Ігор Олійник: Карпати — унікальна екосистема, яку маємо спільно берегти

У першій декаді грудня голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник як представник України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи виступив на пленарному засіданні Комітету сталого розвитку в Страсбурзі. Доповідь стосувалася пропозицій щодо підготовки резолюції про екологічний стан Карпатських гір та шляхи його поліпшення.

Ігор Олійник
Ігор Олійник

— Ситуація в Карпатських горах, які називають «легені Європи», однаково турбує всіх, — зазначив Ігор Олійник,— адже екологічні проблеми давно несуть загрозу людству і природі всього Європейського континенту. Ці проблеми посилюються з кожним роком і не визнають кордонів.

Такий стан пояснюється тим, що протягом тривалого історичного періоду, зокрема в післявоєнні десятиліття, гірські території Карпат безжально експлуатували, тут проводили безсистемну масову рубку лісів, необррунтовано розробляли корисні копалини, вводили в дію екологічно шкідливі виробництва і технології. Недотримання правил користування водними ресурсами гірських рік призвели до надто серйозних наслідків, які проявились у порушенні екологічної стабільності, деградації гірських ландшафтів, зникненні багатьох видів флори і фауни.

Карпатський регіон особливо турбує забрудненість ціанідами важких металів водних артерій Європи — Тиси та Дунаю. До того ж частішають катастрофічні паводки, які завдають величезних матеріальних збитків, забирають людські життя, а селі несуть загрозу населеним пунктам тощо.

— У кожній країні Карпатського регіону є свої національні і регіональні програми збереження екологічної ситуації в горах, — продовжує Ігор Олійник. — Створено ряд міжнародних фондів, громадських формувань, прийнято десятки різноманітних документів, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації в Карпатах. Проте ми реалісти і повинні визнати, що становище незадовільне. Вирішити проблеми можна лише спільними зусиллями всіх країн Карпатського регіону, всього європейського співтовариства, залучивши науковий, інтелектуальний потенціал, фінансові ресурси. Це питання повинно обговорюватись і вирішуватись на міжпарламентському та урядовому рівнях. Тим більше що Карпати — це унікальна екологічна система, яка забезпечує киснем мешканців значної частини Європи і є однією з основних кліматоутворювальних складових для Європейського континенту.

Водночас Ігор Олійник зазначив, що з ініціативи Михайла Кічковського (голови Закарпатської обласної ради, члена Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи) створена і діє група провідних екологів, які входять до Міжрегіональної асоціації «Карпатський єврорегіон». Від імені цієї групи надзвичайним і повноважним послам в Україні, всім державам Карпатського регіону скеровано звернення про підготовку матеріалів. Отримано не лише підтвердження про співпрацю, але й частину робочих матеріалів. Питання про екологічну ситуацію Карпат обговорено на зустрічах керівників прикордонних з Україною регіонів і досягнуто домовленості, що воно буде одним із пріоритетів їхньої співпраці.

Під час обговорення цього питання на засіданні Карпатського єврорегіону прийнято рішення про активну участь у підготовці матеріалів на розгляд Конгресу. Всім делегаціям Конгресу з держав Карпатського регіону направлено відповідні звернення.

Ініціативу з прийняття резолюції і рекомендацій щодо екології Карпат підтримала низка міжнародних наукових симпозіумів, присвячених розвиткові медицини, охорони довкілля, запровадження і використання технологій в експлуатації лісів, природних копалин, джерел цілющих і мінеральних вод. Також питання про прийняття резолюції і рекомендацій підтримано на засіданні Комітету з соціальної рівності в Швеції.

Ігор Олійник у своєму виступі закликав членів Комітету сталого розвитку в Страсбурзі підтримати ініціативу української делегації щодо підготовки проекту окремої резолюції «Про екологічний стан Карпатських гір і шляхи його зміцнення». Він вважає, що цей документ має стати моделлю, за якою можна буде проводити дослідження й інших гірських систем Європи. Ми також маємо вийти на створення Карпатської декларації, в якій слід визначити основні принципи збереження, стійкого розвитку гірських екосистем і обговорити їх на відповідній Міжнародній конференції Ради Європи.

Ігор Олійник запропонував членам Комітету підтримати ініціативу української сторони і включити підготовку резолюції, рекомендацій та конференції з цього питання в пріоритети Конгресу Ради Європи на 2009—2010 роки.

Наступне засідання Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи відбудеться 12—13 березня 2008 року в італійському місті Малаго.

Тамара Лейбюк, "Галичина"
21 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини