Рівень злочинності по Закарпатській області є п’ятим найменшим показником по державі

Сьогодні в прокуратурі Закарпатської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів краю на якій обговорили стан протидії злочинності, у тому числі її організованим формам, на території Закарпатської області упродовж 2016 року та організації діяльності щодо розкриття і досудового розслідування кримінальних правопорушень.

Рівень злочинності по Закарпатській області є п’ятим найменшим показником по державі

У нараді взяли участь керівництво УСБ України в Закарпатській області Закарпатського оперативно-пошукового відділу першого територіального управління Департаменту протидії наркозлочинності НПУ, ГУНП в Закарпатській області, Мукачівського та Чопського прикордонних загонів, Міжрайонного ОРВ ОРУ Західного регіонального управління, керівники місцевих прокуратур.

Як зазначив, відкриваючи захід, прокурор Закарпатської області внаслідок вжитих правоохоронними органами краю заходів, спрямовані на активізацію та підвищення ефективності роботи, рівень злочинності в області із розрахунку на 10 тисяч населення становить 75,3 та є п’ятим найменшим показником по державі (138,6).

Вдалось забезпечити зниження рівня облікованих кримінальних правопорушень на 16,7%, у тому числі особливо тяжких злочинів (-5,9%). Спостерігається зниження кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми, особами, які раніше вчиняли злочини та групою осіб. Значно вищим ніж у державі (28,8%) залишається рівень розкриття кримінальних правопорушень за остаточними результатами досудового розслідування - 41,3%.

Водночас, прокурор області наголосив, що вжиті упродовж поточного року заходи щодо протидії злочинності та розкриття і розслідування кримінальних правопорушень виявились недостатніми. Зокрема, не в повній мірі забезпечено ефективну протидію тяжким злочинам, кількість яких, хоч і несуттєво, але зросла (на 0,2%). Найбільший ріст тяжких кримінальних правопорушень допущено у Рахівському, Свалявському, Тячівському районах та м. Ужгороді. При цьому, системна робота щодо розкриття та розслідування злочинів згаданих категорій досі не налагоджена.

Не задовольняє і невисокий відсоток розкриття кримінальних правопорушень минулих років. Зокрема, за остаточними результатами розслідування розкрито лише 7,6% або 487 таких кримінальних правопорушень.

Однією із найвищих по державі залишається питома вага злочинів проти життя та здоров’я особи (13,4%). Найбільшою вона є у Міжгірському та Іршавському районах.

Через прорахунки у здійсненні координаційної діяльності в області відмічається найвища у державі динаміка росту скоєних очевидних умисних вбивств (замахів) – 37 проти 22 торік, або +68,2%. Такі вчинялись у місті Мукачеві (8), Мукачівському районі (7), місті Ужгороді (5), Іршавському та Тячівському районах (по 3), Воловецькому, Великоберезнянському, Міжгірському та Ужгородському районах (по 2), Виноградівському, Перечинському та Рахівському районах (по 1).

Викликає занепокоєння ріст облікованих злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту. Кількість їх збільшилась в усіх районах, крім Виноградівського та Мукачівського.

Незважаючи на те, що упродовж 2016 року число викритих правопорушень щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів зменшилось на майже 70 %, окрім Берегівського району, прокурор області вимагає активізації роботи правоохоронних органів, спрямованої на виявлення кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Низькими є результати роботи правоохоронних органів області по боротьбі з контрабандою наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів, у тому числі в її організованих формах.

Правоохоронцям краю спільно вдалося досягти певних результатів щодо питань протидії, виявлення, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах - запобігання корупції, бюджетній галузі та сфері охорони лісових ресурсів, але ця робота все ще потребує покращення, адже малоефективною є оперативно-розшукова діяльність правоохоронних органів. Зокрема, територіальними органами поліції до суду скеровано лише 21 обвинувальний акт у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення.

Всього 57 обвинувальних актів скеровано до суду про кримінальні правопорушення у бюджетній системі – ця цифра не відповідає реальному стану справ, наголосив прокурор області.

Незадовільним залишається стан протидії злочинності у сфері контрабанди та нелегальної міграції в діяльності Чопського та Мукачівського прикордонних загонів, а також оперативно-розшукових відділів з місцем дислокації на території Закарпатської області Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Не розшуканими залишаються 442 особи, які вчинили злочини та ухиляються від слідства, суду і відбування покарання, та 106 безвісно зниклих осіб.

З огляду на викладене та з метою підвищення ефективності протидії злочинності, поліпшення координації діяльності правоохоронних органів, підписано спільне рішення координаційної наради вжити конкретних  додаткових заходів щодо зміцнення законності та правопорядку в області, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

07 березня 2017р.

Теги: рівень, злочинність

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини