За оцінками експертів Турінформу Закарпаття та упорядників щорічного рейтингу кращих туристичних підприємств Закарпаття, згаданий фестиваль є унікальним, насамперед, через те, що демонструє можливість побачити давні національні традиції, пов’язані з варінням сливового лекварю та приготуванням страв на його основі.
Програма фестивалю:
7.00 підготовка, встановлення котлів, миття слив
9.00 підготовка до процесу варіння лекварю
9.00 – 19.00 – дегустація та купівля страв з лекварьом (цібере леквар, гомбовці з сливами, калачі, вареники, вертуни з лекварем, сливянка)
13.00 Конкурс на найсмачнішу угорську страву. Номінації конкурсу:
– бограч – гуляш
– рибна юшка по угорські
– голубці
14.00 Урочисте відкриття фестивалю
17.00 Оголошення переможців з виготовлення національних страв
18.00 Оголошення переможців з конкурсу варіння лекварю
20.00 Танці до світанку