Цигани Ужгорода вчитися не хочуть (ФОТО)

Здобуття циганами Ужгорода освіти розглянули сьогодні в Ужгородській міській раді на черговому засіданні Координаційної ради з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини.

Цигани Ужгорода вчитися не хочуть (ФОТО)

Про аналіз ситуації з навчанням ромських дітей поінформувала начальник міського управління освіти Оксана Бабунич. За її словами, якщо маленькі учні ще відвідують школу, то чим старший клас – тим менше дітей, а у 9 класі, після закінчення якого можна отримати документ про освіту, на уроки приходять 1-2 школярів. 26 січня проводилася перевірка відвідування учнями школи №13 За списком там мали б бути 301 школяр, а фактично були 22. Це ставить під питання здобуття освіти ромськими дітьми, так ефективності використання коштів на навчальний процес.

Також О.Бабунич нагадала, що до 1 березня необхідно подати списки дітей, які будуть іти в 1-ий клас із початку нового навчального року у вересні. Це потрібно для планування мережі навчальних закладів, а зібрати інформацію щодо ромів можна лише за допомоги лідерів ромської громади. Запросила і допомогти виявити дітей, які потребують інших, ніж звичайна, форм навчання. За загальнодержавною тенденцією інтернатні заклади, у тому числі для дітей із особливими потребами, будуть скорочувати, закривати, тому саме управління освіти організовуватиме для учнів альтернативні можливості здобуття освіти. 

На засіданні наголошувалося, що міська влада Ужгорода готова навіть знайти можливості через благодійні організації допомогти з одягом та взуттям для ромських дітей, аби тільки вони навчалися. Однак для цього лідери ромів, батьки школярів повинні надавати інформацію, скільки і чого потрібно. 

Досвідом роботи поділилася директор школи №14 Оксана Легеза, як залучають дітей до навчання, як працюють щодо цього з батьками розповів Денис Вароді. Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський повідомив про розробку проектно-кошторисної документації та інші заходи, які дозволять розпочати реконструкцію школи №13. Депутат міської ради Юрій Мандич наголосив, що в цій школі постало питання неефективного менеджменту. Також закликав: «Давайте об’єднуватися щодо кожної, нехай невеликої проблеми, спільно її вирішувати і так крок за кроком». Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Мирослав Горват наголосив, що проблеми треба вирішувати спільно, бо кожен, якщо діятиме сам у вирішенні типових для більшості проблем, мало що досягне.

Ольга Жмурко, директор ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження», повідомила, що за дослідженнями, які проводилися 2-3 роки, лише 24% ромів мають закінчену середню освіту і це позначається на подальшому благополуччі ромів у суспільстві. Тому МФ «Відродження» зараз надаватиме пріоритет підтримці саме освітніх ініціатив для ромів. Також пані Ольга попросила ромських лідерів, які були на засіданні Координаційної ради, допомогти формувати порядок денний грантової роботи, виступати з мотивуючими проектами, пропонувати креативні механізми, щоб вчитися ромським дітям було цікаво. 

Підсумовуючи дискусію, заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак наголосив на необхідності тіснішої комунікації та предметного інформування: «Не знаючи проблему, деталі питання, ми не зможемо їх вирішувати. Якщо організаціям ромів, лідерам, ромській громаді потрібна допомога – про це потрібно інформувати Координаційну раду. Системна комунікація – основа швидкого прийняття рішень та ефективних дій», повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородській міськраді.

13 лютого 2017р.

Теги: циган, ром, освіта

Коментарі

555 2017-02-14 / 21:21:36
Організувати для циган колгосп і вшитких на поле.

pityu 2017-02-14 / 15:58:57
Praviku "5" ale i chitach pravdu kazhe!

Читач 2017-02-14 / 11:34:17
Цигани-активісти не можуть заставити вчитися своїх циганят, а Ви намагаєтесь це зробити - не витрачайте сил та грошей! Ніколи у світі цигани не вчились і не працювали! Ніколи, ніде і ні при ніякій владі! Не займайтесь дурницею!

Правник 2017-02-14 / 10:08:45
Примусити ромале ходити до школи можна дуже легко. Потрібно ввести всього одну поправочку до закону України про виплати допомоги при народженні дитини, суть якої полягає у необхідності надання батьками дитини копії документу про повну загальну середню освіту, отримання якої в Україні є обов'язком, а не правом. І після цього, ромале, які захотять отримувати грошики за народжених діточок змушені будуть ходити до школи щоб отримати документик про освіту або залишаться без халявних грошенят. Все дуже просто якщо захотіти

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини