Під ужгородське сміттєзвалище хочуть ще 5-10 га з земель запасу району (ФОТО)

У п'ятницю, 17 лютого, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, голова Ужгородської райдержадміністрації Анатолій Синишин та фахівці профільних структурних підрозділів відвідали полігон твердих побутових відходів біля села Барвінок, інформує прес-служба Ужгородської міськради.

Під ужгородське сміттєзвалище хочуть ще 5-10 га з земель запасу району (ФОТО)

У 1998 році був розроблений проект полігону на 14 гектарах землі, Постановою Верховної Ради у 2000 році 9 га землі під полігон передано в тимчасове довгострокове користування. 

На виділених землях збудовано три заглиблені майданчики для складування твердих побутових відходів (котловани). Зараз полігон практично вичерпав свій ресурс. Зокрема, обсяг відходів, передбачений проектом, складає 1260 тис. тонн, однак із листопада 1998 року, коли почалася експлуатація полігону, накопичено більше 1143,4 тис. тонн. На звалище біля Барвінка звозять побутові відходи не лише з Ужгорода, а й з усього Ужгородського району. 

Як виглядає частина полігону, де вже проведено рекультивацію, сьогодні ще раз оглянули учасники виїзної наради – колишнє звалище перемежовують шари ґрунту і ґрунт накриває його, всередині відбуваються процеси гниття, при цьому видобувається газ. 

Зі сміттєзвалищем зараз потрібно вирішити кілька питань: провести рекультивацію нині діючого, його площа близько 3 гектарів; пройти численні процедури оформлення нової земельної ділянки і почати роботи з її облаштування; вирішити, що ж робити зі сміттям, поки запрацює новий полігон; знайти інвесторів для сучасних, безпечних для довкілля й економічно вигідних технологій переробки. 

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв відзначив, що міська влада, спільно з обласною та районною, працює паралельно над усіма цими напрямками. Зокрема, щодо рекультивації є  розпорядження голови обласної державної адміністрації Геннадія Москаля про передачу земельної ділянки для рекультивації полігону твердих побутових відходів. Паралельно міська рада виділяє кошти, 200 тисяч гривень, на розробку проекту з рекультивації. Що саме потрібно буде робити і вартість цих робіт – визначать проектанти. 

Продовжується і робота щодо виділення земельної ділянки державного підприємства «Еліта» біля села Ратівці для нового сміттєпереробного комплексу. Проте шлях цей об’єктивно займе не один рік. А сміття, і не лише Ужгорода, а й усього району, треба кудись дівати, і щодня, вже. Тому вивчають механізм щодо використання земельної ділянки поруч із частиною сміттєзвалища, яка вже рекультивована, щоб на якийсь час продовжити роботу полігону твердих побутових відходів. Ця територія належить до земель запасу Ужгородського району. 

Богдан Андріїв також наголосив, що зараз на Ужгородщині близько 40 місць, куди незаконно звозять тверді побутові відходи. «Аби навести з тим лад, потрібно прийняти загальне рішення, яке буде йти на користь як місту, так і району, щоб ліквідувати стихійні сміттєзвалища. Для цього потрібне розуміння громади, що це дійсно дуже серйозна проблема, її обов’язково треба вирішити і це можливо лише спільно. Ми повинні шукати з людьми консенсус. Потрібно з людьми розмовляти і доводити, що ми хочемо хорошу справу зробити. За різними підрахунками, для звалища тут потрібно ще 5-10 га – все залежить від того, де воно буде розміщено і які інвестори долучаться, щоб робити все по-європейськи. Всюди у світі сміття – це гроші, а у нас – проблема».

Заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін: «За дорученням голови обласної адміністрації я підключився до вирішення питання сміттєзвалища.  Проблема не тільки зі сміттєзвалищем  в Ужгороді – це проблема всієї нашої області, несанкціонованих, стихійних звалищ сотні. І ми ці питання хочемо вирішити системно, в тому числі на допомогу нам прийде новий закон щодо сміттєзвалищ. Це проблема держави і у Верховній Раді вже зареєстрований новий законопроект, він буде обговорюватися. Його прийняття буде допомогою всім громадам. 

Думаю, питання цього сміттєзвалища буде нарешті вирішене. Вже є рішення голови обласної адміністрації  щодо передачі земельної ділянки у комунальну власність. Протягом місяця-двох, сподіваємося, завершать проект на рекультивацію. Що стосується розширення цього полігону, то сьогодні ми прийняли рішення про розробку проекту на 3-5 гектарів землі, уже з початку наступного тижня визначимо чітку «дорожню карту» – що і як робити, крок за кроком. Проводиться і робота із залучення інвестицій, сподіваюся, тут буде сучасний переробний завод. За законодавством маємо провести ще громадські слухання. Міський голова, голова районної адміністрації і я теж будемо зустрічатися з громадою, пояснювати, що це необхідно не тільки для Ужгорода, а й для Ужгородського району, нашого Закарпаття».

18 лютого 2017р.

Теги: сміття, сміттєзвалище

Коментарі

ужгородець 2017-02-18 / 16:04:33
Ледида там як споживач комунального газу зі сміттєзвалищпа, за який не платить

ужгородець 2017-02-18 / 15:20:34

А в якості кого там взагалі був О.Ледида? Колишнього старшого товариша по партії Б.Андріїва? Обл.депутата? Радника з досвідом по "дерибану" в Закарпатті? Так це ж і О.Антала з В.Русином треба було із собою брати...
Чи так просто проходив мимо та вирішив привітатися...?

Чи теперішній закарпатській владі аж ніяк не обійтись без порад "бізнесменів" ПР під час війни та кризи?

ужгородець 2017-02-18 / 06:51:03
А Ледида на фото чого такий довольний? Андріїв не хотів його запитати про дармовий газ з смітника на "Золоту гору"?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини