Закарпаття: Найчастіше учасниками аварійних ситуацій на дорогах серед військовиків ставали офіцери та прапорщики

З кожним роком на автошляхах країни та проїжджих частинах міських вулиць зростає кількість дорожньо-транспортних пригод, які завдають матеріальної шкоди та спричиняють смерть водіїв і пасажирів. З початку 2007 року в Україні зареєстровано понад 18 тисяч ДТП, у яких загинуло понад 2,5 тисячі та поранено майже 23 тисячі осіб. Динаміка дорожньо-транспортних пригод зростає.

Закарпаття: Найчастіше учасниками аварійних ситуацій на дорогах серед військовиків ставали офіцери та прапорщики

Учасниками дорожньо – транспортних пригод є не тільки цивільні особи, а й військовослужбовці Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України, які, незважаючи на покладені на них функції та обов'язки обороняти  й  захищати життя та здоров'я населення, показують негативний приклад та завдають шкоду іншим.

Кількість ДТП за участю військовослужбовців у цьому році,  порівняно з аналогічним періодом минулого року, збільшилася в 6 разів. Прикро,  що у більшості випадків учасниками аварійних ситуацій ставали офіцери, прапорщики. Порівняно з 2005 та 2006 роками (по 1 кримінальній справі) у 2007 році було порушено та направлено з обвинувальними вироками 5 кримінальних справ.

Водночас,  через недосконалість нормативно-правової бази матеріальні стягнення з водіїв-порушників є неефективними. Порівняно з європейськими країнами штрафні санкції в Україні просто мізерні. В Угорщині, наприклад, тільки за перевищення швидкості накладається штраф, розмір якого,  у  перерахунку на гривні, прирівнюється до окладу капітана Збройних Сил України. У нас же за керування автомобілем у нетверезому стані  --  штраф 250 гривень. Зрозуміло, що це негативно впливає на стан безпеки дорожнього руху

Найчастіше дорожньо-транспортні пригоди вчинюються  військовослужбовцями  у стані алкогольного сп’яніння, під час здійснення маневрів (обгонів),  перевищення швидкості, керування технічно-несправними автомобілями, з порушеннями вимог  Правил дорожнього руху України та інших нормативно-правових актів, спричиняючи настання суспільно-небезпечних наслідків потерпілим: тілесні ушкодження, матеріальні збитки.

Причинами, які сприяють вчиненню дорожньо-транспортних пригод, є ігнорування військовослужбовцями Правил дорожнього руху, відсутність необхідної реакції на зміну дорожньої ситуації, особиста неуважність та невміння діяти у критичних ситуаціях.

Умовами, що сприяють дорожньо-транспортним пригодам у Збройних Силах України, є неналежне виконання деякими службовими особами своїх  обов’язків, а саме --  недостатній контроль за проведенням заходів, спрямованих на попередження дорожньо-транспортних пригод та профілактики правопорушень, безконтрольність за проведенням з офіцерами, прапорщиками та військовослужбовцями заходів правового виховання, направлених на дотримання Правил дорожнього руху, експлуатації та водіння власних транспортних засобів, незадовільне вивчення морально-ділових та особистих якостей підлеглих військовослужбовців, неефективність проведення роз’яснювальних робіт з військовослужбовцями – власниками транспортних засобів щодо безумовного дотримання ними Правил дорожнього руху, незворотності покарання  порушників, безвідповідальне ставлення службових осіб до виконання вимог нормативно-правових актів з безпеки дорожнього руху.

Вищесказане  свідчить, що не всі військовослужбовці у повній мірі виконують покладені на них службові обов’язки, не керуються у своїй повсякденній діяльності вимогами законів України, військової присяги та  Статутів Збройних Сил України щодо запобігання вчиненню правопорушень, злочинів серед підлеглого особового складу, що не може сприяти зміцненню військової дисципліни та правопорядку у Збройних Силах України.

Шановні водії, пам’ятайте:  швидкість не тільки може випередити час, але й вкоротити чиєсь життя.

І.Фуштей, старший слідчий військової прокуратури Ужгородського гарнізону
30 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини