Закарпаття: Один день у сідлі "гуцулика"

Міжсезоння — в горах найкращий час для прогулянок верхи. Наприкінці осені коні та їх господарі вже звільнилися від обов’язкових робіт — повернулися з полонин, закінчили збір врожаю, заготовили дрова та сіно, тож тепер охоче пускаються в мандри. Якщо влітку про кінні походи треба було домовлятися заздалегідь, то тепер селяни самі пропонують заїжджим гостям такі подорожі та зголошуються провідниками. На пропозиції варто погоджуватися — можна побачити дуже цікаві місця і дізнатися про унікальні речі.

Закарпаття: Один день у сідлі "гуцулика"

Де гостинно чекають

...Закарпатське село Кваси якнайкраще відповідало нашому наміру вибратися на вік-енд конями в Карпати. По-перше, місцевий осередок сільського «зеленого» туризму анонсував в Інтернеті кілька кінних маршрутів різної складності. Обіцяли індивідуальні тури для вершників-початківців, групові виїзди для тих, хто добре почувається у сідлі, і навіть бричку для цілком неспроможних утримати повід — в комплекті з «родинними пікніками на березі Тиси». По-друге, дістатися на місце не складало проблеми. Через село проходить траса Івано-Франківськ — Ужгород. Кваси мають добре автомобільне сполучення з Чернівцями, Коломиєю, Хустом і Мукачевим та залізничне зі Львовом. По-третє, саме з Квасів можна вийти і на Чорногірський, і на Свидовецький хребти. Все це спокусило набрати телефон «зеленого» осередку. Чоловічий голос з характерним закарпатським акцентом повідомив: «Гостинно чекаємо!» І ми рвонули в гори.

...На подвір’ї нового відпочинкового комплексу нас зустрічають коник Йон, кобилка Каштанка, їхній господар Павло Капчук і голова Квасівського туристичного об’єднання (він же — сільський голова) Василь Дімич. Знайомимося і обираємо маршрут.

Таке враження, що про верхову їзду довколишніми горами пан Дімич може розповідати безупинно. Вже через п’ять хвилин чуємося цілковито отетерілими: куди ж податись?.. У нас є лише один день, навіть не цілий день, бо тепер у горах темніє ще до п’ятої пополудні. «Якийсь часік, і ми — на Браїлці. Звідтам і до Близниці недалеко, і Шешул видко, і всі Кваси на долоні», — вигулькує з-під руки плечистого війта наш п’ятнадцятилітній провідник Павло. Коні нашорошують вуха і перестають жувати траву. Переконали, рушаймо!

Шість вершин, одна полонина

Назвався вершником — встромляй ноги в стремена. Але перед тим прослухай інструктаж з техніки безпеки керування коником на гірських схилах. Переповідати не будемо — звертайтеся до Василя Дімича. Відзначимо лише, що клунок у сідлі ніколи не підкорить не те що двотисячників, але й найменшу гору. Отже, вершник повинен триматися на шенкелях* і узгоджувати свої рухи з рухами тварини. Особливо важливо допомагати конику на підйомах і спусках — відповідно переносити вагу свого тіла вперед чи назад, посилати тварину не прямо, а траверсом тощо.

Шлях на полонину Браїлку (974 м) виявляється не надто складним. Через міст, де Тростянець вливається в Тису, утворюючи каскад невеликих водоспадів, виходимо на підйом. Долаємо його і повертаємо ліворуч до сільського магазина...

Коли дві третини схилу залишаються позаду, зупиняємося, щоб роздивитися довкола. Краса! Просто перед нами верхи гори Стара (1471 м) та Малої Близниці (1586 м). Стара вже вкрита снігом, а це так контрастує з рештками осені у квасівській долині.

Якщо повернутися на сто вісімдесят градусів, відкривається панорама частини села, що простяглося вздовж Тиси... Над лініями ріки і шляхів, понад розшарпаними рядами вулиць, вище занедбаної будови, яка колись претендувала на помпезний туркомплекс, здіймається засніжена вершина Шешула (1688 м). Праворуч і трохи ближче до нас — гора Веснарка (1276 м). Ця вершина усе ще золотисто-брунатна.... По ліву руку — гора Менчул Квасівський (1305 м). Зелені смереки, червоні клени, жовто-гарячі ясени — хоч берися за пензель...

Друг Каштанка

Гори обступають Кваси звідусіль — село неначе ховається на дні великої чаші. Принаймні саме так це виглядає з полонини Браїлка. Зупиняємося, влаштовуємо короткий перепочинок собі і коням. Тварини одразу ж беруться пастися, а ми чимдуж розтираємо м’язи ніг. Година двадцять у сідлі. Коліна, м’язи та сухожилля стегон «гудуть». Невелика гімнастична розминка — і знову на коней. Повернутися верхи, а не пішки — питання принципу. Дорогою до бази Каштанка постогнує. Ще трохи — і ми приєднаємося до неї. Але спуск несподівано виявляється легшим, ніж підйом. Не минуло й години, як ми вже на містку до «Буркуту». За цей час надворі цілком споночіло. Невтомний Павло ще розповідає якусь байку, а ми вже уявляємо, як падаємо в плетені крісла у затишному ресторанчику.

Спішуємося і перед тим, як попрощатися з новими друзями, виконуємо головну заповідь вершників — дякуємо тим, на чиїй спині їхали. Дістаємо кілька кубиків рафінаду і пригощаємо коней. Каштанка обережно збирає цукор з долоні ніжними вологими губами. Виникає бажання обійняти цю милу істоту...

* Шенкелі — внутрішні частини ноги вершника від коліна до кісточки. Сідниці, коліна і стопи — це ті три точки опори, на яких власне і повинен триматися вершник у сідлі.

Корисна інформація:

Осередок сільського «зеленого» туризму Квасів — тел.: (03132) 32-418

Наталія Кушніренко, "КАРПАТИ. Туризм. Відпочинок"
10 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини