Сільські міні-ГЕС на Закарпатті: прихована загроза

Принаймні, до такого висновку дійшли екологи-експерти МБО «Екологія-Право-Людина». Адже після того, як 19 серпня 2014 року апеляційним судом було скасовано рішення Закарпатської облради про зведення 360 міні-ГЕС на гірських річках Закарпаття. Тому тамтешні «зелені» енергетики пішли обтічним шляхом: ухвалювати будівництво малих ГЕС рішеннями районних державних адміністрацій по кожній річці окремо. Таке рішення було прийнято, зокрема, й Хустською РДА по річці Ріка 12 грудня 2016 року № 560. Ним було заплановано зведення 5 міні-ГЕС у місцевих селах.

Сільські міні-ГЕС на Закарпатті: прихована загроза

І що цікаво: на сайті Хустської райдержадміністрації це розпорядження прикріплене із зачищеною назвою проектантів. Але, як з’ясували екологи, йдеться  про товариство з обмежено відповідальністю «Ріка-Енерго». Відтак мешканці місцевих сіл Липча, Горінчово, Кошельово, Іза та Березово об’єднали зусилля для захисту своєї річки. З їх безпосереднього досвіду  Катерина Полянська, еколог МБО «Екологія-Право-Людина», зібрала деякі факти з якими вони стикнулися на шляху боротьби з довкільним свавіллям. Отож жодної чіткої проектної документації місцеві  селяни так і не побачили, лише карту на столі в сільраді на ділянку річки в селі Липча. А з головами сільрад почалися «домовлятися» забудовники.

Так голова села Березово після того, як  пересічні жителі на громадських зборах 9 липня проголосували проти зведення ГЕС на землях сільради,  влаштував 10 липня додаткове засідання на якому було прийнято сумнівне рішення про її будівництво. Чим, звісно, викликав обурення березовчан, котрі вирішили на знак протесту перекрити прилеглу дорогу й вимагати, щоб голова визнав рішення громади від 9 липня 2017 року, а також склав свої повноваження. А вечором 10 липня  вони повідомили природоохоронців, що обидві вимоги було виконано. До речі, було зафіксоване й залучення «тітушок», котрі, зокрема, під час повторного зібрання в селі Березово, намагались допомогти голові сільради прийняти «правильне рішення». До того ж, були з’ясовані й ганебні факти роздачі грошей громадянам: за повідомленнями місцевих мешканців сума «подяки»  коливалася від 500 до 2 000 грн. «Фейковими» виявились і обіцянки покращення фінансової ситуації та появи нових робочих місць. Адже системи експлуатації подібних ГЕС є автоматизованими і потребують лише «своїх» охоронців, яких, звісно, ніхто й не збирався набирати серед місцевого люду.

А мешканці довколишніх сіл, вражені тим, що відбувається, й які методи при цьому застосовуються, підхопили приклад березовчан. Тому на аналогічні збори в селі Липча прийшло близько тисячі чоловік.  Тут також було прийнято рішення про недопущення будівництва малої ГЕС на землях сільради. Рішення вже висить на сайті Хустської райдержадміністрації. Таким же шляхом пішла й громада села Кошельово. Приріченські селяни нині розуміють, що зведення хоча б однієї ГЕС призведе до негативних наслідків для екосистеми річки, а каскад з п’яти – загалом знищить цю наразі чисту воду.

На думку екологів, будівництво таких ГЕС на гірських річках без належного ТЕО та довкільних експертиз  неминуче позначиться  на деградації берегів і дна річки внаслідок проведення будівельних робіт. Серед інших загроз: зміна швидкості течії, замулення, погіршення показників вмісту кисню, температури води, порушення структури берегів, русла та  дна річки, падіння рівня ґрунтових вод, обміління на нижніх створах влітку, погіршення туристичного потенціалу, збіднення природного різноманіття флори й фауни. Між іншим, ця ріка є об’єктом так званої Смарагдової мережі. Її межі як природоохоронного об’єкта міжнародного значення можна побачити навіть на сайті Ради Європи.

Довідка. Український перелік об’єктів, належних до Смарагдової мережі, нині складається з 271  природоохоронного об’єкта, загальною площею 6,2 млн. га. Вони становлять близько 10% площі нашої держави. Таке включення надає цим територіям міжнародний статус особливого природоохоронного значення. Надалі має бути створена система управління та моніторингу за рідкісними та зникаючими видами рослин і тварин, а також природними оселищами, які потребують заходів для збереження в межах виконання вимог Бернської конвенції. Це рішення  повністю відповідає  заходам  з виконання вимог України за Угодою про асоціацію з ЄС в частині наближення до Пташиної та Оселищної Директив Євросоюзу.

До того ж місцеві мешканці  могли ознайомитися з «роботою» вже діючої ГЕС вище за течією в селі Нижній Бистрий, де цієї зими льодохід, затриманий її дамбою заблокував під’їзду дорогу та людей в будинках.

Таким чином, соціально активні громади  тамтешніх сіл вчасно розібралися із ситуацією та змогли перешкодити шкідливому будівництву. Однак всі вони усвідомлюють, що це далебі не кінець боротьби, й варто завжди бути готовими до нових  екологічних загроз.

 

Ігор Галущак, ZRADA

18 липня 2017р.

Теги: міні-ГЕС, Ріка

Коментарі

еко 2017-08-20 / 09:06:07
ачинь дасть Бог розуму жителям долини Ріки не дати народним засранцям-депутатам спаскудити свій край

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини