Цьогоріч на Закарпатті до Новорічних і Різдвяних свят планують заготовити 49550 ялиць і ялинок

Наближаються новорічні та різдвяні свята. За старою доброю традицією, мешканці міст і сіл області прикрашають свої оселі пахучими «зеленими красунями». Прибраній іграшками, гірляндами та прикрашеній солодощами ялинці радіють і діти, і дорослі...

Цьогоріч на Закарпатті до Новорічних і Різдвяних свят планують заготовити 49550 ялиць і ялинок

Про те, наскільки наш край забезпечений «живими хвойними прикрасами» напередодні Нового 2008 року, та про деякі тонкощі їх заготівлі ми спробували дізнатися у фахівців.

«ЗЕЛЕНІ БРАКОНЬЄРИ»

— Упродовж уже кількох років ми вирощуємо новорічні ялинки на спеціальних плантаціях, трасах трубопроводів та лініях електропередач, організовуємо планові зрідження ялино-ялицевих насаджень згідно з правилами рубок та догляду за лісом, — розповідає провідний спеціаліст відділу охорони лісу та мисливського господарства Закарпатського  обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Цалан. Напередодні новорічних та різдвяних свят начальником управління охорони навколишнього природного середовища вже погоджено ліміти заготівлі новорічних ялинок по підприємствах Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Зокрема цього року планується заготовити 49550 деревцят, з яких 47510 — ялини та 2040— ялиці. Юрій Цалан не приховує, що попри офіційні рубки, щороку в краї знаходяться любителі легкої наживи, котрі несанкціоновано заготовляють ялинки, аби згодом збути їх на так званому чорному ринку.

— Для боротьби із «зеленими браконьєрами» у пе-редноворічні і різдвяні дні спільно з працівниками правоохоронних органів ми проводимо рейди, виставляємо додаткові пости. Здійснюємо також рейдові перевірки на автошляхах області, залізничних вокзалах.

Унаслідок цих цій вдається запобігати вирубуванню сотень ялинок на наших угіддях, вилучати   їх  у зловмисників, — переконує провідний спеціаліст. Багатьох із них штрафують у відповідності до чинного законодавства. Так, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні порушення, громадяни, винні у здійсненні незаконних рубок, притягуються до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 85 до 170 гривень. У той же час законодавство більш жорстке до посадовців (держслужбовців). Їм, у разі зазіхання на зелену красуню, доведеться викласти з гаманця від 119 до 204 гривень. У залежності від обставин та обсягу незаконної вирубки хвої, порушники можуть притягатися і до кримінальної відповідальності з обов'язковим вилученням новорічних ялинок і відшкодуванням заподіяних державі збитків, що становлять від 41 до 300 гривень за деревце. При здійсненні незаконних рубок у насадженнях державного лісового фонду збитки обраховуються у відповідності з постановою Кабінету Міністрів України №1464 від 05.12.96 року. Згідно з нею, стягнення за поруб хвойних дерев віком до 41 року, здійснений у грудні та січні, збільшується втричі. Такі санкції є цілком виправданими, вважає Юрій Цалан. Адже для того, аби виростити хороше деревце смереки чи ялиці, потрібно 10 років! А ще — неабиякі зусилля і кошти.

У ЛІСГОСПІ — ДЕШЕВШЕ

Попри усі застороги, кількість бажаючих «наламати дров» у хвойному лісі залишається відносно стабільною. Єдине, в чому наперед переконані і працівники лісгоспів, і екологи, — жодні  штрафні санкції не стримають порушника від спокуси «замаху», допоки існує попит на зрубану «зелену красуню». До лав їхніх союзників та однодумців влились і провідні спеціалісти садово-паркового та ландшафтного мистецтва.

Сьогодні, за словами провідного спеціаліста відділу охорони лісу та мисливського господарства, найнижчі ціни на ялинки (приблизно від 10 до 30 гривень) як для організацій, так і для фізичних осіб — у держлісгоспах та держлісомисливгоспах, в яких є ліміти, погоджені з екологічними органами на заготівлю новорічних красунь із подальшою їх реалізацією. Проте фахівець змушений констатувати, що в області нині нема жодної спеціалізованої точки збуту «зелених красунь»...

Дехто спрощує собі завдання і натомість ялинки плекає попідвіконню. Це, в основному, декоративні саджанці ялівця козацького. Така рослина набагато менша за ялину звичайну, теж хвойна, але її, на відміну від ялинки, можна взагалі не пересаджувати. Для шанувальників досконалих геометричних форм та яскравих насичених кольорів існує ще один спосіб зустрічати Новий рік в дусі усталеної традиції. Для особливо амбітних та грошовитих чи не в кожному магазині новорічних прикрас можуть запропонувати широкий вибір штучних ялинок та різноманітних ароматизованих іграшок, що відтворюють запах зимового лісу та присмак свіжої хвої. Тож способів отримати лісову красуню є безліч: на будь-який смак і розсуд. І не обов'язково для цього навідуватися в ліс із сокирою в руках...

Павло Білецький, "Чиста політика"
19 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини