У Виноградові відкрили грантовий хоспіс, який через політичні ігри чинної влади довелося завершувати за коши обласного бюджету (ФОТО, ВІДЕО)

"Хоспісна" боротьба чинної влади з політичними опонентами коштувала району та області 20 млн бюджетних гривень

У Виноградові відкрили грантовий хоспіс, який через політичні ігри чинної влади довелося завершувати за коши обласного бюджету (ФОТО, ВІДЕО)

У вівторок, 24 січня, у Виноградові урочисто відкрили хоспіс, який став єдиним закладом такого типу на Закарпатті. Ширшому загалу цей об'єкт відомий за наслідками штучно роздутого скандалу про, начебто, масштабну крадіжку коштів, виділених в рамках грантового проекту ЄС, котрий, насправді, мав у основі чіткий політичний підтекст.

Участь у відкритті хоспісу взяли голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова обласної ради Михайло Рівіс, голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк, голова райради Віталій Любка та народний депутат України Михайло Ланьо (кримінальна кличка "Блюк"). Заклад освятили духівники греко-католицької та православної конфесій.

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, об’єкт, призначений для догляду за невиліковно хворими пацієнтами і збудований на базі колишньої військової частини, фінансувався у рамках програми ЄІСП (Європейського інструменту сусідства і партнерства) через отриманий грант на розвиток системи паліативної допомоги у Виноградівському районі (Україна) і Саноцькому повіті (Польща). Однак, у зв'язку з форс-мажорними подіями в Україні (Революція Гідності, війна, шалена інфляція) проектно-кошторисна документація потребувала коригування і, за погодженням з Міністерством розвитку та інфраструктури Польщі, термін закінчення програми двічі переносився, зокрема вдруге – на кінець 2015 року. Проте до кінця 2015 всі проекти, що реалізувалися в Польщі, Білорусії та Україні, були завершені. Єдиним незавершеним об'єктом залишився Виноградівський хоспіс, реалізації якого завадили дії чинної влади.

Насправді скандал, зініційований чинною владою, що прийшла до керівництва району і області в результаті місцевих виборів 2015 року (на Виноградівщині це коаліція БПП «Солідарність», «Відродження», УМДС, в облраді – БПП «Солідарність», «Відродження», «Опозиційний блок і також депутати-угорці) мав на меті значно банальніші речі – здискредитувати владну команду Олега Любімова, що ототожнювалася з впливом у районі В.Балоги, та перерозподілити залишки невикористаних грантівських коштів.

У підсумку, попри діючий контракт з підрядником, роботи було повністю зупинено за надуманною причиною про, начебто, масштабне розкрадання грантових коштів. Було організовано серію звинувачувальних матеріалів у місцевих ЗМІ і на провідних телеканалах України та видано спеціальну брошуру «Украдений хоспіс», в яких маніпулювалося недостовірними цифрами та фактами і навіть наводилися фото не того об’єкту.

Тодішній директор Агенції місцевого розвитку Виноградівщини Володимир Шевчук був звільнений сесією районної ради не зважаючи на те, що до завершення проекту залишався один місяць. На його місце був призначений громадянин Російської Федерації зі скандальною політичною репутацією Артур Шерегі. За необгрунтованю заявою останнього було відкрите кримінальне провадження за, начебто, фактами розкрадань у процесі спорудження хоспісу. У рамках кримінальної справи за рішенням суду було проведено ряд перевірок, зокрема і Державною аудиторською службою України (колишнє КРУ). І практично всі притягнуті за вуха "факти" не підтвердилися. Але, попри це, справу досі не закрито.

Зрештою, в процесі таких політичних "маневрів" частина виділених Євросоюзом грантових грошей "згоріла" в банку, ще частину довелося повертати грантодавцям. Марнотратство, спричинене політичною "доцільністю", у підсумку відшкодували коштом обласного та частково районного бюджетів - загалом на суму в майже 20 мільйонів гривень. Зокрема, Закарпатська обласна рада для завершення реконструкції Виноградівського хоспісу та закупівлі сучасного обладнання виділила торік понад десять мільйонів двісті тисяч гривень. З бюджету Виноградівщини було виділено більше 8-ми мільйонів.

Попри те, що ще в процесі розробки та подання проекту Управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА гарантувало надання закладу, який мав перебувати на балансі району, статус обласного з відповідним фінансуванням, його, зрештою, передали на баланс області.

Що отримали Виноградівщина та Закарпаття в підсумку такої боротьби з «папєрєдніками»?  Не зданий вчасно об’єкт, втрачені інвестиції (кошти МТД прирівнюються до інвестицій) на суму майже 200 тис євро  і поточні витрати на закінчення будівництва з обласного бюджету. Втрачено також час і довіру закордонних партнерів.

І саме цей ужинок власних політичної неперебірливості і безгосподарності відкривали цього дня у Виноградові Г.Москаль зі свитою.

Відкритий з такими проблемами хоспіс розрахований на тридцять пацієнтів, а працюватимуть тут 67 чоловік із числа медичних працівників та персоналу. За необхідності об’єкт може бути розширений. Триповерхова будівля обладнана ліфтами, сучасною побутовою технікою та найновішою медичною апаратурою. Тут є кімнати відпочинку та номери, в яких можуть зупинитися й заночувати родичі пацієнтів. Фінансуватиметься хоспіс із обласного бюджету, тому й прийматиме людей із усього Закарпаття, а не тільки Виноградівщини.

25 січня 2017р.

Теги: хоспіс, Артур Шерегі, сепаратизм, Виноградів, Геннадій Москаль

Коментарі

сивлюський 2017-01-25 / 18:52:37
А чого не покликали на відкриття ініціаторів будівництва хоспіса Борисенка, Борто, а саме головне Любімова і Шевчука?
Питання риторичне,яке не потребує відповіді.
Ці добл@би тупо украли об'єкт від Любімова та Шевчука і тепер видають за своє "досягнення". А насправді то брехачі, злодії і просто подонки.
Вже весь варош плюється в сторону Штепселя та Тарапуньки, але що зробиш? Взяли на виборах по 500 гриваків, і тепер сосіть.

P.S. А шо там Блюк робив? Чим він до Хоспіса долучився?

Дідо Микула 2017-01-25 / 11:56:26


Коментарі видаляються в разі, коли порушуються правила коментування. Анонімне хамство і розпалювання ворожнечі на ґрунті зіставлення українців різних регіонів - відверте порушення правил коментування, ще й злочинне - з огляду на події в країні. Коментар видалено. Адмін


петраш іван 2017-01-25 / 11:49:56
но і хто скаже, що це не економічна диверсія - прямі економічні збитки через втрату інвестицій та упущеної вигоди (розірвання відносин з інвесторами-партнерами). Вот за ісе треба порушувати кримінальну справу і розслідувати... Державні кошти розтратили - 20 млн. - там точно без відкатів не обійшлося, а з міжнародними було би май тяжко то робити, авать нереально. Зато вони пішли по цій схемі.

Великий Севлюш 2017-01-25 / 08:28:49
Жоден з цих ,хто розрізає ленту ,не причетний до побудови цього обєкту
! Жоден ! Мало того як написано в статті ,вони там накаламутили ,на мутили , пизначили уведеного закарпатця , Шерегія, котрий забив великий болт, на цей хоспіс .І прийшлося того "уведеного" знімати з посади .
А з сміттьом як ,порішалисьте ?
А як скакали,як скакали , мало головою не у плофон .На Любімова такі наїзди робили , ультиматуми , но і што ?!!
Де?ділянка під нове сміттєзвалище ?
Мудаки ...
Десь на процентів 30% і за них і газета Мочарника загнулася .А того шо ці абсолютно сірі особини НІКОМУ не цікаві , нікому !...

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини