На Закарпатті в рамках "Тижня угорських страв" можна буде спробувати угорську кухню за півціни

В Ужгороді відбулася прес-конференція, головною темою якої стало проведення на Закарпатті «Тижня угорських страв на Закарпатті», який організовує Закарпатська угорська туристична рада з 27 лютого по 5 березня.

На Закарпатті в рамках "Тижня угорських страв" можна буде спробувати угорську кухню за півціни

Закарпатська угорська туристична рада за допомогою заходу має на меті популяризувати угорські традиційні страви серед місцевого населення та туристів, які прибувають з інших регіонів України та із-за кордону. У західно-європейських країнах така акція називається «Жирний четвер» і триває тільки один день. Закарпатська угорська  туристична рада вирішила розширити акцію  на цілий тиждень, вважаючи такий підхід більш ефективним в успішності  заходу. Під час Тижня угорської кухні в ресторанах, що беруть участь в акції, передбачені знижки до 25 %. А найбільшими вони будуть, у "Жирний четвер", який  припадає на 2 березня - ціни знизяться наполовину.

Андрій Мештер, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, сільський голова села Геча Берегівського району розповів про Закарпатську угорську туристичну раду, яка ініціювала гастрономічний проект. «Ми створили Раду, бо бачили, що угорськомовна меншина, яка займається туризмом, не має можливості рости. Створили організацію, щоб представляти інтереси саме угорськомовних закарпатців, задіяних у туристичній галузі, - каже Андрій Мештер. – Залучаємо їх до різних заходів, виставком, ярмарок. Незабаром їдемо у Будапешт на ярмарок, показувати те, що маємо на Закарпатті. Що стосується нашого «Тижня угорських страв на Закарпатті», то проводимо його вже уп’яте».  

Шарлота Чізмар, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, голова Берегівської районної спілки сільського туризму розповіла, як виникла ідея такої смачної атракції. «У 2010-2011 роках відбувався досить великий підйом туристичного потенціалу Берегівщини, тоді започаткували ряд фестивалів: гентешів, леквару, голубців, «Золотий гуляш». Усі були мотивовані тим, щоб придумувати чим більше атракцій. Збиралися активісти галузі, і одного разу придумали провести «Тиждень угорський страв».  Ми їздимо закордон, знаємо, що там ресторани практикують проведення «Жирного четверга», коли страви складають 50% від своєї вартості. Тим самим вони залучають більше туристів. Тож упродовж тижня ми вирішили запропонувати ресторанам ставити знижку 25% вартості, а у «жирний четвер» -50%. Спочатку приєдналися ресторани, потім винні погреби, окремі сільські садиби, цього року і кондитерські. Фактично ідея в тому, що є низький сезон і високий туристичні сезони. Січень після свят, лютий і березень - це якраз низький сезон, і місцеве населення мало ходить по ресторанах. Тому така акція зібрала багато прихильників. Як серед учасників, так і серед відвідувачів. Наприклад, саме у цей тиждень у ресторани серед інших приходять багато пенсіонерів, людей з низьким рівнем зарплат, які зазвичай не можуть собі дозволити відвідини ресторанів. Крім того ми проводимо конкурси, наприклад, до туристичної ради всі можуть принести чеки із закладів і за результатами лотереї отримати призи».  

Наразі до участі вже зголосилися 13 закладів. Переважно з Берегівського району, а також з Виноградівського, Ужгородського та Мукачівського. Подавати заявки на участь можна до 15 лютого за тел.. Закарпатської угорської туристичної ради +380995196231, +380507453457. Організатори закликають зголошуватися ресторани та інші заклади харчування з усього Закарпаття, щоб свято справді вдалося по всій області.

«Тиждень угорських страв на Закарпатті – це одна з багатьох родзинок нашого краю, - додає Шарлота Чізмар. – кожен з ресторанів точно має три найпопулярніші угорські страви - бобгуляш, бограч, лоці печеня, на які може зробити знижки для відвідувачів.

Подаємо список закладів, які вже братимуть участь у «Тижні угорських страв на Закарпатті»:  

м. Берегово

Ресторани:

Ресторан "Золота Пава", м. Берегово, пл. Ф.Ракоці,1. Тел.:+380668882444

Ресторан "Міленіум", м. Берегово, вул. Б. Хмельницького, 14.

Тел.: +380506654490

Родинний маєток "Ламберт", м. Берегово, провулок Мукачівський 3 А.

Тел.: +380504370223

Ресторан "Шеркерт", м. Берегово, вул. Міговка, 13.

Тел.: +380505502217

Винні підвали:

Старий підвал м. Берегово, Виноградна, 37/2.

Тел.: +380509047266

Дегустаційний винний зал "Чизай", м. Берегово, Урочище Чизай, 1.

Тел.: +380504320525

Берегівський район:

Ресторани:

Ресторан "Гелікон", с. Яноші, вул. Шевченка, 45.

Тел.: +380956642114

Ресторан "Мисливська Чарда", с.Гать, вул. Головна, 1/В.

Тел.: +380506113761

Ресторан "Фемілі", с. Велика Бийгань, вул. Леніна, 85.

Телю: +380990203951 

Сільські садиби:

Cадиба" Паприка", с. Боржава, вул. Кошута, 89.

Тел.: +380507453457

Садиба "Теле тал", с. Бене, вул.Петефі, 45/В.

Тел.: +380505965756

м. Виноградів:

Ресторани:

Ресторан "Еліза", м. Виноградів, вул. Миру, 56/А.

Тел.: +380509183089

м. Мукачево:

Ресторани:

Ресторанний комплекс "Амур", м. Мукачево, вул. Ерделі, 36/А.

Тел.: +380955075666

Ужгородський район

Ресторани:

Ресторан "Italia snack and Pizza", с. Сюрте, вул. Ракоці, 59.

Тел.: +380993663930

Ужгородсбкий прес-клуб

25 січня 2017р.

Теги: угорські страви, тиждень, півціни

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини