Ростислав Федів: Виконані на Закарпатті захисні роботи мають убезпечити населення від можливих паводків

Державне підприємство "Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області" на передодні нового року констатує успішне виконання річної виробничої програми. Всі виділені на цей рік кошти тут освоїли за декаду до закінчення року.

- Цьогоріч ми здали в експлуатацію близько 29 кілометрів дамб, понад 10 кілометрів берегоукріплень, 10 штук гідротехнічних споруд тощо,- сказав кореспонденту УКРІНФОРМу директор згаданого державного підприємства Ростислав ФЕДІВ. - Виконано роботи на 25 об'єктах, які мають захистити населення області від нових можливих катастрофічних паводків. На цей рік нам було виділено 70,9 мільйона гривень, усі ці кошти освоєно достроково. У 2008-му можемо зробити й більше, оскільки маємо всю проектну документацію, необхідні ресурсно-технічні можливості.


Торік, нагадує Ростислав Федів, була уточнена Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса на 2006-2015 роки, яка передбачає виконання робіт на 2,4 млрд. гривень. Згаданим документом намічено також створення єдиного протипаводкового комплексу та прогнозування повеней і зон затоплення, оперативне сповіщення водогосподарського комплексу басейну р.Тиса про загрозу виникнення та проходження паводків, а головне - активне управління паводковим стоком шляхом здійснення організаційних та інженерних заходів на водозбірній площі, чого досі не було у жодній з протипаводкових програм по Закарпатській області. Чи не тому й збитки від попередніх катастрофічних паводків були такі відчутні? Тільки повінь 1998 року завдала області шкоду більш як на 800 мільйонів гривень. А ще ж був паводок 2001 року.


Принципово нові рішення Програми схвалили країни - учасниці Водного форуму. Реалізація передбачених Програмою протипаводкових заходів до 2015 року забезпечить захист від великої води 500 населених пунктів гірського краю, 2600 виробничих об'єктів та 200 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь.


Отож згаданою уточненою Програмою передбачено профінансувати нас у наступному році в обсязі 204,3 млн. гривень, а в проекті бюджету закладено всього близько 81 млн. гривень. Ми апелюємо до всіх: дайте нам більше - ми готові освоїти. Зрештою, область чекає від нас цього. Правда, не все ще втрачено. Сподіваємось, що новий уряд допрацює проект бюджету, та й Держводгосп України заступиться за нас...


А поки що ми підбиваємо підсумки зробленого у 2007 році, аналізуємо упущення, виявляємо невикористані резерви. Не приховуватиму, ми задоволені: все, що намічали, виконали. Серед об'єктів, якими можемо пишатися, - і лівобережна та правобережна дамби р.Боржава поблизу села Вари Берегівського району. Протяжність ділянки їхньої реконструкції - близько 16 кілометрів. Ці дамби побудовані ще у 50-х роках минулого столітття і служать для захисту 8 населених пунктів, де проживають понад 10 тисяч людей. У випадку прориву правобережної дамби можливе затоплення й населених пунктів на території Угорщини. Упродовж останніх двох років на обох об'єктах виконано роботи на 18,5 млн. гривень, здано вже понад 5 кілометрів цих дамб.


Крім того, тут передбачено спорудження польдера місткістю в 45 млн. кубометрів води, який відчутно збиватиме паводкову силу Тиси. Роботи почнуться у 2009 році. Загалом же на Закарпатті буде збудовано 24 такі польдери та 42 ємності для акумулювання води /біля витоків річок/.


Чималий обсяг робіт силами нашої дирекції, продовжує Ростислав Федів, виконано і біля Мукачева, Рахова, Тячева, а також населених пунктів Колочава, Великий Бичків, Тересва, Ганичі, Бедевля... Тривають роботи і на 18-кілометровій дамбі біля Чопа. Захистити цей стратегічний залізничний вузол, який по праву вважають "західними воротами" країни, - справа нашої честі. Цей об'єкт був поділений на 6 пускових комплексів. Чотири вже здано, а проекти двох, що залишилися, дещо підкорегуємо і здамо у наступному році.


Стабільне фінансування позитивно позначається на різних напрямах господарювання. Влітку часто працюємо у 2-3 зміни. У робітників суттєво зросла зарплата, оновлено автопарк, закуплено косарки для викошування трави на схилах дамб. Відчуваємо велику підтримку - ні, не просто велику, а дуже велику підтримку з боку обласної влади да Держводгоспу України, інших інституцій. При потребі ОДА збирає голів РДА та сільрад, щоб роз'яснити ту чи іншу ситуацію і посприяти нам у роботі. І це зрозуміло: всі гроші, отримані нашими організаціями у вигляді прибутку, залишаються в області.


Крім того, восени 2006-го хід виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса на 2002-2015 роки розглядався на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а також на розширеному спільному засіданні колегій Міністерства охорони навколишнього природного середовища та Закарпатської обласної держадміністрації.


Звичайно, є й проблеми, не приховує Ростислав Федів. Насамперед назвав би недосконалий закон про державні закупівлі. Багато часу займають тендери, без яких не можна почати роботу на тому чи іншому об'єкті. До речі, наші колеги-європейці, як правило, закінчують водозахисні роботи до 15 жовтня, ми ж нерідко лиш починаємо у цей час... Дошкуляє і хаотичне розпаювання земель, роботи ускладнює гірський рельєф місцевості. Хотілося б також, аби більше долучалися до водозахисної діяльності й "сателіти" Держводгоспу - МНС, Укрзалізниця, Укравтодор, земельники і т.д. Вочевидь, уряд мав би належно фінансувати й ці організації, які займаються ремонтом і будівництвом мостів, автошляхів, відселенням людей і т.д. Наразі ж у проекті бюджету передбачається фінансування тільки по лінії Держводгоспу Ураїни.


Великого значення надаємо й співробітництву з сусідами, сказав на завершення директор державного підприємства "Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області" Ростислав Федів. Адже наш край знаходиться на стику кордонів України і чотирьох сусідніх держав - Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Особливо тісні взаємини підтримуємо з угорськими колегами. З ними, а також з іншими сусідами погоджуємо всі проекти, раз у два-три місяці вони бувають у нас, знайомляться з ходом виконання Програми комплексного протипаводкового захисту "Тиса." Вони не проти участі у цій програмі. Особливо цікавлять їх наші плани щодо будівництва польдерів та водоакумулюючих ємностей. І це правильно: стихії можна протистояти лише спільними зусиллями.


Оскільки реалізація намічених на Закарпатті спільних заходів матиме значний позитивний вплив на протипаводковий захист країн - членів Євросоюзу. Адже будівництво акумулюючих ємностей і польдерів на Закарпатті дозволить зменшити навантаження на протипаводковий комплекс не тільки в Україні та Угорщині, але й у таких країнах басейну Тиси, як Словаччина, Румунія, Сербія, Чорногорія.

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
26 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини