пам'ять колег, які загинули або були травмовані під час виконання  службових обов'язків.

Варто також знати, що IRF  заснували шотландські екологи, спільно із співробітниками провідних світових  природоохоронних територій в 1992 році . А приводом для цього стали трагічні події, пов’зані із загибеллю рейджерів в африканських національних парках, в яких браконьєри ідуть на все, задля добування так званого  «Великого шолому», який символізує відстріл п’ятьох великих рідкісних звірів – слона, носорога, буйвола, лева і леопарда. 

Всесвітній день рейнджера започатковано в 2007 році на честь 15-річчя від дня заснування Федерації. Свято активно просувають понад 60 організацій-членів Федерації з 46 країн світу.

З нагоди Всесвітнього дня рейнджера проводяться різноманітні заходи, основним завданням яких  є: донесення  до громадськості інформації про труднощі роботи рейнджерів, привернення уваги до гострих проблем охорони навколишнього природного середовища та збереження біологічного різноманіття.

 

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор

02 серпня 2017р.

Теги: скайп, рейнджер, нацпарк

Коментарі

знаючий 2017-08-03 / 08:25:06
Проць із дідом трибушанським-головні рейнджери.

Guardia forestale 2017-08-02 / 17:04:51
Та які там рейнджери?! Фоштери! А в них Försters

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини