В Ужгороді триває щорічна школа нейронаук для зменшення болючого тягара від інсультів (ФОТО, ВІДЕО)

Кожні 30 хвилин пацієнт з інсультом, якого можна було б врятувати, помирає або незворотньо втрачає працездатність – тільки через лікування у непристосованій лікарні.

В Ужгороді триває щорічна школа нейронаук для зменшення болючого тягара від інсультів (ФОТО, ВІДЕО)

Кожен п’ятий українець помирає від інсульту. Як змінити ситуацію в українських реаліях – про це йшлося на прес-конференції організаторів та учасників щорічної Школи клінічних нейронаук «Карпатські читання-2017», яка триває в Ужгороді 29-30 червня.

Школа клінічних нейронаук  «Карпатські читання-2017» - одна з найцікавіших і важливих медичних подій західного регіону, яка щорічно відбувається в Ужгороді за підтримки Української асоціації боротьби з інсультом. Цього року в рамках конференції відбудеться презентація  важливого для української медицини Європейського проекту ESO EAST/ Ініціатива ANGELS. 

Мета проекту ESO EAST – Ініціативи Angels в Україні – це об'єднання зусиль фахівців задля вирішення проблем, пов'язаних із наданням кваліфікованої і ефективної медичної допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом. Реалізація проекту в Україні дозволить пацієнтам з інсультом отримувати лікування на однаковому рівні з будь-якою країною Європи.

Марина Гуляєва,  виконавчий  директор ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом», член Керівного комітету  проекту ESO-EAST в Україні сказала: «Сучасна допомога при інсульті в Україні і світі відрізняється. Ми повинні працювати вже на такому рівні, як це робиться у всьому світі. Тому Україна доєдналася до амбітного міжнародного проекту, спрямованого на пришвидшення допомоги пацієнтам. Одна з складових цього проекту – ініціатива «Angels» – покликана впровадити європейські стандарти надання допомоги при інсульті. 

Микола Поліщук, президент ГО «Українська асоціація боротьби з інсультом», член Координаційної Ради  проекту ESO-EAST в Україні нагадав, що це вже 10 раз збираються нейрологи та невропатологи на «Карпатські читання». На Закарпатті, за словами, М. Поліщука, добре організована медична допомога при інсульті. В силу певних особливостей, у тому числі культурологічних та релігійних, на 100 тисяч населення кількість інсультів в області менша, ніж в інших регіонах України. 

Щоб забезпечити доступ хворих з інсультом до якісної медичної допомоги, необхідно здійснити ще ряд заходів. Про плани йшлося зокрема й на «Карпатських читаннях». Українська асоціація нейрохірургів бере в цьому активну участь, адже не менше 30 % людей з інсультам потребують нейрохірургічної допомоги. 

Лев Приступюк, консультант Ініціативи ANGELS в Україні наголосив: «Кожні 30 хвилин одна людина у світі помирає від інсульту. «Ми ставимо перед собою дві мети: покращити надання допомоги у вже існуючих лікувальних закладах та створити відділення для пацієнтів з гострим інсультом. Наше головне завдання – поліпшити якість життя після інсульту Світовий стандарт – 60 хвилин для того, щоб потрапити в лікарню, встановити діагноз і визначити тактику лікування. У Європі намагаються зменшити цей показник до 20 хвилин, а якщо він перевищує 60 хв, то таку лікарню закриють. Лікарі «швидкої» можуть тільки запідозрити, а остаточний діагноз встановлять в лікарні. Інсульт – це стан, коли мозок відмирає, кожну секунду він недоотримує необхідні речовини, помираючи». 

Л. Приступюк також повідомив, що Мукачівська лікарня отримала золотий статус Європейської асоціації інсульту як лікарня, яка здатна лікувати інсульт. Таких в Україні є 4 медичні заклади. 

Сергій  Московко, керівник проекту Ініціатива ANGELS в Україні зауважив, що складною залишається ситуація з витратними матеріалами, їх доводиться купувати пацієнтові. 

Наталія Чемер, невролог, член керівного комітету проекту ESO EAST сказала: «Пацієнт з інсультом не може розповісти про те, що з ним відбувається і часто навіть багато хто з лікарів не може відрізнити його стан від загального порушення стану людини. Тому наше перше завдання – привернути увагу до цієї проблеми. Нема такої родини, котрої б не торкнулася ця проблема. Ситуацію треба міняти радикально на рівні всього суспільства. Було створено реєстр – онлайн ресурс для внесення даних про хворих з інсультом. Кожна лікарня відтепер може бачити, на якому рівні вона надає допомогу при інсульті, порівняти свої показники з українськими чи європейськими. 

Михайло Орос, завідувач кафедрою неврології, нейрохірургії та психіатрії УжНУ нагадав, що проблема інсульту стосується не лише людей старшого віку: «У мене є і 30-річні пацієнти з інсультом. Наразі немає волі влади організувати цю ланку медичної роботи так, щоб зменшити трагічні наслідки від інсультів, смертність та інвалідність. На жаль, нема бажання організувати систему на належному рівні. Можливо, цю правду не приємно чути. Але для всіх районів необхідно закупити комп’ютерні томографи, вживана техніка не коштує захмарних грошей. Я радий за мукачівську лікарню і хотів би, щоб така ж ситуація була налагоджена у кожному районі. Лікарі наразі не можуть справитися самостійно». 

Олександр Пулик, головний позаштатний спеціаліст ДОЗ Закарпатської ОДА, звертаючись до усіх закарпатців, попросив вчасно звертатися до лікарів: «Іноді людина думає, що просто погано виспалася, перевтомилася чи щось інше. Натомість коли минає 4 години, врятувати хворого з інсультом без наслідків для його життя вже неможливо. Тому необхідно самому дбати про своє здоров’я і вчасно звернутися до медичного закладу». 

«На Закарпатті трапляється 2778 інсультів у рік. Це величезна цифра і вона продовжує зростати», - каже О. Пулик. 

«Українська асоціація боротьби з інсультом у співпраці з товариствами неврологів та інших медиків наголошує: лікування інсульту – це командна робота і «швидкої», і нейрологів, і анестезіологів, і радіологів, лаборантів, керівництва лікарні, тому проводимо тренінги для таких команд. Мусимо впровадити європейський стандарт. На жаль, поки в Україні нема сертифікованих інсультних центрів. Тому мусимо хоча б досягти статусу лікарень, готових у будь-який момент приймати хворих з інсультом», - підсумувала Марина Гуляєва. 

Проект розпочав свою роботу Україні в  2015 році.  За  першими підсумками роботи   Проекту ESO EAST/ Ініціатива ANGELS в Україні,  представники Європейської інсультної організації відзначили спеціальною нагородою інсультне відділення міста Мукачева.

Українська асоціація боротьби з інсультом активно підтримує впровадження цього проекту в Україні. Успіх  в реалізації проекту ESO EAST в Україні залежить від  зусиль всіх хто зможе забезпечити підтримку та надати необхідну допомогу у реалізації цього проекту. Активна участь МОЗ України, медичної спільноти та громадськості значно підвищить  імовірність успіху та буде надзвичайно важливою для оптимального спрямування та координації зусиль в подоланні проблеми інсульту в Україні, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

30 червня 2017р.

Теги: школа, нейронауки, інсульти

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини