В Ужгороді перевізників ознайомили із системою використання електронних квитків для міських автобусів (ФОТО)

Напередодні в Ужгородській міській раді генеральний директор київського ТОВ «КС-Мехатронікс» Анатолій Долинний та представник компанії в Ужгороді, яка співпрацює з цим підприємством, СП «Сенк», представили перевізникам та працівникам профільного відділу – транспорту, державних закупівель та зв’язку – систему використання електронних квитків для міських автобусних пасажирських перевезень.

В Ужгороді перевізників ознайомили із системою використання електронних квитків для міських автобусів (ФОТО)

Анатолій Долинний розповів, що ще з 2013 року «КС-Мехатронікс», яка входить до групи компаній «Кард-сістемс», надає різноманітні послуги, у тому числі й щодо комплексного вирішення питання впровадження оплати за проїзд електронним квитком у міському транспорті, яке частково реалізовано у Києві, зараз започатковується у Дніпрі, в Ужгороді ж презентували приклад міста Біла Церква. 

Пропонується на вході з кожних дверей автобуса встановити пристрій – валідатор, який фіксуватиме проїзд пасажира, що придбав електронний квиток у паперовому вигляді, у вигляді пластикової картки з можливістю її поповнення чи звичайної банківської картки. При цьому вартість квитка, за рішенням місцевої ради, яке прийматиметься на підставі обґрунтованих, наданих перевізниками розрахунків, може встановлюватися різна. Квиток на одноразову поїздку – найдорожчий, його можна придбати на зупинках за однією ціною, у водія автобуса – трохи дорожче. Номінал карток, скажімо у Білій Церкві, за словами пана Анатолія, є 5 видів, вони передбачають різну кількість поїздок: на тиждень чи місяць, у тому числі й безлімітні; для школярів за однією ціною, для студентів – за іншою. При цьому пільговики теж фіксують через валідатор факт поїздки, однак кошти з такої картки не стягуються.

У кожному місті система та вартість інвестиційного проекту напрацьовується індивідуально, враховуючи місцеві особливості, зокрема, кількість транспорту, необхідну кількість валідаторів, в залежності від кількості пасажирів, кількість точок продажу електронних квитків, персоналу, який повинен забезпечувати безперебійну роботу системи тощо. Перевізникам прораховують оплату за пристрої, програмне забезпечення і обслуговування, виходячи із потенційних додаткових коштів, які вони можливо отримуватимуть після запровадження новації.

До прикладу, у Білій Церкві угода укладена на 7 років і на кожен розрахунки за формулою здійснено так, що при зростанні рентабельності роботи перевізників сума оплати для них фірмі, яка надала ці устаткування і послугу, поступово зменшується. Для перевізників вигода ще й у тому, що частина платежів авансуватиметься – окремі пасажири купуватимуть картку для майбутніх поїздок на тривалий період, тому буде можливість інвестувати у розвиток автопарку, поліпшення сервісу. А вигода для пасажирів – у гнучких тарифах: що більше їздиш, то у разі придбання картки кожна поїздка обходитиметься дешевше. 

Перевіряти оплату повинні контролери зі спеціальними пристроями, які, крім того, виявлятимуть і штрафуватимуть «зайців» та осіб, які користуватимуться «чужими» картками пільговиків.

Можна застосувати і формат картки мешканця, що актуально для міста, оскільки в Ужгороді планується запровадити «Картку ужгородця». Подібні картки вже діють в окремих містах і передбачають, що власник може використовувати її як платіжну – розраховуватися в магазинах тощо, транспортну – для проїзду, для електронного підпису, а також як соціальну картку для знижок, отримання пільг, зокрема пенсій, соціальної допомоги тощо.

Ужгородські підприємці, які за результатами конкурсу обслуговують міські автобусні маршрути, докладно розпитували про витрати, необхідні для запровадження системи електронного квитка, особливості роботи системи, зокрема обліку електронних квитків в розрізі кожного валідатора, автобуса, маршруту, а також, як проходитиме перерахунок коштів кожному з перевізників та у який термін тощо.

Зустріч була ознайомчою, це – одна з пропозицій щодо розширення можливостей електронного, мобільного обслуговування пасажирів, які останнім часом представляють ужгородцям різні компанії. Згодом усі пропозиції узагальнять і ще протягом цього року запровадять систему, максимально комфортну для ужгородців, зокрема й тих, хто має право на пільговий проїзд, а також зручну в експлуатації для перевізників, повідомляють в Ужгородській міській раді.

24 березня 2017р.

Теги: система, перевізники, електронний квиток

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини