Оборона Карпатської України. Мукачівський напрямок (ФОТО)

Подіям 1939 року, пов'язаним з виникненням та героїчною обороною Карпатської України, в останні роки присвячено чимало публікацій. Цінним фактичним матеріалом про ті часи є спогади сучасників тих подій.

Оборона Карпатської України. Мукачівський напрямок (ФОТО)

З українського боку найбільш детально цей період описаний у записах редактора газети «Нова Свобода» Василя Гренджі-Донського. В його щоденнику «Щастя і горе Карпатської України», який письменник вів із 7 жовтня 1938 р. по 8 серпня 1939 року, відображені події, пов'язані зі становленням і крахом  Карпатської України на протязі десятимісячного періоду, описані бої, що їх вели січовики навколо Хуста та в інших місцях.

Між тим збройний захист кордонів Карпатської України, яка до 15 березня була частиною федеративної Чехословацької Республіки, крім нечисленних та погано озброєних загонів «Карпатської Січі», здійснювали й прикордонники та бійці чехословацької армії, значну частину яких складали закарпатські українці. Запеклі прикордонні бої проходили й на Мукачівщині. 

Ще у ніч з 13 на 14 березня регулярна угорська армія атакувала кордони Карпатської України в районі Мукачева. Бої розпочалися з нападу на село Підмонастир. Наступ в цьому напрямку для угорців був пріоритетним, адже, захопивши долину Латориці, вони розрізали територію Карпатської України навпіл. Напередодні, о першій годині ночі, за наказом командувача Мукачівського гарнізону полковника Бельді угорські вояки несподівано перейшли новий кордон і безшумно зайняли приміське село Підгоряни, що знаходиться на лівому березі Латориці та Сорочу гору (212 м), що домінує над долиною. Захоплений зненацька невеличкий гарнізон прикордонників, спротиву не чинив. 

О 6-й ранку мадяри спробували повторити свій успіх і у Підмонастиря, але були помічені патрулем захістників кордону. 

Ось як описує цей день один із прикордонників Богуміл Поспішил: - «…я заступив на патрулювання з Ладиславом Кагунем. Інші 17 членів нашої застави відпочивали у монастирі. Військовим, згідно попередніх угод з угорцями, на кордоні бути  було заборонено, тож найближчі наші частини знаходилися у Кольчині. 

Невдовзі я побачив, як зі сторони Росвигова, ховаючись у рівчаках вздовж дороги, до нас наближається підрозділ угорських вояків. До них залишалося лише декілька сотень метрів. У нас не було жодного зв’язку з командуванням, і ми не знали, що відбувається у світі. На наші запитання щодо їхніх намірів, офіцер прокричав, що це позапланові навчання. Аж раптом, наблизившись до нас, угорці відкрили вогонь з рушниць…»

Прикордонники встигли укритися за стінами монастиря. Так як останні місяці на кордоні проходили під постійними провокаціями з угорської сторони, весь склад застави відпочивав одягненим і тому для зайняття бойових позицій біля вікон і стін часу знадобилося небагато. Угорські солдати з великою чисельною перевагою кинулися у наступ, та прикордонники, під командуванням головного інспектора митної служби Досталка успішно захищалися, в першу чергу використовуючи гранати. П’ятеро добровольців-кулеметників (Сватек, Барта, Рада, Кагунь і Поспішил) зайняли позиції на винограднику вище монастиря і звідти обстрілювали ворога. Підрозділ, до якого входило менш ніж 20 бійців, вміло використовуючи товсті стіни і башти монастиря як укриття, стримував понад шість годин наступ цілого угорського батальйону! Близько 9:00 від Мукачева підійшов бронепоїзд, який розпочав розстрілювати монастир зі своїх гармат. Лише після кількагодинного артобстрілу, коли нависла загроза повного оточення і руйнування монастиря, а його захисники, використавши останні набої, вже готували багнети для рукопашного бою, вирішили відступити. На ар'єргард, що з виноградників прикривав відхід основної групи до останнього набою, угорці влаштували справжнє полювання. Практично всі члени підрозділу StOS вийшли з цього бою пораненими чи контуженими, двоє бійців загинули.  

Втрати угорської сторони не відомі, але оцінюються в кілька десятків людей. 

Вирвавшись із оточення, після дванадцятигодинного важкого переходу засніженим хребтом, виснажені і голодні дісталися прикордонники до поліцейської дільниці в селі Пузняківці, де зустріли свого командира з іншими бійцями. Наступного дня через Порошково і Перечин вони з’єдналися у Малому Березному з відступаючими частинами 12-ї дивізії і  вийшли до Словаччини, де були роззброєні. 

Інцидент біля Мукачівського монастиря став лише першим збройним зіткненням, що спалахнули по всьому кордону. Запеклі бої цього дня точилися і в інших населених пунктах Мукачівщини, де пліч-о-пліч тримали оборону й українці у складі чехословацьких прикордонників, й місцеві січовики (Вегеш М., Карпатська Україна). Зокрема між 6 і 7 годинами ранку почалась атака мадярів в напрямку сіл Горонда – Страбичово, а також на східну частину села Чомонин… З мадярського боку перевага військових була в 4 рази, і це не враховуючи велику кількість терористів. Оборону в Чомонині очолював командир взводу Заїчек, у Страбичові – старший стражмістр Волни, а у Горонді – стражмістр Раділ. Взаємодія між ними була такою, що позиції вдалося утримувати цілий день і тільки відсутність боєприпасів заставила їх надвечір відступити за Латорицю.

Угорці зазнали великих втрат  в районі сіл Лавки, Пістрялово і Ромочевиця. 80 угорських кавалеристів, які перейшли в наступ на село Лалово, теж були відкинуті назад.   

Після важкого здобуття монастиря на Чернечій горі, угорська бригада долиною Латориці повільно вирушила на північ, де ввечері у Чинадійова була зупинена багнетною атакою 3-ї роти 36-го піхотного полку. Героїчний опір прикордонників дозволив зайняти оборонні позиції розташованому у Сваляві першому батальйону 36-го полку і українським добровольцям-січовикам. Ці сили два дні блокували вузький прохід долиною, що дозволило евакуювати зі Сваляви всіх цивільних осіб, що побажали виїхати з Карпатської України. У бою піхотинцям вогнем своїх кулеметів і танкових гармат суттєву підтримку надали підрозділи розвідувальної роти 12-ї дивізії.

15 березня у Хусті була проголошена незалежність Карпатської України, та вже о 17-й годині надійшла звістка про вступ німецьких частин у Прагу. З цього часу чехословацькі війська практично припинили активні бойові дії і зосередилися на евакуації з території Закарпаття. 

В результаті евакуації Карпатську України покинули 12 тисяч військових, разом із військом в еміграцію відправилося не менше 40 тисяч людей, зокрема й українська інтелігенція та середньо шкільна молодь. 

Слабоозброєна Карпатська Січ опинилася віч-на-віч перед переважаючими силами угорців, які, подолавши героїчний опір,  встановили свою владу.

Незважаючи на поразку, героїчність карпатських січовиків-українців залишила вагомий слід не тільки в український, але й у чеській, мадярській та словацькій історії. Звичайно, кожна з націй трактує цю історію по-своєму, але ми знаємо, що захисники Карпатської України боролись за вільну самостійну українську державу, яка не мала стати знов чиєюсь занедбаною провінцією.

Олександр Цепурдей для Закарпаття онлайн

15 березня 2017р.

Теги: оборона, напрямок, Карпатська Україна

Коментарі

Ровтер 2017-03-16 / 00:30:42


З рекламою окремішнього від українства "русинства" - на інші ресурси. Тут - територія України. Коментар видалено. Адмін


НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини