На Рахівщині – ажіотажний попит на дрова

У ДП «Великобичківське ЛМГ» ажіотаж на виписку паливних дров. У виписні дні – понеділок і середу вишиковуються величезні черги бажаючих виписати паливні дрова, а це щоразу 100-150 чоловік в день, які потребують у обємі дров 700-1100 м3.

На Рахівщині – ажіотажний попит на дрова

Одночасно обслужити таку кількість покупців дров складно. При цьому, Статутом підприємства не передбачена функція торгівлі паливними дровами в роздріб.     

З цього приводу, задля обговорення шляхів вирішення високої соціальної напруги, що склалася навколо забезпечення населення паливними дровами та високою вартістю на перевезення з верхніх складів приватними перевізниками, у конторі Верхньоводянського лісництва відбулося засідання для вирішення проблеми. На засіданні також були присутні представники органів місцевого самоврядування та працівники лісомисливгоспу, повідомдяє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Серед обговорюваних питань – вартість транспортних послуг населенню приватними перевізниками дров; легалізація послуг по перевезенню; співпраця із органами місцевої влади, що стосується надання транспортних послуг.

Під час засідання зазначалося, що за останній час відбулися суттєві зміни у трудовому законодавстві щодо легалізації працівників, яким передбачені високі штрафні санкції при виявленні порушень трудового законодавства. Наступний пункт – підвищилася мінімальна заробітна плата працівників. 

Наголошувалося, що ціни на дрова встановлюються відповідно до методичних рекомендацій з формування собівартості продукції, робіт та послуг на підприємствах лісового господарства і включають витрати на їхню заготівлю та штабелювання на верхньому складі та сплати лісового податку (попенної плати). Ціни на паливні дрова протягом 2015-2016 років майже не мінялися і становили 255 грн. за кбм. твердолистяних порід і 192 грн. – шпилькових, при виробничій собівартості – 517 грн. за куб.

У віданні лісгоспу 11 населених пунктів, або 60% території району, в яких знаходиться 15600 дворогосподарств, із всього по району – 24200, а це – 65%. В 2016р. лісгосп заготовив 32382 м3 дров, з яких реалізував населенню – 29500 м3. і такий попит на дрова теж зрозумілий, однак в 2017р. обсяг рубок зменшено на 30 тис.м3, в т.ч. дров на 19 тис. м3, а заготівля дров є збитковою, відповідно, працівники лісгоспу дотують населення у вартості дров.

«Для нас важлива співпраця з місцевими радами та громадами, на їх територіях проводиться лісогосподарська діяльність, всі рубки погоджуються з місцевими радами. Прошу голів місцевих рад довести до депутатів та населення пропоновані ціни на перевезення дров і підвищення екологічної культури населення в лісі. Дуже важливим є питання сертифікації лісів. Ми отримали сертифікат, пройшли дуже жорсткий аудит і закликаємо голів місцевих рад, мешканці сіл, перевізників, щоб достойно вели себе в лісі, не робили ліси сміттєвими звалищами. Окрім того, введені зміни в Санітарні правила рубок. Йде тенденція до зменшення кількості рубок,  підприємство змушене ввести ліміт виписки дров і виписувати тільки одну машину на одне дворогосподарство, так як мають місце факти, що на одну адресу в один день можуть виписувати декілька машин, які не завжди попадають за адресою», – підсумував директор лісомисливгоспуЮрій Сойма.

 

 

 

15 лютого 2017р.

Теги: дрова, попит

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини