"Непрацюючий" аеропорт "Ужгород" прийняв з січня 50 чартерних рейсів (ВІДЕО)

Міжнародний аеропорт «Ужгород» побудований ще за часів Чехословаччини. На сьогодні він єдиний на Закарпатті та один із найстаріших в Україні.

"Непрацюючий" аеропорт "Ужгород" прийняв з січня 50 чартерних рейсів (ВІДЕО)

Раніше летовище працювало у напрямках «Ужгород-Київ» та «Будапешт-Ужгород». Однак вже більше року аеродром не здійснює жодних регулярних рейсів, тільки чартерні. З січня 2017-го їх було прийнято близько 50-ти.

Робота летовища призупинена через закінчення угоди зі Словаччиною на використання їхнього повітряного простору. Діяла вона з 1946 року і кожні 10 років оновлювалася.

Валерій ГАНГУР, в.о. директора аеропорту «Ужгород»:

– На даний момент, після того, як необхідно було проведення аудиту європейським агентом з безпеки польотів, провайдер, який виконував обслуговування повітряних суден на території Словацької Республіки при заходженні та вильоту з аеродрома «Ужгород». На даний момент ця робота була невиконана і тому припинила дію угода. Щоб зробити уже нову угоду, необхідне принципове рішення Украероруху для проведення аудиту та сертифікації служби обслуговування повітряним рухом європейським агентством з безпеки польотів.

Тривають переговори з європейським агенством безпеки з питання відновлення польотів з Ужгородського летовища. Державна авіаційна служба України також відправила листа до міжнародних органів про проведення наради для позитивного вирішення питання. Наразі за правилами в аеропорту екіпаж чартерного повітряного судна повинен попередньо звертатися до диспетчерської служби Словаччини і тільки з їхньої згоди здійснювати зліт, або посадку.

Ужгородка Вікторія любить подорожувати і на літній відпочинок часто літає за кордон. Зазвичай користується Будапештським та Львівським аеропортом, де є прямі рейси до її улюблених країн – Туреччини та Іспанії. Якби летовище запрацювало в Ужгороді, була б дуже задоволена.

Вікторія ГАДЬМАШІ, туристка:

– Набагато краще в Будапешті в плані тому, що є всі знаки, можна зрозуміти все. Дуже важко тим, хто не знає мову угорську. Так як я мову угорську знаю, мені було легше, тому що мож було перепитатися. Тому що в Будапешті мож було заплутатись десь, дуже багато виходів на різні борти і взагалі можна попасти не в той літак. Це особо не контролюється. В Малазі все набагато краще, тому що з англійською мовою там не дуже добре дружать. Там лише з іспанською. Так як я іспанську не знаю взагалі, хіба декілька слів, тому дуже зручно в Малазі тим, що все є на малюнках. Дуже гарно всі малюнки розмальовано, видно, куди тобі треба іти за валізами. Видно, де вихід, видно, де тебе будуть зустрічати, якщо тебе зустрічають. І тому в Малазі набагато краще.

Аеропорт «Ужгород» здатний на сьогодні прийняти повітряні судна масою до 100 тонн, яким вистачає двокілометрової злітно-посадкової смуги, та обслужити близько 150 пасажирів на годину. На території аеродрому є три стоянки для прийому літаків та 2 сектори для перевірки пасажирів на безпеку та посадки їх на рейс. Летовище готове до повноцінної роботи. Однак коли регулярні рейси почнуть відправлятися, сказати ніхто з певністю не може. Затримка у принциповому рішенні Європейського агентства з безпеки польотів та Украероруху.

12 липня 2017р.

Теги: аеропорт, Украерорух, сертифікат

Коментарі

Вуву 2017-07-13 / 17:36:59
Поширювали злітну смугу для бойінгів... Дл чого ... Хай і далі літали б літаки малойі авіаційі ... Як для почвтку ... На близькі і середні дистанційі ... Аби 2 -3 літаки зранку і вже добре ... І починає надходити прибуток. ... Щоб було економніше ...еароп. .... Міг би працювати за "стислим" графіком від 7 ранку до 13 години .

Вуву 2017-07-12 / 19:03:27
Непевно тепер хтось візметься і за рату ...і за. .... куди пішли міліони на відновлення аеропорту... Люди чекають ... людям потрібні транспортні сполучення... По всьому цьому він (аерп) має бути рентабельним...головге знайти через відкритий конкурс керівника .

Автору 2017-07-12 / 18:56:31
Ще не еден дебил не розибрався по малюнках ,якщо не знае мови и не питветься в людей. Так що....

Розвідник 2017-07-12 / 18:06:48
З боку міста не можно саджати літак, та не можно злітати у сторону міста бо Рата дозволив побудувати "Дастор" та інші багатоповерхівки ,які є небезпекою для літаків. Крім того треба знести декілька новобудов в районі амфітеатру для для безпеки посадки літака. Аеропорт приречений нема пасажиропотоку. Може використовуватись тільки з боку Євросоюзу та як площа в надзвичайних ситуаціях,в тому числі чартерах. У цьому винен рата який по роздавав землі навколо аєропорту з метою його знищення та отримання надприбутків за землю.

Вуву 2017-07-12 / 14:49:06
Ну от хай маскаль ... Який поміг освойіти міліони гривнів і дзвонить до. Мін. Інфраструктури омеляна і рішають ... Заодно і до свого патрона порошегка може подзвонити і відрапортувати ... Сеільки і чого на ті міліони бюджетних грошей зроблено... І як тепер бути далі... Чи може зробити так щоб літаки заходили на посадку з нашого боку ... Та немучити тих словаків...
Чи це так принципово.?

НОВИНИ: Соціо

11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
» Всі новини