Готовність Великого Бичкова стати центром ОТГ гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл (ФОТО)

Промислове селище Великий Бичків Рахівського району має давню і багату на славетні події історичну минувшину та культурні традиції. У кінці XV ст. містечко було центром Великобичківської домінії, що займала територію від Ясіня на північному сході, до Грушова на південному заході, а з входженням Закарпаття до складу Чехословаччини стає одним з найбільших робітничих і культурницьких центрів краю, за що чеські урядовці називали його «Малим Харковом», за аналогією з тодішньою українською столицею. То ж цілком закономірно, що сьогодні, у пору «великої децентралізації», Великий Бичків безальтернативно, при усіх «розкладах», розглядається як сформований центр спроможної об’єднаної територіальної громади.

Готовність Великого Бичкова стати центром ОТГ гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл (ФОТО)

Нині у Великому Бичкові проживає 9400 мешканців, багато з яких трудяться у традиційній для селища сфері – деревообробці, яка сягає своїми коренями початку XVIII ст., коли селище було одним з центрів лісової і деревообробної промисловості та лісосплаву. Як свідчать історичні документи, у 1720 році у В.Бичкові звели потужну лісопилку, на якій майстри виготовляли дошки для Белградських верфей і діжки для Солотвинських солекопалень. Сьогодні їхні правнуки працюють на потужному деревообробному підприємстві фірми ІКЕА, невеликих лісопилках та займається різноманітним приватним бізнесом. Багато великобичківців нині трудиться на заробітках у Чехії, Португалії, Іспанії, Німеччині, а зароблені у ЄС гроші вкладають у родинний бізнес вдома.

Консультанти Закарпатського РВ АМУ на чолі з виконавчим директором Іваном Ревтієм провели у цьому колоритному селищі інфопункт. Під час розмов на центральному майдані з його жителями йшла мова про сутність децентралізаційної реформи в Україні, її специфіку на Закарпатті, що зумовлена природно-рельєфними чинниками, близькістю кордонів, компактним проживанням в окремих поселеннях різних національних меншин та іншими суттєвими факторами. Співбесідниками консультантів стали представники різних вікових категорій, професій та політичних поглядів, однак вони були єдиними у тім, що далі «бути так, як є» - неможливо. Суспільство прагне змін, основна з яких – пріоритетний розвиток територій, делегування повноважень і відповідальності громадам, справедлива бюджетна політика.

Власне про це йшла мова й згодом у приміщенні селищної роди, куди на зустріч з консультантами селищний голова Йосип Божук запросив депутатів, керівників освітніх і медичних закладів селища, небайдужих громадян. «Сьогодні у вас, разом з вашими сусідами, є реальна можливість створити міні-район, який об’єднає в одну не лише спроможну, але й цілком успішну громаду ще 6 сільрад з чисельністю населення у 27 тис. - сказав на початку зустрічі І.Ревтій. – Їдучи вашими селами сьогодні ми наче мандрували одним велетенським супермаркетом – попри не найкращі часи підприємливі і працьовиті люди розвивають приватний бізнес, дають роботу землякам, платять податки і хочуть одного – аби їхні гроші працювали на розвиток рідних містечок і сіл. Нині таку нагоду й дає об’днання в ОТГ».

Вислухавши аргументи консультантів, присутні розпочали активний діалог. Аудиторію цікавили питання розмежування повноважень після створення ОТГ, отримання освітньої та медичної субвенцій, реалізацію проектів, спрямованих докорінним чином змінити соціальну інфраструктуру населених пунктів.

Селищний голова Йосип Божук, його заступник Олег Бурса та інші виступаючі наголошували, що місцеві депутати, більшість жителів Великого Бичкова – за створення ОТГ, однак справа гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл створювати громаду і попросили у консультантів посприяти в аргументованому переконуванні сусідів, на що отримали позитивну відповідь.

Закарпатське РВ АМУ

06 травня 2017р.

Теги: Бичків, ОТГ

Коментарі

іванові 2017-05-07 / 17:22:35


А факти і аргументи можна? Чи ти спроможний тільки на анонімне хамство?


іван 2017-05-07 / 16:52:42
стаття примітивна, писала людина, яка не орієнтується ні в історії селища, ні в сьогоденні... Хто доручив цьому невігласу перекручувати факти про селище і цим само паплюжити саму ідею ОТГ? Які фото викладені в статті, що це сміхоньки-хаханьки бюджетних зівак?
За ОТГ майбутнє!!! Це анти-статяя, знайдіть грамотного писаку!!!

Василь 2017-05-06 / 08:34:29
"...однак справа гальмується через невпевненість влади сусідніх сіл створювати громаду...", який ідіот відмовиться від теперішніх хабарів!

Іван з Луга 2017-05-06 / 08:11:37
Якщо виберете Льоню Куцина Ведмедя на Мера Бичкова який є кумом Бандита Блюка і контролює тут весь наркотрафік і цигаретлики шо йдуть на Румунію тоді буде всьо добре і Ми будемо за

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини