Різдвяне послання владики Мілана, єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії

Христос раждається! Славіте єго!
Дорогі браття у священичій службі, преподобні монахи та монахині, возлюблені у Христі брати і сестри!

Мілан Шашік
Мілан Шашік

Різдвяний час, як завжди, запрошує нас задуматися над важливими дійсностями нашого життя і нашої віри. Рождество Господа є подією, котра своєю радісною атмосферою готує нас до сприйняття важливих подій, які проживатимемо в пасхальному часі. Отож, хотів би разом з Вами, стоячи перед тими прекрасними вертепами, які готуємо до цього празника, і слухаючи радісних коляд, пороздумувати над тим, що торкається кожного з нас, незалежно від того, яким способом живемо і працюємо.

Ісус як дитина, хоч і народився у середовищі суворого утиску, в країні, захопленій чужинцями, завжди був огорнутий любов’ю, турботою і опікою своєї родини: святого Йосипа і Діви Марії. Але задаймо собі питання, яку опіку дають дітям наші родини сьогодні? Діти в нашій країні, подібно як і в інших країнах Європи, народжуються у свободі і мають гарантовану законом охорону, можливо, як ніколи дотепер. Та, незважаючи на це, вони знаходяться під стількома нападами, які загрожують їхньому здоровому (нормальному) духовному і душевному розвитку, їхньому здоров’ю, ба навіть і життю. На жаль, власна родина має чим далі менший вплив на своїх дітей, котрі переважну частину свого часу перебувають поза родиною, а відсутність багатьох батьків на заробітках за кордоном ще більше ускладнює цю ситуацію.

Ми всі несемо відповідальність за виховання дітей, а цим самим і за майбутнє нашої країни та цілого світу. Телебачення і щоденна преса часто розповідають про шокуючі випадки насилля, які чиняться на дітях, але багато разів йдеться і про насилля, яке скоюють молоді один одному або дорослим. Після насильницького вчинку вони нерідко говорять, що хотіли тільки спробувати те, що бачили у фільмах. І це означає, що засоби масової інформації несуть величезну відповідальність за формування молодих людей (і не тільки їх). Згіршення, яке телебачення і різні фільми дають дітям і молодим, може аж занадто негативно вплинути на все їхнє подальше життя.

Таким чином, можемо разом із сьогоднішнім Святішим Отцем Бенедиктом XVI констатувати, що живемо в добу, в якій зображення має більший вплив, ніж слово. Але разом з тим, в тому засиллі різнорідних зображень (фільмів, реклам, часописів і т.д.) приходить і кінець самій культурі зображення, бо врешті-решт виражає лише насильство, терор, тобто слабкість людини, її безсилля переступити поріг Незнаного.

Все це запрошує нас до того, щоб ми звернули увагу на два важливі слова: спробувати і бачити. Навчитися жити – означає навчитися правильно спробувати і правильно дивитися на все, що знаходиться навколо нас, на той світ, який Бог створив для нас як подарунок, в якому ми повинні навчитися пізнавати його – Творця неба і землі. Отож, хотів би разом із псалмистом Давидом промовити до кожного із Вас: „Спробуйте і подивіться, який добрий Господь. Блаженний, хто до нього прибігає. Бійтеся Господа, Його святі, бо нема нестачі в тих, що Його бояться.” (Пс 33,9-10). Браття, ці слова псалма коротко, але влучно дають відповідь на питання, як спробувати і Кого ми повинні спробувати, як дивитися і на Кого ми маємо дивитися.

І тому сьогоднішній празник зі своєю цікавою іконою Рождества приходить до нас, щоб дати нам світло у нашому шуканні. Малий Ісус лежить у яслах, які більше схожі на труну, а сам він повитий не як новонароджений, але як людина, яку вкладають до гробу. І все це відбувається на чорному фоні печери – таємниці, кінець якої нам повністю невідомий. Йосип зображений в кутку ікони як людина повна сумнівів у безвихідній ситуації. Марія відвернута від дитяти Ісуса, бо так само не зможе збагнути того, що перевищує її саму. Але над тим усім – промінь Божого світла, що сходить на дитину і на все, що оточує її. Хори ангелів, які спішать сповістити людям, про великі діла Божі, які Він здійснює в їхньому житті. І що це означає? Бог приходить на землю, щоб прийняти нашу смертність, увійти до ситуації страху перед смертю, в якій ми знаходимося, увійти до наших сумнівів, до нашого безсилля порозуміти Божі плани. Приходить із запрошенням до кожного з нас спробувати те, що від віку було приготоване для людини – Царство Боже.

„Прийдіте возрадуємся Господеві, настоящую тайну сказующе”, – так розпочинаємо стихири на вечірні Рождества Христового. Тож прийдімо спробуймо і подивімся!

Бажаю Вам радісних Різдвяних свят та щасливого Нового року. Сердечно вітаю Вас, дорогі брати і сестри!







З архієрейським благословенням, владика Мілан.
21 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини