Через розширення "шенгенського простору" кількість заяв мешканців Закарпаття на отримання закордонних паспортів зменшилась

У зв'язку зі вступом наших сусідів - насамперед, Угорщини - у так званий «шенгенський простір» кількість бажаючих поїхати за кордон значно зменшилась. Це пов'язано із більш жорстким контролем на митниці, а також з іншими змінами. Можна констатувати факт - період прикордонного заробітчанства підходить до свого логічного завершення. А ось ціна за оформлення паспорта нового взірця залишилася незмінною, і виготовляють його тепер значно швидше. Про нововведення у цій сфері розповідає начальник відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Берегівського РВ УМВС у Закарпатській області капітан міліції Іван Молнар.

Через розширення "шенгенського простору" кількість заяв мешканців Закарпаття на отримання закордонних паспортів зменшилась

- Чи правда, що бажаючих отримати закордонні паспорти тепер значно поменшало?

- Про це свідчать статистичні дані. Наприклад, у 2006-му за 11 місяців було видано 4548 закордонних паспортів, цього року за цей самий період - 1652. Останнім часом у консульстві давали візу на строк до 15 днів, а це не всіх влаштовує. Наш відділ працює вже четвертий місяць за допомогою централізованої системи. Деякий час у Закарпатті було тільки два центри, де оформлялися закордонні паспорти нового взірця - в Ужгороді й Мукачеві. У Берегові не приймали від людей документи майже три місяці, бо централізована система ще не діяла. Тепер отримати паспорт значно простіше - потрібно надати для оформлення тільки український паспорт, свідоцтво про народження та ідентифікаційний код. Тобто не треба вже заповнювати анкети, достатньо тільки сплатити за оформлення паспорта у касі. Фотографії також роблять у нашому відділі.

- За який час наразі можна отримати новий закордонний паспорт?

-Згідно з чинним законодавством людина має отримати паспорт у місячний термін. Але іноді трапляються свята, тому в Києві оформлення документів може затриматися ще на тиждень-два.

- Чи зменшиться кількість бажаючих отримати закордонні паспорти у наступному році?

- Я не можу впевнено сказати, що зменшиться. Але оскільки, наприклад, угорське консульство наразі видає тільки одноразові візи, тобто на обмежений термін перебування за кордоном, то, звісно, кількість людей, які здійснюють подорож за кордон, суттєво зменшилась. Із наступного року Угорщина планує запровадити шенгенські візи. Але для мешканців прикордонних районів мають видавати спеціальний вкладиш у паспорт. За попередньою інформацією, він діятиме упродовж 5 років, звісно, якщо нічого не зміниться. Тому ситуація для населення має покращитись.

- З якого числа почнуть видавати ці вкладиші?

- Орієнтовний термін - 20 січня 2008 року. Аби одержати цей документ, треба буде зібрати значну кількість паперів. Наприклад, надати довідку про несудимість громадянина, довідку про постійну прописку протягом 5 років тощо. Отримати його зможуть люди, які мешкають у прикордонних районах Закарпаття в межах 50-кіпо-метрової зони. Так само подорожувати можна буде в Угорщині тільки в межах території, яка визначена договором між нашими країнами. За більш докладною інформацією краще звернутися до консульства.


- У зв'язку з новими правилами чи не збільшилася кількість людей, які бажають отримати прописку в Берегівському районі?

-  Ні, такої тенденції ми не помітили. Бо наявність прописки нічого не дає, громадянин має прожити тут не менше 5 років.

Побільшало проблем зі втратою українських паспортів. Люди чомусь дуже невідпові-дально ставляться до важливих документів. І штраф за це незначний - майже 40 гривень. Минулого року було 173 випадки втрати паспорта у районі, тепер - 205. Загублений документ вважається недійсним. За втрату закордонного паспорта штраф також незначний - усього 37 гривень.

- А де оформляють зараз закордонні паспорти для дітей?

- Проїзний для дитини друкують, як і раніше, в Ужгороді. Минулого року було видано 986 таких документів, тепер - 785. Раніше з їх отриманням були певні проблеми, не вистачало потрібних бланків. Але наразі робота вже налагоджена.

Найчастіше дитячі проїзні документи оформляють влітку, коли групи малечі виїжджають за кордон на екскурсії, змагання, конкурси. Намагаємося йти назустріч - робимо колективні паспорти за декілька днів.

- Чим відрізняються паспорти нового взірця від старого?

- Кількість сторінок залишилася незмінною - 32. А ось ступенів захисту значно побільшало. Головне, що не потрібно більше вклеювати фотографію, бо вона тепер друкується одразу в паспорті. Різниться він і кольором - не червоний, а синій. Термін виготовлення значно зменшився, бо раніше людині доводилося чекати й по три місяці. А ціна залишалася незмінною. Поки що збоїв у цій системі немає.

- Тобто бізнес на кордоні у закарпатців добігас кінця?

-Так кажуть люди... Зараз на кордоні правила стали дуже суворими, посилився контроль, тому і колишній «човниковий» бізнес завершується. Раніше тут завдяки близькості кордону і торгівлі жили практично до 80 % берегівців. А ті, хто постійно працює в Угорщині, повинні оформити спеціальну робочу візу.

-   А чи дозволяється громадянам мати два закордонні паспорти?

-   Згідно із законом деякі категорії громадян (водії автобусів, вантажівок, моряки, окремі підприємці) мають таке право. Багато людей занепокоєні, що не зможуть використати візу старого взірця, якщо паспорт у них закінчується. Ці нюанси, здається, вже вирішили у консульстві. Тобто людина зможе перетинати кордон із новим паспортом, а візу мати у старому.

Запитував Олександр Ворошилов, "Старий Замок "Паланок"
21 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини