Біля Хуста освятили меморіальний комплекс вбитому на цьому місці отцю-василіянину Йосифу Завадяку (ФОТО, ВІДЕО)

29 липня 2017 р., між селами Рокосово та Крива, поблизу м. Хуст Закарпатської області відбулося посвячення меморіального комплексу о. Йосифу Завадяку ЧСВВ, встановленого за ініціативою та стараннями вислуженого протоігумена василіянської Провінції Св. Миколая в Україні о. Павла Райчинця ЧСВВ.

Біля Хуста освятили меморіальний комплекс вбитому на цьому місці отцю-василіянину Йосифу Завадяку (ФОТО, ВІДЕО)

Посвячення памʼятника здійснили єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл Лущак ЧБМ та екзарх Харківський Василій Тучапець ЧСВВ.

О 9.00 до меморіального комплексу вирушили дві процесії: одна – з м. Хуст, друга – від Красного Поля.

О 10.00 о. Лука Буняк ЧСВВ відслужив на місці комплексу акафіст до Ісуса Христа.

Опісля відбулася зустріч преосвященних єпископів та привітальні промови, які спочатку виголосили діти, а опісля – о. Павло Райчинець ЧСВВ.

О. Павло згадав про криваві історичні події Карпатської України, які сталися на цьому місці. Серед цих подій теж і мученицька смерть о. Йосифа Завадяка, який для всіх нас став прикладом сильної і незламної вірності Богові та Католицькій Церкві. Однак, на превеликий жаль, – підкреслив о. Павло, – після смерті о. Йосифа не перестає проливатися невинна мученицька кров на цій землі. На Сході України зараз йде смертельна боротьба із «московськими визволителями» і не в одну закарпатську сімʼю прийшло горе, бо син чи батько поклав голову, боронячи нашу землю від тих, які зазіхають на її територіальну цілісність, для яких є ненависною Україна і наша Греко-католицька Церква. Але не можна знищити дух правди, волі, порив до свободи, неможна вирвати з наших сердець віру Христову. Як стверджував Великий Кобзар: «Не вмирає душа наша, не вмирає й воля, і неситий не виоре да дні моря поле. Боріться – поборете, Бог вам помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»

Тож будьмо єдині в розбудові нашої Держави, у своїх переконаннях, у своїй вірі, – закликав ініціатор заходу. – Носімо тягарі інших, як це робив Ісус Христос. І життя на нашій землі зміниться на краще – у це вірили борці за волю. Памʼятаймо їх! Збережімо в серцях памʼять про відомих і невідомих синів України, які поклали своє життя за правду, свободу і цілісність та єдність Української Держави у різні часи нашої історії. Уособленням їх подвигу нехай стане цей скромний меморіальний комплекс, присвячений мученику та ісповіднику за Христову віру о. Йосифу Завадяку ЧСВВ. Схилімо голови перед їх памʼяттю і вшановуймо хвилиною мовчання!

Відтак відбулося посвячення памʼятника, після чого розпочалася Архієрейська Божественна Літургія, яку з владиками співслужили отці-василіяни та єпархіяльне духовенство.

У своїй проповіді Кир Ніл відзначив, що цей день є історичним, адже ми згадуємо подію мученицької смерті василіянського монаха, пастиря наших вірних, о. Йосифа Завадяка, на життя якого було здійснено замах саме на місці встановлення цього комплексу. Образ о. Йосифа, якого тут збила вантажівка, а після чого його тут добивали і втоптували в землю, – наголосив владика, – це є теж образ нашої Церкви, яку так само намагалися в ті часи «втоптати в болото і вбити», але вона жила. Вона жила в підпіллі і давала рясні плоди через мученицьку кров наших дорогих отців, серед яких є о. Йосиф.

Архієрей теж звернув увагу, що о. Йосиф отримав ієрейські свячення на Свято Преображення Господнього у 1937 році, з рук Преосвященного Владики Павла Гойдича ЧСВВ, який теж ніс хрест мучеництва на своїх плечах і над яким теж знущалися енкаведисти та замучили його у вʼязниці в Леопольдові у Словаччині. Отже невдовзі будемо мати ювілей о. Йосифа – 80-річчя його священничих свячень єпископом-мучеником. Якраз до цього ювілею дуже пасує встановлений тут монумент – як Христос несе хреста на своїх плечах, а під ним є дванадцять його учнів. Це учні, які спочатку не розуміли значення хреста, однак потім теж «пили чашу свого Вчителя і хрестилися хрещенням мучеництва, яким хрестився їхній Господь» (Пор. Мк. 10,39).

Вкінці Літургії, слово до присутніх мав теж Кир Василій, звернувши увагу, що найбільшою небезпекою і найбільшою загрозою, яку ніс о. Йосиф для тодішньої атеїстичної системи, була його віра в Ісуса, яку він мужньо ніс своєму народові. Попри заборону, а навіть і після повернення із заслання, завдяки своїй вірі він продовжував нести людям живого Христа, через проповідування Його Слова і через Святі Тайни. Саме це було причиною, що тодішня влада, яка повсюди насильно насаджувала безбожництво та атеїзм, не хотіла мати цього «живого свідка віри», через якого люди зустрічалися з живим Богом. Владика наголосив, що саме віра є тим безцінним даром в житті людини. Ніякі матеріальні речі, ніякі посади не зрівняються з цим даром віри, з цим скарбом. Отож і ми сьогодні повинні, за прикладом о. Йосифа, цінити свою віру в Христа, повинні бути Йому вірні і любити свою Церкву. І нехай наша віра виражається у наших вчинках, бо саме це є запорукою нашого щасливого майбутнього і нашого спасіння. Архієрей теж заохотив просити в молитві за прославу слуги Божого о. Йосифа, щоб він був нашим заступником і щоб за його молитвами наш народ отримував від Господа великі ласки, щоб ми зростали у вірі і щоб Боже Благословення завжди було з нами.

Опісля настоятель Мукачівського монастиря о. Веніамин Довганич ЧСВВ та Декан Великоберезнянський о. Василь Данилаш висловили особливу подяку ініціатору спорудження цього меморіального комплексу о. Павлу Райчинцю ЧСВВ, який доклав чимало зусиль для його встановлення на цьому, вже майже забутому історичному місці.

На завершення, до присутніх звернувся настоятель Боронявського монастиря о. Тарас Іванина ЧСВВ. Саме в цьому монастирі у Бороняві, о. Йосиф Завадяк був останнім ігуменом перед його ліквідацією радянською владою. О. Тарас запросив усіх присутніх на відпустовий празник Св. Пророка Іллі до Боронявського монастиря, який відбудеться за кілька днів – 1-2 серпня, за участю присутніх владик Кир Ніла і Кир Василія. Під час цих святкувань, – наголосив теперішнійнастоятель, – в рамках відзначення цьогорічного Ювілею Василіянського Чину Св. Йосафата, будуть згадуватися та вшановуватися історичні події Боронявського монастиря та особи, які з ними повʼязані. Ці події стали зібраними і описаними в нещодавно виданій книжці під назвою «Світильник віри: історія Боронявського монастиря на тлі епох», презентацію якої проведе сам автор – п. Володимир Мороз.

Завершилася подія посвячення меморіального комплексу о. Йосифу Завадяку ЧСВВ мируванням, окропленням свяченою водою та врученням памʼяток кожному учаснику.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

30 липня 2017р.

Теги: Завадяк, василіяни, меморіал

Коментарі

читач 2017-07-31 / 01:01:43
ТАк, отець Завадяк дійсно мученик за віру Христову, борець за волю. Йому велика шана і уклін. Одначе як на мене в цьому вшануванні є троха піарства самого ініціатора меморіального комплексу, судячи з слів тих які і його непогано так би мовити " розрекламували" . Вважаю що духовно зрілій людині для великих справ піаритись не потрібно. Це свідчить насправді лише про внутрішню убогість і постійну потребу бути в центрі уваги і узалежнюватись від людських думок Але що поробиш, думаю отець Йосиф пробачить слабинку свого ревного послідовника.

михайло 2017-07-30 / 18:59:28
МПЦ НКВД кирил /гундяев/який замочив патріарха Алексія.........це одна терористична банда путіна

читич 2017-07-30 / 14:37:12
Цікаво що Щур з тим дибілом не зробить порядок. А щодо переслідування всіх то це часткова правда, але тільки часткова. З 1943 р. московська патріархія перетворилася на збіговисько чекістів і такою залишається по сьогодні.

вірник 2017-07-30 / 14:24:56
Ага, от тільки забирали церкви в греко-католиків і передавали їх московському православ'ю, а греко-католицьких священиків або змушували перейти у православ'я, або висилали в сибір. А найбільш непоступливих і авторитетних - знищували. Як Ромжу і, ос, Завадяка.

Вікторіі 2017-07-30 / 14:01:30
До відома ! Комуністи переслідували усю релігію. Християнство зокрема . Не вводь громаду в блуд!

Вікторія 2017-07-30 / 13:28:08
Помер за КАТОЛИЦЬКУ ЦЕРКВУ,яку було переслідувано комуністами.

правда 2017-07-30 / 11:34:36
Дибіл ти з Міжгір"я,а не Щурь вася.Підписуйся своїм прізвищем.Щурь би таке не писав,в нього вся родина греко-католицька.

Щурь вася з міжгіря 2017-07-30 / 07:06:17
а що той піп був якимось героєм ?? що він таке зробив для селян ?? та нічого просто це ще один піар католиків !

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини