На закарпатській Верховині відкрили 2-у чергу школи-дитсадка та новий дитсадок-інтернат

Цими днями голова Закарпатської облради Михайло Кічковський узяв участь у відкритті 2–ої черги Стригальнянської школи–дитсадка та Синевирсько–Полянського дитсадка–інтернату, що на Міжгірщині. Обидві події для верховинців – гідний подарунок під Новорічну ялинку та радісна вість до Різдва Христового.

На закарпатській Верховині відкрили 2-у чергу школи-дитсадка та новий дитсадок-інтернат

Як розповідали стригальнянські педагоги, і без того ветхе приміщення школи було пошкоджено паводком 2001 року і всі ці роки перебувало в майже аварійному стані. Та оскільки не було куди подітись, учні навчались у ній почергово, тобто у дві зміни. І лише в 2004 році закладено фундамент під ново забудову школи. Виготовлення технічної документації і будівництво фундаменту проведено за рахунок спонсорських коштів, які виділила Сумська ОДА, а це – 400 тис. грн. Міжгірська райдержадміністрація, яку тепер очолює Іван Роман, виділила 25 тис.грн. для коригування документації, яке провів проектний інститут „Закарпатдіпроміст“, м. Ужгород. Загальна сума коштів, освоєних на будівництві, становить 3,3 млн.грн. У тому числі за рахунок держбюджету –2,9 млн.грн. Будували сучасний навчальний заклад, що розрахований на 100 місць, спеціалісти Міжгірського будівельно–деревообробного підприємства, яке очолює Михайло Рущак. Перша черга будови була здана в експлуатацію в листопаді 2006 року. Відтоді в новозбудованій школі завирувало життя.

На сьогодні в школі, яку очолює Оксана Білак, у 8 класах навчається 62 учні в одну зміну. Тут діють кабінети хімії, іноземної та української мови, комп’ютерний клас тощо. Із уведенням 2–ої черги, до послуг школярів працюватимуть спорт кімната, майстерні, бібліотека, їдальня тощо. Управління освіти ОДА закупило меблі та обладнання на суму 10 тис. грн.. Частину першого поверху буде використано як дитячий садочок на 20 місць.

Відкриваючи урочистості, голова облради Михайло Кічковський зазначив, що одним із пріоритетів діяльності обласної ради та облдержадміністрації є економічно–соціальний розвиток віддалених сіл або як їх ще називають депресивних населених пунктів, де впродовж 2007 року проведено низку виїзних засідань координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради, нарад–семінарів із сільськими головами, Днів депутата тощо. Йдучи в глибинки, наголосив Михайло Михайлович, влада ставила собі за мету вивчити ситуацію на місцях, зініціювати ті чи інші важливі для життя громади рішення сільрад, залучити до реалізації та контролю за їх виконанням депутатів різних рівнів місцевих рад, вислухати людей, порадитись з ними, які, до речі, охоче діляться не тільки наболілим, а й своїм баченням перспектив розвитку рідного села, району, області, держави. „Таким чином ми, – підкреслив Михайло Михайлович, – беремо на озброєння звернення наших громадян, побажання, ідеї, йдемо з ними в управління ОДА та інші структурні підрозділи. Так вироблено стратегію дій, готуються проекти рішень, виносяться на обговорення постійних комісій, затим – президії і сесії облради. Таким шляхом ухвалено 38 рішень облради теперішнього скликання щодо питання освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури і спорту“.

Як результат, з початку року в нашій області 15 навчальних закладів капітально реконструйовані чи добудовані, 8 із них – відсвяткувало новосілля. За кількістю нових шкіл, наголосив голова облради, Закарпаття – серед лідерів в Україні. Якщо на 1 вересня в державі було введено в експлуатацію 29 загальноосвітніх шкіл, то 11 із них – на Закарпатті. Торік із 26 шкіл, зданих в експлуатацію всіма регіонами України, 7 припало на наш край. Цікавим є і той факт, що нові навчальні заклади будуються не тільки в райцентрах, а переважно в гірських глибинках.

На реалізацію освітянських програм обласна рада ц. р. виділила 6,8 млн.грн. ( торік –5,6 млн.грн) . За кошти обласного бюджету для сільських навчальних закладів закуплено і передано школам 9 автобусів.

Іван Роман –голова райдержадміністрації у своєму виступі щиро дякував всім, хто доклав зусиллля до розбудови Міжгірщини, і насамперед – керівництву області, депутатам облради, будівелькам, спонсорам.

За долю маленького громадянина України відповідальний кожен депутат

– Під час прямого телефонного зв’язку з населенням краю та прийому громадян з особистих питань, які ми відповідно до встановленого графіку проводили і в облраді, і в містах, і в селах, чимало закарпатців зверталися з проханням взяти на контроль і питання відкриття дитсадків в області, бо, правді – бути – сільські турботи і клопоти з дитиною на руках не вирішити інакше, – далі мовив Михайло Михайлович. – Порадившись з керівництвом ОДА, ми дійшли висновку: люди мають рацію. По–перше, новоспоруджені дитсадки спонукатимуть і до зростання народжуваності, і до збільшення рівня зайнятості населення. Та й молодь охочіше залишатиметься на селі. Це – хороша тенденція, яку потрібно розвивати.

Цей задум реалізовуємо послідовно. Протягом 2007 року в області відновлено роботу 12 дошкільних навчальних закладів, відкрито додаткові групи дошкільнят у діючих дитсадках. Це дало змогу порівняно з минулим роком збільшити на2,1 тис. кількість дітей в дошкільних навчальних закладах. Зараз дитсадки відвідують 29 тисяч дітей, що становить 40 відс. від загального числа дітей дошкільного віку.

А вчора Синевирполянський дошкільний навчальний заклад та пришкільний інтернат зібрав гостей з усієї області, аби розділили з ними радість новосілля. Проект розроблено безкоштовно відділами розвитку інфраструктури і містобудування, архітектури та ЖКГ райдержадміністрації. Дитсадок розрахований на 40 місць, інтернат – на 20. В пришкільному інтернаті навчатимуться діти з присілків Загорб, Перенизь, Буковинка, що знаходяться на відстані від 4,5 до 12 км від школи в с. Синевирська Поляна і де через важкодоступну гірську місцину неможливо забезпечити перевезення учнів.

Як розповіли керівники Між гірського району Іван Ярема та Іван Роман, загальна вартість будівельний робіт становить 835 тис.грн. Фундамент закладено громадськими силами та силами національного природного парку „Синевир“. Далі роботи проводились спільними зусиллями: на новобудову з обласного бюджету у 2007 р виділено 200 тис.грн.., з районного – 260 тис.грн., з бюджету сільради – 120 тис.грн.

– Не секрет, в Україні зменшується кількість населення: хтось виїхав за кордон назавжди, хтось – на заробітки... Збільшити кількість громадян України можна тільки дбаючи про них. В окремих школах краю в декотрих класах займається 8 – 10 учнів, а тут, у Синевирській Поляні зростає 161 дитина дошкільного віку. Та що й казати, лише в сім’ї Ольги Тарнавчук виховується 14 дітей, якій, до речі, Президент України Віктор Ющенко влітку ц.р. вручив орден „Мати–героїня“, а в подарунок – ключі від мікроавтобуса для потреб сім’ї, – зауважив голова облради і додав: – Відкриття Синевирполянського дитсадка та інтернату – це той приклад, коли влада й громада спільними зусиллями реалізують проекти майбутнього заради прийдешніх поколінь, яким тут жити і працювати.

Авжеж, тут люди прив’язані до рідної землі і не уявляють собі життя без гір. Куди б недоля не вела їх, а повертають сюди.

„ І вам, шановні синевирполянці, хотів би побажати, щоб серед цієї нерукотворної краси залишалась молодь, щоб народжувались молоді міцні сім’ї, котрі б дарували суспільству здорових і розумних діточок, заради яких Президент нашої держави видав Соціальні ініціативи, в яких – глибока шана і вболівання за долю маленьких українців“, – резюмував Михайло Кічковський.

Голова райради Іван Ярема, щиро вітаючи земляків із новосіллям, наголосив, що саме юні верховинці повинні пам’ятати одну важливу річ: коли у 2001 році сталася катастрофічна повінь, здавалося , що Міжгірщина приречена на не щастя. Тодішній голова ОДА, а нині – Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога прибув з метою ліквідації наслідків і, поспілкувавшись з міжгірцями, сказав:„ Я допоможу, чим зможу“. У 2005 році Віктор Іванович провів на Міжгірщині виїзну колегію ОДА, на якій було прийнято рішення відремонтувати зруйновані дороги, спорудити захисні дамби й школи у віддалених селах. Відтоді й дотепер Віктор Іванович надає горянам посильну і всебічну підтримку й допомогу. Особливо переймається долею дітей, за що від імені всієї нашої громади дякую йому щиро. Окремо дякую голові облради Михайлу Кічковському, який робить усе для того, аби Міжгірщина стала одним із найкращих гірських районів Закарпаття.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
27 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини