Рівіс в Угорщині говорив про візит в Ужгород Президента Комітету Регіонів ЄС, транскордонні проекти, закарпатське сміття та потяг з Будапешта до Мукачева (ФОТО)

У середу, 10 травня, на запрошення голови загальних зборів Саболч-Сатмар Березької області (Угорщина) Оскара Шестака делегація Закарпатської облради, яку очолив Михайло Рівіс, взяла участь у двосторонній зустрічі та чергових загальних зборах Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА.

Рівіс в Угорщині говорив про візит в Ужгород Президента Комітету Регіонів ЄС, транскордонні проекти, закарпатське сміття та потяг з Будапешта до Мукачева (ФОТО)

У ході перемовин обидві сторони обговорили підготовку проектів між Закарпатською та Саболч-Сатмар-Березькою областями та узгодили програму візиту в Ужгород Президента Комітету Регіонів ЄС Маркку Марккули, що відбудеться 27 травня п.р. під час презентаційного форуму ЄОТС ТИСА.

Угорську сторону представляли: депутат загальних зборів Саболч- Сатмар-Березької області Андраш Кішш, референт з міжнародних питань загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Брігітта Майорне Ласло, директор ЄОТС ТИСА Андреа Сабоне Цап, мер міста Кішварда Тібор Лелесі та інші.

З української сторони участь взяли: перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник директора ЄОТС ТИСА Юдіта Євчак та керівники структурних підрозділів виконавчого апарату облради.

У ході двосторонньої зустрічі сторони обговорили актуальні питання співпраці, передусім у контексті участі двох областей у програмах транскордонного співробітництва Європейського Союзу, зокрема програмі «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020». Відтак, узгоджено позиції щодо потенційних можливостей спільної реалізації соціальних, екологічних та інфраструктурних проектів через Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА.

Серед стратегічних питань визначено такі проекти: розвиток регіонального телебачення Келчеї (м. Ніредьгаза) та Закарпатської ОДТРК «Тиса-1»;  створення транскордонного центру партнерства.

Коли мова зайшла про тверді побутові відходи, то голова облради Михайло Рівіс зауважив, що на сьогодні це найактуальніша проблема, особливо в гірських районах краю.

- Тверді побутові відходи після кожного паводку «експортуються» із Закарпаття до Угорщини. Це неприпустимо. Тому, на моє переконання, потрібно якнайшвидше впроваджувати системи збору, сортування, переробку та утилізацію твердих побутових відходів, вдосконалювати очищення стічних вод в районах річки Тиси, запобігати забрудненню басейну річки Тиса, збудувавши відповідну інфраструктуру з утилізації відходів в гірських районах Закарпатської області, - підкреслив Михайло Рівіс. І додав, що на сьогодні необхідно хоча б в трьох районах краю побудувати сміттєпереробні заводи, а це - в Берегівському, Тячівському та Ужгородському, аби якнайшвидше вирішити проблему зі стихійними сміттєзвалищами та їх утилізації.

Далі йшлося про відновлення пасажирського залізничного сполучення «Інтер Сіті» Будапешт – Мукачево (Ніредьгаза – Ужгород) по європейській колії. За словами Оскара Шестака, це питання перебуває на контролі в міністра національного розвитку Угорщини Міклоша Шестака, триває робота з пошуку фінансових ресурсів.

Також сторони обговорили не менш важливе питання - забезпечення питною водою прикордонних населених пунктів Ужгородського району. З цього приводу висловився Йосип Борто, надавши угорській стороні слушні пропозиції, які були одноголосно підтримані з двох сторін.

Насамкінець угорські та українські партнери жваво обговорили питання збереження культурної спадщини, замків середньовіччя Закарпаття та розвиток туристичної інфраструктури. Йшлося і про подальший розвиток прикордонної інфраструктури; можливості участі Закарпаття у спільних гранатових проектах, створення при Закарпатській обласній раді «бренч-офісу» програми ENI.

Після обіду в урочистому залі засідань «Бешенєі» обласної ради відбулися річні загальні збори ЄОТС ТИСА, де голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак озвучив порядок денний. До участі до чергових зборів долучилися голова Спостережної комісії ЄОТС ТИСА Володимир Чубірко, Генеральний консул Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини в м.Берегово Ендре Саліпскі та інші.

Відтак, схвалено спрощений річний та балансовий звіт, баланс прибутків і видатків ЄОТС ТИСА за 2016 рік. Презентовано Інтегровану територіальну Стратегію ЄОТС ТИСА. Подано до схвалення підписання Угоди про співпрацю між Угорським центром розвитку та ЄОТС ТИСА у рамках презентаційного форуму Об’єднання, який відбудеться в Ужгороді 27 травня 2017 року. Також узгоджено програму презентаційного форуму Об’єднання, плану заходів та проекту бюджету на 2017 рік, відкриття представництва та презентація Об’єднання в Брюсселі, повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі Закарпатської облради.

11 травня 2017р.

Теги: Угорщина, Рівіс

Коментарі

Вуву 2017-05-11 / 08:42:00
....якщо обговорювали різні транскордонні пробли і різні спільні проекти ... То очевидно що і представники Румунійі і Словаччини Теж повинні були бути присутніми .
Але йіх чомусь не було ???

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини