Москаля і Нищука просять звільнити "начальника культури" і директора краєзнавчого музею за "деструктивні дії з ознаками українофобства" (ДОКУМЕНТИ)

Закарпатська спілка ветеранів війни разом з волонтерами просять звільнити начальника управління культури Закарпатської ОДА і директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею через деструктивні дії з ознаками українофобства.

Москаля і Нищука просять звільнити "начальника культури" і директора краєзнавчого  музею за "деструктивні дії з ознаками українофобства" (ДОКУМЕНТИ)

Відповідну ініціативу оприлюднено за підписом керівника Закарпатського осередку ГО "АЙДАР волонтерська допомога" Віталія Грегора та голови правління Громадської спілки "Ліга ветеранів АТО та бойових дій Карпатська земля" Івана Удута.

Приводом для звернення 20 квітня 2017 р. до міністра культури України, а вже 27 квітня - до очільника Закарпатської ОДА, стали протиправні дії директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею В.Шеби та начальника управління культури ОДА В.Фролової, направлені, як зазначається в інформації, надісланій на адресу редакції Закарпаття онлайн, "на стирання нашої з вами історії".

Йдеться про цілеспрямовані антиукраїнські наміри щодо масового скорочення в найбільшому на Закарпатті музеї, розташованому на території Ужгородського замку, наукових відділів та ліквідацію історично важливих для всієї країни відділів «Меморіальний музей-кімната А.Волошина» та «Меморіальний комплекс «Красне поле», присвячених Герою України, Президенту Карпатської України Августину Волошину та борцям за українську свободу, що загинули на Красному Полі неподалік м. Хуст Закарпатської обл.

Основні акценти, на які у своєму зверненні звернули увагу керівництва профільного міністерства та області його автори, це те, що без жодного логічного обґрунтування із грубим порушенням законодавства в Музеї відбувається знищення науково-дослідних відділів, переслідування працівників-науковців, не забезпечуються належні умови для зберігання експонатів та меморіального комплексу «Красне поле», як наслідок руйнуються основи музейної роботи, що загрожує збереженню державної частини Музейного фонду України. Разом з тим вчиняються систематичні антиукраїнські спроби нівелювати культурні святині нашого краю, шляхом періодичного применшення статусу борців за його незалежність в XX столітті та Героя України А.Волошина.

Як зазначається, на особистому прийомі 20.04.2017 р. перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко повідомила, що Примірний штатний розпис, затверджений наказом Мінкульту №823, на який посилається керівництво закарпатської облкультури та музею як на єдине обґрунтування вищезазначеної реорганізації, є рекомендаційним і не може використовуватися на погіршення музейної роботи та всупереч існуючій кількості фондових зібрань, а тому найближчим часом будуть вжиті всі вичерпані заходи щодо перевірки цих ганебних фактів.

Станом на сьогодні, шляхом безпідставного затвердження вже 5-го з початку 2017 року штатного розпису відділ історії, який має більше 100 тисяч експонатів, скорочено до сектору із 3-х науковців при рекомендаційній нормі Мінкульту в 20 чоловік, Відділ археології, який нараховує близько 30 тисяч експонатів, скорочено до 2-х при необхідних 6 чоловік. Історично ж важливі для всієї країни відділи А.Волошина і "Красне поле", не зважаючи на запевняння обласної влади, перетворені в один об'єднаний відділ "Історії Карпатської України...", чим нівельовано їх суть остаточно. В той же час створюється не передбачений нормами новий Відділ краєзнавства із 5 чоловік, із яких 3-є не є науковцями і не передбачені нормативними документами.

Водночас, наголошують автори звернення, "інший відділ, який також не передбачений законом в структурі Музею, очолює дружина директора Валентина Шеба. Зокрема, знайшлась посада і для невістки директора Маргарити Мощак, яка до того ж орендує на території замку понад 500 кв.м. близько 10 грн. за 1 кв.м (!!). При цьому фахових, але неугідних, наукових працівників вже почали добровільно-примусово скорочувати, керуючись наказом директора від 27.01.2017 р., який суперечить як закону, так і логіці".

"Тому в нас з’являється обґрунтоване відчуття, що сімейний підряд "зачищає" історичну пам’ять для нащадків від героїчного минулого наших земляків у прагненні до вільної країни.", - йдеться у зверненні.

Відтак, В.Грегор та І.Удут від імені очолюваних ними патріотичних організацій просять "керівництво Мінкульту та області невідкладно провести службову перевірку, скасувати всі незаконні накази облкультури та Музею, відновити статус наукових відділів, що існував до цих псевдореформаторських деструктивних змін, в т.ч. окремих відділів «Меморіальний музей-кімната А.Волошина» і «Красне поле», зокрема, поставити питання відповідності займаній посаді начальника управління культури Закарпатської ОДА Вікторії Фролової та директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею Василя Шеби".

03 травня 2017р.

Теги: Августин Волошин, Красне Поле, Карпатська Україна, музей, Василь Шеба

Коментарі

до "Профани і популісти" 2017-05-04 / 23:20:11
Профан і популіст ти. Бо хамиш, а не знаєш елементарного - що активісти і журналісти не можуть проводити перевірки. Можуть лише привернути увагу. Що і зробили.
Гуляй

Профани і популісти 2017-05-04 / 21:31:13
Профани і популісти, як автори звернення, так і автори статті. Замість гвалту, створіть комісію із цих діячів і проведіть документальну перевірку. А як лінуєтеся, то бурліть в стакані. Шебу поважаю. Ріта - кончена, жадібна алкоголічка.

Вуву 2017-05-04 / 09:01:52
А це вже і не так важно хто іскільки і....
Але маскаль в темі без питань.

Топ-новині 2017-05-03 / 17:30:19
Та де! Мощачка роздала по 23000 євро рішалам, а похресник Шеби це Янукович, який Шуфрич. І на сніданок вони їдять немовлят!

Топ-новина 2017-05-03 / 17:16:03
Подейкують миші в облраді, що лише за третім разом за Шебу депутати прагаласували, як Мощачка по 3000 євро роздала рішалам.....

до Марии 2017-05-03 / 15:52:16
потому что так легче воровать! Там даже умудрились когдато старинный церковный колокол както продать, монеты наверн и по сегодня пропадают!! И никто ничего не контролирует значит они все в теме и это одна банда. Если ваш Москаль не в теме тогда должны полелеть головы другие, если нет - то и он в теме.

Ужгородець 2017-05-03 / 13:42:37
Медведчуківського Шебу, який до того ж покресник українофоба Шуфрича, вже давно треба було нагнати не з посади директора, а за грати

до Патріота 2017-05-03 / 11:11:19
знали б ви що розікрали нищуки з яценюками і яворівські з парасюками!!!

Марія 2017-05-03 / 10:38:44
Ще за совдепії студенткою мала доступ до музейної бібліотеки. Нещодавно, шукаючи книжку, знову звернулась до музейної книгарні і була вкрай здивована відсутністю великої кількості книг Австро-Угорського і Чехословацького періодів. Зникло багато видань того часу. Музейні фонди просто розікрали, тому що не було належним чином проведено опис і передачу фондів у період отримання незалежності. А це - великі кошти!!!

вуйко 2017-05-03 / 09:51:03
Що там можна вкрасти!

Маша 2017-05-03 / 09:03:08
Черговий наклеп на замок та музей. Жодну людину не скоротили. Мощачка платить 20тис грн оренди на мiсяць.

Патріот 2017-05-03 / 07:59:03
щеба розокрав всьо весь антиквар і артифакти а типирка добиває ще і Українство а невіста його зробила з музєя Кабак !!!!

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини