Закарпаття: Найчастіше травмуються досвідчені працівники, запевняють у регіональному Фонді соціального страхування

Останнім часом в Закарпатській області склалася досить неприємна ситуація, пов'язана із виробничим травматизмом. Тільки за 9 місяців цього року на підприємствах області сталося більше ста нещасних випадків. У них загинуло 27 людей. За цими сухими статистичними цифрами, безперечно, - людські долі. Це — родини, які втратили, на жаль, єдиного годувальника.

Закарпаття: Найчастіше травмуються досвідчені працівники, запевняють у регіональному Фонді соціального страхування

Як уникнути травмувань, а відтак і нещасть? Про це наша розмова із головним експертом з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Закарпатській області Іваном Чечерським.

— Іване Михайловичу, як нині виглядає стан виробничих травмувань в області?

— Ви знаєте, виробничий травматизм за даними 9 місяців, на щастя, знижується у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Якщо у 2006 році, скажімо, в Ужгороді було зафіксовано 21 випадок, то цьогоріч тільки 14. Помітне зниження відбувається і в Рахівському, Виноградівському, Берегівському районах. На одному рівні ситуація із травматизмом в Іршав-ському і Тячівському районах.

Найбільшу кількість нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, зареєстровано в Ужгороді та Ужгородському районі, в Мукачеві, Хусті та Міжгірському районі. Тенденція до зростання смертельних випадків спостерігається в м. Мукачево і Рахівському районі. Слід зауважити, що один летальний випадок у Рахові спричинив зсув землі, а в Мукачеві смерть людини настала після наїзду автомобіля, водій якого порушив правила дорожнього руху. Тож причини травмувань надзвичайно різні і не завжди залежать від самих працівників чи рівня дотримання ними правил поводження на виробництві.

У цьому році смертельні випадки мали місце на ТОВ «Закарпатбудкомплект», Ужгородській РБК «Райагробуд», ЗАТ «Завод будівельної індустрії», УДППЗ «Укрпошта», в Рахівській райспоживспілці, ЗАТ «Берегівський кар'єр», ТОВ «Фімадофф» та на інших. Насторожує те, що на деяких підприємствах області нещасні випадки трапились повторно. Наприклад, на CAT «Єврокар», Мукачівському заводі «Точприлад», Мукачівському ВАТ «Закарпатнафтопродукт», ДП «Ламела» (м. Тячів).

— А в яких галузях найчастіше мають місце нещасні випадки?

—  У галузі лісопильного та стругального виробництва — там у цьому році зафіксовано 6 нещасть. У сфері лісозаготівлі (4 випадки), у деревообробці (5 випадків), теслярському виробництві (3), загальному будівництві (3), оптовій торгівлі будматеріалами (2), діяльності національної пошти (2), готельній та ресторанній галузі (2), виробництві верхнього одягу (3).

— Через які причини працівники найбільше травмуються чи гинуть?


— Дуже часто причинами нещасть є падіння, дорожньо-транспортні пригоди, обвал предметів, дія рухливих предметів та деталей. Часто люди травмуються через недоліки під час навчання безпечним прийомам праці, через порушення трудової і виробничої дисципліни, порушення технологічного процесу та безпеки під час експлуатації обладнання, через чезадовільний технічний стан засобів виробництва та технічних засобів, неякісну розробку проектної документації. Бувало, що причинами нещасть ставали протиправні дії інших осіб, незадовільні фізичні дані працівників.

Часто причинами травм є недостатнє фінансування роботодавцями профілактичних заходів, спрямованих на попередження виробничого травматизму, відсутність на більшості підприємств цілісної системи управління охороною праці, відсутність на малих підприємствах відповідальних за охорону праці осіб, неякісне проведення навчання та інструктажів, неналежна дисципліна.

— Іване Михайловичу, вам часто доводиться працювати з потерпілими. Хто найчастіше стає жертвами травматизму — жінки чи чоловіки?

— Все ж таки чоловіки більш необачні, ніж жінки. За цей рік -на підприємствах області було травмовано 57 представників сильної статі і тільки 12 (на щастя) - слабкої. Найчастіше травмуються люди, котрим за 55. Наприклад, цього року семеро робітників, старших за 55 років, отримали травми на виробництві. Четверо потерпілих - віком від 46 до 50 років. Шестеро - від 51 до 55 років. У віці від 31 до 35 років травмувалося тільки 5 людей. А молоді робітники (до 20 років) - 2, з 21 до 25 років - 4, з 26 до 30 років - 3. Тобто, спостерігається якась досі не вивчена тенденція - чим людина досвідченіша, тим частіше вона травмується чи гине на виробництві. Можливо тут спрацьовує своя логіка: «Я все знаю, мені нічого не загрожує, бо маю досвід роботи».

Ще такий цікавий факт - більшість нещасних трафунків сталася у післяобідній час - 76 відсотків з усіх зареєстрованих. Найчастіше люди травмують собі руки або ноги, забивають грудну клітку, отримують черепно-мозкові травми, вражають зір.

Найбільше виробничих травм трапляється в осінньо-зимовий період. Уже в жовтні цього року зафіксовано 20 нещасних випадків, у тому числі один груповий та 5 — зі смертельними наслідками. Це свідчить про те, що на підприємствах не здійснюються необхідні профілактичні та організаційні заходи з підготовки до роботи в цей період.

А найголовнішою причиною травмувань на виробицтві, на наш погляд, є недотримання трудової дисципліни!

— З якими нещасними випадками конкретно вам доводилося працювати?

— Наприклад, на ЗАТ «Завод будівельної індустрії» під час вивантаження щебеню був смертельно травмований робітник. Причина — чоловіка не проінструктували на робочому місці, а керівник робіт не контролював ходу вивантаження. А в ТОВ «За-карпатбудкомплект» в с. Шаян під час будівельних робіт з даху споруди впав і смертельно травмувався працівник фірми. Причиною знову ж таки стало те, що із працівниками не проводили інструктажу і навчань з охорони праці. На ЗАТ «Берегівський кар'єр» внаслідок ураження електрострумом на металевій драбині був смертельно травмований працівник цього підприємства. У всіх випадках виною є неналежна поінформованість робітників про безпечне виробництво.

— Іване Михайловичу, стільки нещасть щороку стається на виробництві... Це, безумовно, горе для багатьох родин. А чи вживаються якісь заходи для недопущення або попередження травматизму?

—  В управлінні виконавчої дирекції фонду наразі працюють 6 страхових експертів з охорони праці. Вони охоплюють 24483 підприємства області. Тож на одного експерта припадає в середньому 3423 виробництва. За цей рік вони провели 432 перевірки стану профілактичної роботи в організаціях щодо створення безпечних умов праці. Було виявлено 6355 порушень законодавства про охорону праці та складено 501 подання. Наші спеціалісти внесли пропозиції, щоб заборонити експлуатацію 148 робочих місць, 10 дільниць та одного цеху. Страхові експерти брали участь у роботі комісій на підприємствах з розслідування всіх нещасних випадків. Тобто, ми безумовно стежимо за тим, щоб зменшити кількість нещасних трафунків на виробництві. Однак цього замало. Необхідно, щоб і керівники підприємств дотримувалися всіх правил охорони праці: навчали робітників, проводили інструктажі, роз'яснювали відповідні правила. І тільки спільними зусиллями ми зможемо досягнути результату, коли кількість смертей через виробничий травматизм помітно зменшиться. До речі, на Ра-хівщині священики у своїх недільних проповідях закликають людей бути більш обережними і уважними на роботі та в повсякденному житті. Це добре.

Розмовляла Сніжана Русин
12 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини