Закарпатські цигани, табір яких спалили в Києві, вже вимагають відшкодування за знищене "майно" (ФОТО, ВІДЕО)

У ніч з 5 на 6 квітня поселення ромів у столиці вигоріло вщент. Мешканці табору виїхали з нього за кілька днів до пожежі. Стверджують, що їм погрожували розправою Роми, поселення яких спалили місяць тому в Києві, тепер вимагають компенсації за знищене майно. Постраждалі вже звернулися із заявою до правоохоронних органів та готові захищати свої права у суді. Чому сталася пожежа і яка справжня причина вигнання ромів – у репортажі "5 каналу".

Роми, поселення яких спалили місяць тому в Києві, тепер вимагають компенсації за знищене майно. Постраждалі вже звернулися із заявою до правоохоронних органів та готові захищати свої права у суді. Чому сталася пожежа і яка справжня причина вигнання ромів – у репортажі "5 каналу".

У ніч з 5 на 6 квітня поселення ромів у столиці вигоріло вщент. Мешканці табору виїхали з нього за кілька днів до пожежі. Стверджують, що їм погрожували розправою. Роми розповідають – донедавна в поселенні проживали із півтори сотні людей. Заробляли збором металобрухту. Кажуть, закону дотримувалися. Але наприкінці березня до них прийшли поліцейські, провели обшук, сфотографували поселенців та взяли відбитки пальців. А згодом завітали четверо у цивільному, які порадили залишити поселення, бо його планують знищити.

"Приїхали пару чоловік і просто безпосередньо сказали, що сьогодні ж прийдуть майданівці, зберуть увесь молодняк і на табір направлять, спалять і виженуть", – розповідає мешканець поселення ромів Володимир. Він один із трьох дітей Рити. Вони жили у таборі близько восьми років. Лише нещодавно отримали документи та соціальні гарантії.

Роми припускають, що вигнати їх могли через можливе будівництво на території поселення. Натомість у Дарницькій районній адміністрації факт будівництва заперечують. Більше того, стверджують, що жодних примусових виселень влада не проводила. З ромами намагалися співпрацювати та допомагати. Але ситуація загострилася після того, як до поселення стали прибувати роми, виселені з інших районів Києва.

"До нас приїхала велика кількість громадян, легальними методами вони себе прогодувати не могли. Почався вал скарг на крадіжки особистого майна, на жебракування", – зазначає заступник голови управління з питань сім'ї, молоді та спорту Дарницької райадміністрації Сергій Мегець. Місцеві мешканці сусідам-ромам були не раді. Скаржаться, що після того, як вони оселилися поблизу – криміногенна та санітарна ситуація у районі різко погіршилася. Дехто з місцевих заперечує, що табір могли підпалити навмисно.

Це поселення вважали сезонним, адже більшість людей приїжджали сюди на літні заробітки із Закарпаття. Лише одиниці жили постійно. Серед них і родина Рити. Вони стверджують – їхнє майно знищили навмисне, тому звернулися до поліції і очікують відшкодування. "Якщо поліція не проведе розслідування, не виявить винуватців, то ми будемо йти до Європейського суду, як ми пішли до суду після спалення такого ж поселення перед Євро-2012", – заявляє юрист-аналітик Української Гельсінської спілки з прав людини Олена Сапожнікова.

У поліції натомість стверджують, що звернень від мешканців табору про примусові дії не надходило. А поліцейські до табору приїжджали проводити слідчі дії у іншому кримінальному провадженні.

Олена Бережнюк, Олексій Іванченков, "5 канал"

23 травня 2017р.

Теги: цигани, роми

Коментарі

Вуву 2017-05-28 / 17:43:53
До тойі "еапелюшки" ... Всяк хто зводить будинок мусить мати на те дозвіл і обійти не один кабінет. А йіхній табір був "несанкціонованим" взагалі ... А вже про страхове забезпечення нерухомого майна ітим більше .
На якій підставі ви (вони), хочете вимагати компенсаційі. ???

Вуву 2017-05-28 / 10:05:02
Що це за такі сезонні роботи в циганськомі таборі ... А ну так ... там сказали що жили переважно ... Збираючи металолом ...де вони стільки того металолому там знаходили ... Брехня несусвітня.

Вуву 2017-05-28 / 09:54:57
В Украйіні є "зникаючі" а то і мертві села ... Де вже ніхто не живе.можна було б посилити йіх в таке село ... Алеж вони не хочуть поацювати га землі ... А вже для сусідніх сіл проблеми зявляться однозначно ... Бо будуть коасти ... Так вони і живуть (якщо це можна так сказати біологічним).Нажаль але навіть у хунійі і словаччині ... Теж незнають як зарадити тій біді.

Вуву 2017-05-28 / 09:46:54
Треба почати з того що ми живеио в 21 столітті а вони до цього часу таборами ... Де взагалі нема ніяких санітарних норм ... В більшості документів нема (деякі з них спеціально йіх знищують ... Працювати вони не хочуть ... Але йісти ситно і смачно дуже навіть .вся йіхня "трудова"діяльність ... Продаж наркоти і виготовлення різного контрафакту ... А звідси і всі наслідки. Як бути ... Якщо з ними ніхто не займається і ніяких соціальних прошрам йіхньойі адаптаційі нема.

Аватар 2017-05-24 / 07:31:11


Розпалювання расової нетерпимості та заклики до насильства. Коментар видалено. Адмін


Берегівчанин 2017-05-23 / 16:51:53
Цій суці у капелюшку, правозахисниці, до її оселі б підселити циганську мамашу із виводком, хай би трохи нюхнула цього щастя.

Це ж яке нахабство: самостійно оселилися в Києві, звели собі житло з гівна та палок, тепер за нього компенсацію хочуть (з нашого бюджету - в який самі копійки не клали ніколи).

Єдине радує, що хоч так кияни бачитимуть, до чого призводить політика стимулювання народжуваності серед циган, бомжів, алкашні.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини