У Богдані на Рахівщині дощову воду збирають в резервувари

У селі Богдан Рахівського району реалізовується проект «Проведення комплексу заходів з адаптації до зміни клімату шляхом впровадження інноваційних технологій».

У Богдані на Рахівщині дощову воду збирають в резервувари

Партнерами проекту виступають районна та сільська ради, ДП «Рахівське ЛДГ», КП «Агенція Регіонального розвитку Рахівщини», Костилівська громадська організація «Тиса». Він втілюється у життя в рамках програми «Climate Forun East ІІ», за підтримки Національного екологічного центру України та фінансування з боку ЄС, Австрійської Агенції з розвитку та Австрійського Червоного Хреста.

Головна мета проекту – привернути увагу на виклики, пов’язані зі зміною клімату. З руйнівною силою води мешканці Рахівщини знайомі не з відеосюжетів новин телевізійних каналів, а з власного досвіду. Циклі­чність паводків зростає. Все це - внаслідок зростання середньорічної температури, яка в Карпатах за останнє десятиріччя змінилася на плюс 0,7 градуса. Як результат – вплив на зміну режиму та структуру опадів, збільшення їхньої кількості, коли тривалі періоди посухи чергуються зі зливами та снігопадами. А останні погодні умови, нехарактерні для другої половини квітня, які в буквальному розумінні слова накрили країну снігом та низькою температурою, на противагу теплим березневим дням, ще раз підтверджують кліматичні зміни.

Про все це, а також як підготуватися до змін, які відбуваються поза нашим бажанням, але і як результат людської діяльності, детально розповіла під час заключного семінару, проведеного в рамках реалізації проекту, представник Національного екологічного центру України Надія Артем’єва. Виступаюча розповіла про реалізацію подібних проектів, але іншого спрямування, у інших регіонах країни. При цьому наголосила, що вирішення проблеми цілковито залежить від безпосередньої участі громади, яка найкраще володіє ситуацією на території проживання. На жаль, не всюди населення готове до співпраці, проявляє пасивність, очікуючи, що хтось інший прийде вирішувати те чи інше питання. Нерідко домінує переконання, що європейські кошти мають освоювати самі ж донори, а ми вже вирішимо чи є від цього користь, чи ні. Реалізація проектів, по­в’язаних з адаптацією до змін клімату, передбачає активну діяльність місцевих громад. Тим більше, що пропонується вплинути на ситуацію у доступній спосіб, впровадивши інноваційні технології.

Директор КП «Агенція регіонального розвитку Ра­хівщини» Ліна Функен ­по­відомила, що дев’ята се­сія районної ради схвалила Стратегію адаптації до змін клімату району. Це поки що єдиний документ подібного спрямування у країні. Її затвердження та розробка планів дій дозволить узгодити заходи з попередження негативних та використання позитивних проявів зміни клімату для економічного розвитку громад району та регіону в цілому.

Керівник КГО «Тиса» Богдан Тодер розповів про практичні заходи щодо реалізації проекту в Богдані. Зокрема, про встановлення резервуарів для збору дощової води. Головний використовується для потреб водовідведення у дошкільному закладі, а надлишок води потрапляє у інший – накопичувальний – для різноманітних потреб населеного пункту, в т. ч. для гасіння можливих пожеж. Також на руслі потоку Квасний вздовж вулиці Довбуша, мешканці якої найчастіше потерпають від паводків та селевих зсувів, було споруджено 30 перепадів води. До речі, подібні та інші проекти можна реалізувати в усіх населених пунк­тах району, пройшовши від­повідний конкурсний відбір та за умови функціонування громадської організації, яку легко створити і яка буде вті­лювати передбачені заходи у дію, а також поширить набутий досвід серед населення, як це і зробили члени громадської організації «Тиса», які розробили і виготовили плани адаптації до зміни клімату, провели зустрічі й розповсюдили інформаційний матеріал у всіх громадах Рахівщини.

Про результати роботи, передбачені проектом, який став першою ластівкою для району й відкрив можливості для всіх громад, розповів також голова Богдана Степан Мільчевич, пише "Зоря Рахівщини".

29 квітня 2017р.

Теги: Богдаг, вода, резервуари

НОВИНИ: Соціо

11:03
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 3
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини